به گزارش جام جم آنلاین، روند کاهشی ارزش ریال در دیگر بازارها به شکل روند افزایشی خود را نشان میدهد. برای نمونه قیمت ملک در تهران به شکل سرسام آوری در حال افزایش است و برخی کارشناسان هشدار میدهند که تا چند ماه دیگر قیمت ملک در این کلانشهر جهش دیگری را نیز تجربه خواهد کرد و بعد از آن با یک دوره رکود رو به رو خواهد شد.
در سایتهای خرید و فروش اینترنتی نیز بازار قیمتهای نجومی برای ملکهای مختلف داغ است. به همین دلیل میتوان قیمتهای نجومی زیادی را دید. برای نمونه شخصی یک مغازه 11 متری را در بازار سرپوشیده تجریش که حدود 31 سال از ساخت آن میگذرد، 65 میلیاردتومان قیمت گذاشته و قیمت هر متر آن را حدود شش میلیارد تومان در نظر گرفته است. یا شخص دیگری متری 6.5 میلیارد تومان را برای ملک خود در نظر گرفته است.
فرد دیگری یک ملک 11.5 متری را در طبقه همکف پاساژ قائم 66 میلیارد تومان قیمت گذاشته است که متری حدود 6 میلیارد تومان میشود.
البته هر چه متراژ مغازهها بالاتر میرود یا موقعیت آنها تغییر میکند اندکی از قیمت آنها کاسته میشود. برای نمونه در پاساژ تجریش یک مغازه 13 متری 42 میلیاردتومان قیمت گذاشته شده است و به عبارت دیگر میتوان گفت متری حدود سه میلیارد و 230 میلیون تومان فروخته میشود.
شخص دیگری در یک آگهی فروش مغازه برای یک ملک 55 متری در تجریش عنوان چاه نفت را انتخاب کرده است. او این ملک را 195 میلیارد تومان قیمت گذاشته است و هر متر آن بیش از سه میلیارد و 545 میلیون تومان میفروشد.
این روزها در بازار مسکن عجایب زیادی دیده میشود. از قیمتهای سر به فلک کشیده بگیرید تا معاملاتی که به دلار انجام میشود. اما در این بین میتوان به سیل خریداران نیز اشاره کرد، ماجرایی که تایید میکند بازار مسکن این روزها پیچیده عمل میکند.
یکی از فعالان بازار مسکن در این باره به خبرنگار جام جم آنلاین میگوید: برخلاف تصور عموم مردم و از عجایب این روزهای بازار مسکن این است که با افزایش قیمت ملک تقاضا برای خرید هم افزایش یافته است.
آن طور که او توضیح میدهد کاهش ارزش ریال سبب شده بسیاری برای خرید ملک اقدام کنند. به همین دلیل قیمتها نیز در بازار مسکن افزایشی شده است.
عده ای نیز از این میگویند که برخی افراد برای اینکه بتوانند در بازار مسکن سرمایه گذاری کنند دور هم جمع میشوند و به قول معروف به طور مشترک یک ملک را خریداری میکنند و به این شکل سهم هر یک براساس متراژی که خریده مشخص میشود.
به این ترتیب میتوان گفت کاهش ارزش ریال و افزایش تقاضا برای خرید مسکن سبب افزایش قیمتها شده است. به همین دلیل این روزها بسیار از افراد قیمتهای عجیب و غریبی برای ملک خود در نظر میگیرند. برای نمونه مدتی پیش گفته شد که در تهران قیمت آپارتمان در برخی مناطق به متری حدود یک میلیارد تومان نیز رسیده است، ماجرایی که البته نمیتوان آن را تایید کرد.
با این حال میتوان گفت که قیمت برخی مغازهها در مناطقی مانند اندرزگو و تجریش فراتر از متری یک میلیارد تومان رفته است.
یکی از فعالان بازار مسکن درباره افزایش قیمت آپارتمان به ما میگوید: بیشترین قیمتی که این روزها درباره آپارتمان مطرح شده حدود 310 میلیون تومان برای هر متر بوده که معمولا در مناطقی مانند فرشته، الهیه و حسابی مطرح میشود.
او درباره قیمت زمین نیز در کلانشهر تهران عنوان میکند: بیشترین قیمتی که برای زمین در نظر گرفته شده است نیز حدود 600 میلیون تومان برای هر متر مربع بوده است.
نکته عجیب دیگری که این روزها در بازار ملک شاهد آن هستیم در نظر گرفتن قیمتها به دلار است. برای نمونه برخی مشاوران املاک به مشتریهایشان میگویند آپارتمان در این منطقه متری حدود 5000 دلار است.
یکی از مشاوران مسکن در پاسخ به این پرسش که چرا نرخها را به شکل دلار در نظر میگیرند؟ عنوان میکند: به دلیل کاهش ارزش ریال فروشندگان قیمت دلار را ملاک قرار میدهند، زیرا نمیخواهند تصور شود که آنها نظرشان را درباره قیمت ملک تغییر میدهند، بلکه این کاهش ارزش ریال است که سبب تغییر قیمتها میشود. به قول معروف آنها میخواهند بگویند حرف شان دو تا نشده است.
آن طور که او توضیح میدهد به این ترتیب فایلها نیز در بایگانی بنگاهها تغییر نمیکند و به مشتری براساس نرخ دلار قیمت داده میشود. البته پرداختها به شکل ریالی انجام میشود. خریداران معادل ریالی ارزش ملک را به فروشنده پرداخت میکنند.
این موارد تنها بخشی از آشفته بازار مسکن در کلانشهرهای کشور مانند تهران است. آنچه این روزها کمتر به چشم میآید کوچ اجباری طبقه متوسط از این کلانشهر است، چراکه خیلی ها به ناچار از مناطق شمالی شهر به مناطق جنوبی رانده میشوند و برخی نیز ناچار از محدوده جغرافیایی تهران خارج میشوند تا سرپناه ارزانتری برای خود فراهم کنند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد