آلبرت بغزیان در گفتگو با جام جم آنلاین اظهار داشت: دولت هر سال مکلف میشود تا بر اساس شعار سال برنامه تعریف کند، امسال نیز شعار سال تولید دانشبنیان بود و به عقیده من مقام معظم رهبری با تأکید بر رشد اقتصادی، نتیجه اقدامات دولت و مسئولان را مطالبه کردهاند.
وی گفت: رشد واقعی یعنی رشد درآمد ملیِ جاری منهای رشد قیمتها و تا زمانیکه رشد قیمتها مهار نشود رشد واقعی اتفاق نمیافتد و مثبت نمیشود و صرفاً ارقام جاری افزایش پیدا میکند که این رشد محسوب نمیشود.
بغزیان همچنین ادامه داد: تا زمانیکه ثبات نرخ ارز رخ ندهد ما نمیتوانیم اقتصاد را از روزمرگی و از تصمیمات مسکنی رها کنیم.
به گفته وی، ما در دو سال اخیر بدون در نظر گرفتن کرونا جهش قیمتی زیادی هم در ارز و هم در کالاها داشتیم که این پدیده سفره مردم را کوچکتر کرد و تا چنین مشکلاتی مهار نشود ما نمیتوانیم از رشد و توسعه صحبت کنیم.
وی اضافه کرد: تولیدکننده قرار است تولید را افزایش دهد تا سرمایهگذاری در زمینه تولید و مولد بودن افزایش پیدا کند اما با نوسانات نرخ ارز عملاً انگیزه کار از بین میرود و در یک بازار دچار نوسانات قیمت که هر کس هر کالایی میخرد نسبت به روز قبل سود میبرد، تولیدکننده هم در صورت عدم تولید و عدم بکارگیری مواد اولیه، سود بیشتری میبرد و دچار دغدغه فروش هم نمیشود.
این اقتصاددان ثبات نرخ ارز را لازمه رشد اقتصادی دانست و گفت: اگر این مهم رخ ندهد من معتقدم که ما نمیتوانیم رشدی ایجاد کنیم.
بغزیان اظهار داشت: در جهت ثبات نرخ ارز ایدههای خوبی داده شده و امیدوارم مدیریت جدید بانک مرکزی موفق به مهار واقعی افزایش قیمت ارز شود نه اینکه بهصورت موقت و مسکنی آن را کنترل کند.
وی تأکید کرد: تا زمانیکه تحریمها را دور میزنیم این امر هزینه بالایی برایمان دارد و کاسبان تحریم نیز دائم با یک تلنگر و فشار هزینه آن را بالاتر میبرند، بنابراین حل این مسأله مستلزم انجام مذاکرات است و مذاکرات از نظر اقتصادی باید به نتیجه برسد تا بتوان این هزینهها را کم کرد.
این استاد اقتصاد ادامه داد: تعامل با کشورهای دنیا نیز تا زمان انجام مذاکرات برجامی رونق نمیگیرد چرا که سرمایهگذار خارجی باید از طریق بانکهایی که وجوه کلان دارند باید وارد کشور شود و امیدوار بودن به بانکهای داخلی که عملاً با افزایش نرخ سود بانکی، سود تسهیلات را هم بالا میبرند اشتباه است.
وی اذعان داشت: بانکها تا زمانیکه بنگاهداری میکنند، املاک مازدشان را آزاد نمیکنند و منابع را به سمت تولید ساخت مراکز تجاری و مسکونی و... میبرند نمیتوان در تأمین مالی برای تولید موفق بود.
بغزیان با بیان این مطلب که بخش خصوصی در حوزه اقتصاد دنبال سود است، تأکید کرد: این بخش باید مجاب شود که سهم خود را در مولد بودن اشتغال و ثبات قیمتها ایفا کند.
به گفته وی، تا زمانیکه ثبات اقتصادی وجود نداشته باشد و بازارهای موازی مانند طلا و ارز یا خودروی ایفا کننده نقش باشد عملاً رغبتی برای تصاحب کارخانهها و شرکتهایی که تحتعنوان املاک مازاد یا واگذاری عرضه میشود نقش خوبی را بازی نخواهند کرد چرا که آنها بهجای سودهای بلند مدت دنبال سودهای موقتی هستند برای همین است که ما بخش خصوصی قوی و مولد نداریم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت