جملههای بالا نکاتی بود که رهبر معظم انقلاب در بازدید از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران امسال مطرح کردند. کتاب کودک و نوجوان در دهههای اخیر همواره بهعنوان یکی از حوزههای درخشان چه به لحاظ کیفی و چه از نظر کمی در حوزه فرهنگ مطرح بوده است. معرفی نویسندگان و شاعران جوان و مؤلفانی که حرفی برای گفتن دارند، سبب شد تا حوزه ادبیات کودک و نوجوان در ایران پس از انقلاب رشد چشمگیری داشته باشد؛ حوزهای که همواره بهعنوان یکی از ظرفیتهای نشر ایران برای حضور در بازارهای بینالمللی کتاب نیز مطرح است و تاکنون توانسته موفقیتهای قابلتأملی را کسب کند. با وجود این، نشر کودک و نوجوان نیز در سالهای اخیر به تبع اوضاع نابسامان صنعت نشر از روزهای طلایی و رشد خود فاصله گرفته و امروز با مشکلات خرد و کلان متعددی روبهروست.
کتاب کودک که در دهه۶۰ و اوایل دهه۷۰ با شمارگان ۲۰هزار نسخه منتشر میشد، در این سالها در خوشبینانهترین حالت بر مدار ۲۰۰۰ نسخه میچرخد. افزایش قیمت کتاب از یکسو، تغییر سبک زندگی کودکان امروز و علاقهمند و وابسته شدن به ابزارهای جدید اطلاعرسانی مانند گوشیهای همراه سبب شده تا کتاب بیشتر از هر زمان دیگری از سبد خانوادهها خارج شود.
از سوی دیگر، حوزه کودک و نوجوان با خلأ دیگری با عنوان تعطیلی مجلات ادبی روبهروست؛ مجلاتی که دنیای شیرین کودکی را برای کودکان دهه ۶۰ و ۷۰ رقم زده بود و حالا جزو خاطرات فراموشنشدنی این قشر بهشمار میرود، کمکم در این سالها چراغشان یکی پس از دیگری خاموش شد یا با وجود فعالیت، رونق همیشگی را ندارد.
شرکت چاپ و نشر بینالملل از ناشران موفق کشور است که اخیرا با ورود به حوزه نوجوان، دریچه جدیدی را برای مخاطبانش گشوده است. در این شماره به معرفی دو کتاب در رده سنی نوجوان که از سوی این انتشارات چاپ و در نمایشگاه کتاب امسال رونمایی شده، میپردازیم.
طاهره مشایخ در دومین اثرش با عنوان «ماموریت فلامینگوها»، باز هم مخاطبش را از زندگی شهری و آپارتماننشینی دور میکند و سفر تازهای را برایش رقم میزند. خواننده را همراه با قهرمانان نوجوان داستانش به جادههای سرسبز گیلان و رودخانه سفیدرود و ساحل دریا میبرد. این نویسنده شخصیتهایش را از نوجوانهای اقلیم بندر کیاشهر انتخاب کرده و آنها را به دل جاده میسپارد؛ جادهای که بهدلیل کرونا و وضعیت قرنطینه بسته است و پسرها باید به هر قیمتی شده خودشان را به رشت برسانند تا کار مهمی انجام دهند. این چه کار مهمی است که باید از بندر کیاشهر به رشت بروند؟
ماموریت فلامینگوها حاصل ماجراجوییها و خرابکاریهای یونس و دانیال است که میخواهند قهرمانبازی دربیاورند و با شجاعت و تلاش، خودشان را به خانواده و شهرشان نشان دهند. آنها در این مسیر با افراد تبهکاری روبهرو میشوند و اتفاقهای غیرمنتظرهای برایشان رخ میدهد.
آیا آنها میتوانند در این راه موفق شوند؟
رسیدن به یک حس مشترک با کسانی که نسبت بهشان دید خوبی نداری، کار دشواری است؛ مخصوصا اگر نوجوان باشی و پرشر و شور.
«فاطمه جدیدی» در رمان «کتانیهای کوکام»، ماجراهای پرفرازونشیبی را روایت کرده. اتفاقاتی که از دل دغدغههای مهیج چند نوجوان بهوجود میآیند و آنها را با مفاهیمی مثل اتحاد برای نام ایران عزیز، مواجه میکند. مهران، نوجوانی است که در یکی از روستاهای مرزی ایران زندگی میکند. او که با عباس میانه خوبی ندارد، به دلیل دوستی با عماد، حاضر میشود به او در درسهایش کمک کند. امتحانات جبرانی نزدیک است و عباس که همیشه از زیر بار درسخواندن فرار کرده، این بار هم سر قرار حاضر نمیشود. مهران که از روستای بالاتر آمده تا هم در خرماچینی عماد را همراهی کند و هم عباس را در درسهایش کمک کند، از نیامدنش شاکیمیشود. او که همیشه با عباس کلنجارهایی داشته و دارد، با عماد قرار میگذارد حسابی از خجالتش دربیایند که باخبر میشوند به روستای مهران، حمله شده. حالا چند نوجوان بدون وسیله درستوحسابی باید خودشان را به روستا برسانند تا مهران بتواند مادرش، بیبی و خواهرش مریم را از معرکه نجات دهد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت