مراسم اختتامیه اولین دوره جشنواره نمایش عروسکی تلویزیونی با معرفی برگزیدگان مردمی، به کار خود پایان داد.
در این مراسم که در مرکز آفرینشهای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد، مهمانان ویژهای همچون «جناب خان»، «هادی حجازی فر»، «محمد بحرانی»، «مریم سعادت» و «محمد اعلمی» حضور داشتند.
این برنامه که به صورت زنده از کانال برنامه در پیامرسان شاد در حال پخش بود با حضور مریم کاظمی و فاطمه امینی که در این برنامه کار نمایشی و اجرا را برعهده داشتند، آغاز شد. شخصیت علی در انیمیشن لوپتو نیز دیگر شخصیت حاضر در ایران مراسم بود که در عروسکخونه شخصیت ثابت برنامه بود.
اولین دوره جشنواره نمایش عروسکی تلویزیونی با حضور 20 گروه شرکتکننده از 14 استان ایران در برنامه عروسکخونه به تهیه کنندگی علی خواجه برگزار شد که از ۲۸ اسفند همزمان با آغاز برنامه هر روز در یک قسمت اجرای خود را انجام دادند. در مجموع حدود ۲۰ میلیون رای مردمی برای این ۲۰ گروه شرکت کننده در کانال شاد برنامه عروسکخونه جمعآوری شد.
در ابتدای این مراسم مریم کاظمی یکی از بازیگران برنامه که به عنوان مجری روی صحنه حاضر بود، توضیح داد: نمایش عروسکی تلویزیونی با نمایشهای عروسکی صحنهای تفاوتهایی دارد که برای کار تلویزیونی باید اینها را بدانید. امیدواریم این جشنواره قدمی باشد که برگردیم به عصر طلایی نمایشهای عروسکی در تلویزیون که خیلی مورد استقبال مردم قرار میگرفتند.
در ادامه برنامه «جناب خان» با تشویق کودکان و حاضرین در سالن به روی صحنه این مراسم حاضر شد. همچنین در ادامه هادی حجازیفر با پخش منتخبی از نمایشهای عروسکی به روی جایگاه مراسم آمد. او که به تعبیر خودش کار را با کودک شروع کرد و دانشآموخته رشته کارشناسی نمایش عروسکی از پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران است، عاشقانه این نمایشها را دوست دارد و همچنین امسال دبیری تئاتر عروسکی مبارک را عهدهدار است.
حجازی به این نکته اشاره کرد: کار کودک و بزرگسال دو حوزه متفاوتاند؛ با اینکه تفاوت دارند اشتراکات زیادی هم دارند؛ کار کودک پیچیدهتر، سختتر و بسیار حساستر است.
این بازیگر شناخته شده سینما و تلویزیون اظهار کرد: وقتهایی شده کارهایی میبینیم علیرغم اینکه در تنهایی به آن کارها میخندم اما وقتی پسرم هست ترجیح میدهم کانال آن اثر را عوض کنم. نفوذ کار کودک از نفوذ پدر و مادر بیشتر است و نیاز به مطالعه و تحقیق دارد. جنس شوخیای که این کارها با بچهها دارند نباید از محیط مدرسه عقبتر و نه جلوتر باشد.
وی همچنین تصریح کرد: من ثابت میکنم کسانی که کار کودک میکنند، موفقترند. مهم این است کارتان را درست انجام دهید. حجازیفر این نکته را هم یادآور شد در حوزه بزرگسال هم وقتی پای عروسک میآید تماشاگر مهربانتر میشود الان هرچه بگویید مخاطب ایراد میگیرد اما مردم با عروسک مهربانترند و راحتتر او را میپذیرند. من در مقام بازیگر باید مقدمهچینی کنم اما عروسک امکان بینظیری به فانتزی و تخیّل میدهد. در ادامه جنابخان شوخیهایی با هادی حجازیفر روی جایگاه انجام داد.
جنابخان از هادی حجازیفر خواست بستری فراهم کند تا باهم بروند و برای کودکان خوی برنامه اجرا کنند. سپس خودش اجرای آذربایجانی انجام داد. پس از آن فاطمه امینی (خاله گلی) این درخواست را مطرح کرد. محمدصادق باطنی مدیر شبکه کودک نیز از این پیشنهاد استقبال کرد.
حجازیفر نیز گفت: جایگاه محبوبیتی که جنابخان دارد و این برنامه هم که بچهها بینندهاش هستند به خوی بیایید حتماً استقبال میشود و شاید بخشی از ترسهای بچهها به خاطر اتفاقی که افتاد، از بین برود.
در ادامه برنامه محمدصادق باطنی و معاون کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان روی جایگاه حاضر شدند تا به نفرات برگزیده جشنواره جوایزشان را اهداء کنند.
باطنی با تشکر از حضور جناب خان این نکته را مطرح کرد: جناب خان به شبکه کودک خوش آمدی. بچههای از راههای دور آمدند از زاهدان گرفته تا تنکابن و بسیار از این حضور خوشحال شدند. همیشه عروسکها طرفداران بسیاری داشتهاند و نشاط و شادابی را به مخاطبین انتقال دادهاند.
جناب خان این نکته را خطاب به مدیر شبکه کودک گفت که این کار عروسکی را جدّی بگیرید تا این نمایشها به رونق برسند. نمایشگران عروسکی واقعاً مظلومند.
بعد از اهدای جوایز نوبت به تجلیل از دو پیشکسوت حوزه نمایشهای عروسکی رسید. مریم سعادت هنرمند شناخته شده با تشویق ممتدِ تماشاگران روی جایگاه حاضر شد. او پس از دریافت جایزه خود این نکته را مطرح کرد: نمایش عروسکی طرفداران بسیاری دارد. من خودم با این کار شروع کردم و سالها در کنار بازیگریام، این رشته هنری را عاشقانه دنبال کردم. تا این لحظه انتخاب اولم کار عروسکی است و به شدت کار عروسکی را دوست دارم. سپس نوبت به محمد اعلمی پیشکسوت دیگر حوزه کارهای نمایشی عروسکی رسید و او هم به روی جایگاه آمد.
مدیر شبکه کودک این نکته را درباره برگزاری جشنواره عروسکی عنوان کرد: زبان کودک زبان رویاست، عروسکها بچهها را به دنیای رویاها میبرند. در واقع عروسکها بچهها را به دنیای خیالانگیز رویاها دعوت میکنند. با کودک باید ساده صحبت کرد و ما از حضور عروسکها در سبد مصرف کودکانمان استقبال میکنیم. روز اول که این جشنواره شروع شد خیلی از بچههای عروسکی آمدند و خیلی از مخاطبان هم استقبال کردند. 20 گروه آمدند واز خود کودکان رأی جمعآوری شد 20 میلیون رأی نشان میدهد ما باید با تمام وجود به کمک پیشکسوتان و بزرگان حوزه کودک اتفاق تحولی در حوزه عروسکی رقم بزنیم.
پس از صحبتهای باطنی، نوبت به تجلیل از سه نفر برتر جشنواره که به انتخاب کودکان برگزیده شدند، رسید. امیر مافی از مدیران حوزه هنری نیز در این بخش روی صحنه حاضر شد. برگزیدگان این دوره نیز این از اینکه برای عروسکها خانهای درنظر گرفته شد که به «عروسکخونه» بیلیند و کارهای خود را به نمایش بگذارند ابراز خوشحالی کردند.
در این لحظه حجازیفر خبر خوبی هم این سه برگزیده مردمی داشت و به آنها اعلام کرد که به هر گروه 10 میلیون تومان از طرف جشنواره تئاتر عروسکی مبارک اهداء میشود.
محمد بحرانی که روی جایگاه حاضر شده بود از سه گروه برگزیده تقدیر کند، اشاره کرد: من خودم را همیشه مدیون خانم مریم سعادت میدانم که در دوران تئاتر دانشجویی کشف کردند. تا زنده هستم خودم را مدیون خانم سعادت میدانم. اولین بار عروسکگردانی تلویزیونی را هم در کار ایشان انجام دادم و از آقای اعلمی هم عروسکگردانی آموختم. به عنوان یک شهرستانی از شیراز آمده بودم و در خوابگاه آقای حجازیفر را دیدم بخشی از تندرستیام در غرب را مدیون ایشانم. الان که تصویر هادی حجازیفر را در تلویزیون، شبکه نمایشخانگی و سینماها میبینم چشمم خیس میشود و او را افتخار هنرهای زیبا میدانم.
او بعد از این نکته، خطاب به مدیران عرصه فرهنگ و هنر خصوصاً سیاستگذاران حوزه کودک این نکته را یادآور شد: نمایشگران عروسکی فلسفهشان در دیده نشدن است تا عروسکها روح داشته باشند. اما مدیران باید اینها را ببینند؛ در واقع این دیده نشدن از طرف مدیران نباشد. من برای مدیاها تفاوتی قائل نیستم فقط همیشه میگویم کارهای کودک را بفهمید. چون کار کودک در جهان جزو پردرآمدترین است؛ فقط حواشیِ کارهای کودک به لحاظ اقتصادی این درآمدزایی را ایجاد میکند. بنابراین کار کودک را جدّی بگیرید؛ بچهها گناهی ندارند . یک زمانی غولهای بزرگی در این عرصه فعالیت کردهاند و امیدوارم غولهای جدیدی خلق شوند.
علی خواجه تهیه کننده برنامه عروسک خونه و مسئول اولین جشنواره عروسکی تلویزیونی در این مراسم عنوان کرد: خوشبختانه این برنامه مورد استقبال مخاطبان از سراسر کشور قرار گرفت و میزان مشارکت مردم گویای این استقبال پرشور است.
وی تصریح کرد: نفرات برگزیده در این جشنواره ۶ میلیارد تومان اعتبار برای ساخت برنامههای عروسکی دریافت خواهند کرد که از تلویزیون پخش خواهد شد.
تهیهکننده برنامه عروسکخونه با بیان اینکه این کار بزرگ تازه آغاز شده است، افزود: امیدوارم با حمایتهایی که از کار عروسکی صورت میگیرد، شاهد ادامه این جشنواره باشیم.
حامد علامتی رئیس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هم به این نکته اشاره کرد که بسیار خوشحالم تعدادی از برگزیدگان این جشنواره از اهالی کانون پرورش فکریاند و ما هم برای آنها جوایزی را در نظر داریم. البته محمدصادق باطنی در انتهای برنامه خبری هم داد که عروسک «سنجد» به شبکه کودک برخواهد گشت.
نفرات برگزیده اولین جشنواره نمایشی عروسکی تلویزیونی به شرح ذیل است:
- گروه منتخب اول:عمو زنجیرباف از شهر جوین خراسان- کارگردان: هادی آریانا
- گروه منتخب دوم:دختر کوچولو از شهر همدان- کارگردانان: طیبه آنجدانی، احمد آکشته
- گروه منتخب سوم: جیک جیک کی منو میخوره؟ از شهر ماکو آذربایجان غربی- کارگردان: سمیه حسیننژاد
همچنین از رشتههای مختلف عروسکی نیز تقدیر شد :
- صداپیشگی: در جستجوی خدا از شهر دلیجان کارگردان: وحیده کریمی- صداپیشه: وحیده کریمی
- طراحی صحنه: نقش زندگی از شهر زاهدان کارگردان: مهدیه زراعتی- طراحی صحنه: مهدیه زراعتی
- نمایشنامه: بیبی نبات و قندک از شهر تنکابن کارگردان: رضا محزون- نمایشنامهنویس: رضا محزون
- کارگردانی: مورچههای بامزه از شهر اراک- کارگردان: رضا یونس فرد
- عروسکگردانی: معجزهی آب از شهر نیشابور کارگردان: یلدا دهجوریان- عروسکگردان: گروه عروسکگردانان
- عروسکگردانی (گروه دوم): فیجیل از شهر همدان کارگردان: سعیده دلیلیان- عروسکگردان: گروه عروسکگردانان
- طراحی و ساخت عروسک:بچه زرنگش خوبه از شهر تهران کارگردان: فاطمه عرب- عروسکساز: زهرا مناهلی
- موسیقی: زاغی و پدربزرگ از شهر بم کارگردان: محمد پورصالحی- آهنگساز: محمد پورصالحی
- خلاقیت و نوآوری:بز کینهای از شهر تهران- کارگردان: فاطمه اعظمی
- خلاقیت و نوآوری (گروه دوم): یک روز جوجهای از شهر زاهدان- کارگردان: فاطمه موسوی ثابت
- تقدیر ویژه برنامه عروسکخونه: نقاشی ریزه از شهر دامغان- کاگردان: مهدیه عبداللهی
اولین دوره جشنواره نمایش عروسکی تلویزیونی به همت شبکه کودک در برنامه عروسکخونه با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: