شهرها هر روز در حال تغییر و تحول هستند و این رشد شتابان نواحی شهری معمولا متناسب با ظرفیت زیرساختهای آنها نیست. بههمیندلیل رشد شهر میتواند فشار زیادی به محیطزیست وارد کند.
اینجاست که مفهومی بهنام «شهر هوشمند» متولد میشود؛ شهری که با کمک فناوریهای نوین رشد و توسعه را همگام با توسعه زیرساخت پیش میبرد تا پیش از رشد امکانات و بسترها، شهر گسترش پیدا نکند.
در شهرهای هوشمند قابلیتهای فیزیکی و مجازی یکپارچه و متصل به هم ارتقا پیدا میکنند و برای بهبود زندگی شهروندان، چالشها و ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی و اقلیمی در نظر گرفته میشوند.
به این ترتیب هیچ شهر هوشمندی شبیه دیگری نیست زیرا هر منطقهای ویژگیها و شرایط خود را دارد و باید متناسب با همان ویژگیها، توسعه اتفاق بیفتد. اینجا، جایی است که باید از علوم مختلف در توسعه شهری استفاده کرد؛ حوزههایی مانند زمینشناسی، محیطزیست، معماری، عمران و فیزیک و همچنین فناوریهای ارتباطات و اطلاعات.
در دنیای امروز، ارائه مدلهای کارآمد برای رسیدن به شهر هوشمند اهمیت زیادی دارد و پژوهشگران چند سالی است که تلاش دارند توجه سیاستمداران ایرانی را به این موضوع جلب کنند.
با اجرای نخستین گامهای هوشمندسازی، همزمان با فراهمکردن رفاه بیشتر برای مردم، نمایندگان مجلس میتوانند عملکرد دستگاههای مختلف را هم بهتر ارزیابی کنند. در این گزارش مفهوم واقعی شهر هوشمند در دنیا و روشها و جزئیات اجرای آن در کشور را مورد بررسی قرار دادهایم.
شاید عدهای بپرسند در زمانهای که مشکلات اقتصادی بیداد میکند و نیازهای ضروری دیگری برای مردم در اولویت است مطالبه برای شهر هوشمند چرا و چطور اهمیت پیدا میکند؟ از مواردی که پژوهشگران جهان در توضیح ضرورت اجرای شهر هوشمند ارائه میکنند ابعاد سهگانه اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی است.
آنها توضیح میدهند چطور هوشمندسازی شهر میتواند در کنترل ترافیک، مدیریت سیلاب، خدمات حملونقل، مصرف انرژی و مراقبت از محیطزیست مؤثر باشد اما یادآوری میکنند که قبل از اجراییشدن همه این موارد، به زیرساختهای اساسی مثل تأمین اینترنت رایگان در فضای شهری نیاز است. شهر هوشمند، کیفیت زندگی شهروندان را بهبود میبخشد و باعث رفع نیازها و مشکلات و تأمین آسایش بیشتر آنان میشود و مصرف منابع کمیاب مانند آب، سوخت و برق را بهینه میکند برای همین است که خیلی از کشورها برای اجراییکردن آن تلاش میکنند. در کنار این موارد صرفهجویی در زمان برای جابهجاییهای بینشهری، کاهش هزینههای شهروندان با واگذاری بسیاری از کارهای روزانه به هوش مصنوعی از مزایای مهم شهر هوشمند است که در اولین سطح اجرایی طرح، برای مردم محسوس خواهد بود.
اینترنت پرسرعت و باکیفیت، لازمه اجرای شهر هوشمند
چند سالی است نمایشگاه شهر هوشمند در ایران برگزار میشود و مسئولان دستگاههای اجرایی کشور از برنامههایشان برای هوشمندسازی شهرها خبر میدهند اما با نگاهی به پایهایترین الزامات برای هوشمندسازی شهرها در جهان میتوان فهمید ایران هنوز فاصله زیادی با اجرای این ایده مهم و کارآمد دارد. پژوهشگران ایرانی با تأمل در مقالات و تجارت کشورهایی که در هوشمندسازی شهرهایشان موفق عمل کردهاند توانستهاند مهمترین گامها برای اجرای این طرح را مشخص کنند. شهرهای هوشمند با استفاده از برنامههای اینترنت اشیا یا IOT (Intenet of Things) مبتنی بر رایانش ابری، اطلاعات شهروندان را دریافت، تجزیهوتحلیل و در اختیار مدیران شهری قرار میدهند تا بتوانند اقدامات لازم را برای مدیریت چالشهای شهروندان انجام دهند. درواقع شهر هوشمند، شهری است که در آن مردم برای زندگی شهری از تلفنهای هوشمند، خودروها و خانههای هوشمند استفاده میکنند و مدیران شهری برای تصمیمگیری بهتر در مورد شهر از فناوری اطلاعات و فناوریهای روز کمک میگیرند.
هزینهای برای آینده محیطزیست کشور
سئول، بزرگترین شهر کرهجنوبی است و برای هوشمندسازی خود از هیدروژن در سیستمهای گرمایشی و حملونقل و از هوشمصنوعی و فناوری اطلاعات در مدیریت ترافیک، دوربینهای مداربسته برای حفظ امنیت شهروندان و سیستم فاضلاب هوشمند استفاده کرده است. سئول به این ترتیب توانسته دمای هوا و مصرف آب را کاهش دهد و به شهری هوشمند و پایدار تبدیل شود.
نیویورک، بارسلونا، سنگاپور و بوئنوسآیرس از دیگر شهرهای هوشمند معروف در جهان هستند. این شهرها با اینکه جمعیت زیادی دارند اما کمتر پیش میآید کسی نگران پیداکردن جای پارک باشد؛ زیرا برنامههای قابل نصب روی گوشیهمراه برای پیداکردن جای خالی پارک به شهروندان این امکان را میدهد که وقت و سوخت خودرویشان را برای پارککردن به هدر ندهند. دوچرخههای رایگان و متصل به اینترنت برای کسانی که تمایل دارند مسافتهای کوتاه را بدون خودرو طی کنند در معابر شهری در دسترس است. برخی شهرها ویژگیهای خاصی دارند که باید از جنبههای مختلف تحت کنترل باشند مثلا میتوان با کمک طراحی زیرساخت مناسب، جمعآوری آبهای سطحی ناشی از بارندگی در شهرهای شمالی کشور را مدیریت کرد.
در بارسلونا حسگرهایی در سطح زمین وجود دارد که آبیاری گیاهان را با میزان بارش، دمای هوا و ظرفیت منابع آب هماهنگ میکند. بررسی این تجربیات میتواند به مسئولان و مدیران در ایران کمک کند تا با شناسایی دقیق چالشهای هر شهر، امکانات و زیرساختهای هوشمندسازی را پیادهسازی کنند. گرچه ممکن است اجرای این طرح برای پنج شهر ایران هزینهبر باشد اما باید در نظر داشت کاهش هزینه ای که اجرای آن در حوزه سوخت، تامین انرژی و آب بسیار مؤثر است بنابراین باید به یکی از مطالبات جدی مردم تبدیل شود. بهخصوص در زمان های که تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی و کاهش منابع آبی از جدیترین خطراتی است که کشورهای در حال توسعه را تهدید میکند.
افزایش تابآوری شهری
در پژوهشهایی که محققان ایرانی برای اجرای شهر هوشمند در ایران انجام دادهاند، شهر مشهد بهعنوان اولین شهری که قابلیتهای اولیه را برای هوشمندسازی دارد انتخاب شده است. در این پژوهش شاخصهای کلیدی شهر مشهد با تأکید بر گردشگری هوشمند و مدیریت هوشمند آب بهعنوان مجموعههای اصلی شاخصهای عملکردی کلیدی در نظر گرفته شده است. شهر هوشمند، رویکردی آیندهنگرانه برای کاهش موانع ناشی از افزایش روزافزون جمعیت و شهرنشینی است که به نفع دولتها و همچنین مردم است. برای مثال از مسائل مهم کشور همزمان با رشد جمعیت در آینده، بحث انرژی است. شهر هوشمند میتواند استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر را در دسترس مردم قرار دهد و از اتلاف منابعی مانند آب جلوگیری کرده و تابآوری شهرها را بیشتر کرده و قابلیت برنامهریزی در آنها را افزایش دهد. پس از مشهد، شهرهای تهران، اصفهان، تبریز و ارومیه قرار است بهتدریج در مسیر هوشمندسازی قرار گیرند.
برگرفته از مطالعات راهبردی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: