محبوبیت و جایگاه خاص اجتماعی امانتی است که از سوی افراد در اختیار این اشخاص قرار میگیرد. از نگاه جایگاهشناسی، سلبریتیها به چهرههای ورزشی، هنری و افراد مطرح در رشتههای مختلف که در رسانهها اعم از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی یا رسانههای مکتوب و تصویری فعالند، تقسیم میشوند.
امروزه تاکید بر چهرههای هنری اعم از هنرمندان، خوانندگان و افراد شناختهشده در سینما و تئاتر بسیار زیاد است. فرزندان ما برای دستیابی به مقبولیت برای عضویت در گروههای اجتماعی، الگوبرداری از سلبریتیها را یکی از تمرینات و تکالیف خود قرار میدهند تا از دوستان و همسنوسالان خود عقب نمانند. بنابراین فرزندان ما براساس تبلیغات در فضاهای مجازی و آنچه که در شبکههای اجتماعی مطرح میشود یک یا چند چهره را آیینه رفتار خود قرار میدهند. نکته مهم و قابل توجه برای ما والدین و مربیان این است که اگر ما این نمادها را بهعنوان الگو به نوجوانان و جوانان معرفی نکنیم آنها براساس نیاز غریزی و معرفتی خود بهدنبال یافتن و پیروی از آنها میروند و افراد و چهرههایی را انتخاب میکنند که صرفا از وجوه ظاهری و جذابیتهای مادی مورد ارزیابی و انتخاب قرار گرفتهاند.به این ترتیب انتخاب پوشش، آرایش، پیرایش و گفتمان و رفتارهای ظاهری و حتی راه رفتن آنها گزینههای انتخابی فرزندان ما خواهند بود.
من بعد از حدود ۴۰سال انجام پژوهشهای علمی در ارتباط با جوانان و قرار گرفتن در کنار آنها به نتایجی رسیدم که یکی از آنها آسیبهای رها کردن فضای سایبری بدون ضابطه و معیار است. بارها رهبر انقلاب از عوارض و آسیبهای عدم الگوپردازی و فقدان مدیریت دانشهای نوین و وارداتی اشاراتی داشته و اعلام کردهاند که ویژگیها و عوارض جنگ نرم و در این روزها جنگ ترکیبی دشمن علیه ما به صورت ابزار و ترفندهای متعدد درآمده و هر روز و هر ساعت نیرنگ جدیدتری خلق، عرضه و اجرا میشود.
متاسفانه و با هزاران تاسف بخشی از سلبریتیها که بدون هیچ دغدغه و تلاش و صرفا براساس قد و بالا و چشم و ابرو رشد کرده و به ثروتهای کلان رسیده و سفرهنشین فلان فستیوال و جشنواره شده و تعدادی از آنها به همت رانتهای هنری به جایگاههای خارج از باورشان رسیدهاند، همه هنر ذهن و قلمشان را در فیسبوک و توییتر و پلتفرمهای مشابه بهکار گرفته و با هرز زبانی و خوشرقصی برای بیگانگان جوایز خود را در قالب گرینکارت و شهروندی دریافت کردهاند.
در کنار این افراد برخی دیگر از این سلبریتیها نیز حاضر نشدند نوزادان خویش را در خاک مقدس وطن بهدنیا بیاورند، همانها که با گستاخی و بیادبی ۸۰میلیون ایرانی را فدای فرزند خود دانسته اما حاضر نشدند در کنار طرفداران خود مانده و مشکلات را تحمل کنند.
البته همه ما به هنرمندان شایسته که با خلق آثار فاخر موسیقیایی و سینمایی و هنری، موجب مباهات ایرانیان شده و میشوند، افتخار میکنیم ولی بههر حال در کنار این هنرمندان، سلبریتیهای دروغین نیز وجود دارند. پس حق انتخاب با ماست و فرزندان ما نیز مجاز و مختارند تا الگوهای رفتاری مناسب و مطلوب خود را از میان دروغپردازان و ظاهرسازان یا واقعگرایان و اهل صداقت انتخاب کنند.
روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت