رفتار متناقض مدعیان حقوقبشر وآزادیبیان
وی با بیان اینکه شدت سرکوب مردم در سطح اتحادیهاروپا به حدی است که واکنش آنها در قبال مردم ناراضی با همه نرمهای پذیرفته شده آنها در قالب ادعایی در حوزه آزادیبیان و حقوقبشر با نرمهای پذیرفته از سوی خودشان، تفاوتهای زیادی دارد.
این کارشناس مسائل سیاستخارجی این سردرگمی اروپاییان را ناشی از بازی کردن در زمین آمریکا دانست و تاکید کرد: آنها در بحث اوکراین تابع سیاستهای آمریکا بودند و بعد متوجه شدند چه کلاهی بر سرشان رفتهاست. در شرایطی که بعد از وقوع بحران این امکان و موقعیت از سوی کشورهای اروپایی فراهم بود تا واسطهای بین کییف و مسکو باشند و با اعتمادسازی از گسترش هر چه بیشتر بحران جلوگیری کنند و مانع از تبدیل صحنه سیاسی به بحران شوند، با بیتدبیری و پیروی از سیاستهای آمریکا عملا به یکی از عوامل تشدید وخامت اوضاع در بحران اوکراین تبدیل شدند.
تشدید بحران اقتصادی در فصل زمستان
ظهرهوند با اشاره به اینکه سیاستهای اتحادیهاروپا در ماههای اخیر کاملا به ضرر خودشان و مردم این اتحادیه بودهاست، تصریح کرد: سیاستمداران غربی اساسا به این موضوع توجه نکردند که با تشدید بحران با مشکلات فراوانی در حوزه تامین انرژی مواجه میشوند. البته این نکته را هم باید یادآور شد که این معضل در اروپا هنوز در آغاز راه است و هر چه به زمستان نزدیکتر شویم، دشواری اروپاییها برای تامین انرژی بیشتر خواهدشد.
وی به مشکلاتی مثل تبدیل کرونا به یک بیماری مزمن در اروپا اشاره کرد و گفت: هنوز مردم این منطقه درگیر ابتلا به این ویروس هستند و طبعا سیاستهای اتخاذی برای مقابله با شیوع آن هم معضلاتی را در حوزه اقتصادی برای اروپاییان در پی داشتهاست.
ظهرهوند در ادامه افزود: افزایش نرخ بیکاری و نرخ رکود در کشورهای اتحادیهاروپا بر حجم مشکلات مردم اضافه کرده و باعث گسترش نارضایتیها شدهاست.
سیاست غلط حمایت از آشوبگران ایران
سفیر پیشین ایران در کابل با اشاره به سردرگمی اروپاییها در مواجهه با ایران تاکید کرد: در جریان اغتشاشات اخیر در کشورمان، غربیها از همه امکانات خود برای حمایت از آشوبگران استفاده کردند با این هدف که اقداماتشان باعث تنازل مواضع ایران در گفتگوهای هستهای شود و در دور بعدی مذاکراتی با این ذهنیت که جمهوری اسلامی در موقعیت ضعف قرار بگیرد و آماده پذیرش مطالبات آنها شود. این رویکرد، اما نشان داد آنها هنوز ایران را نشناختهاند و البته خودشان درگیر موقعیتی مشابه با جمهوری اسلامی قرار گرفتهاند.
وی با اشاره به نارضایتی و ناآرامیهای اخیر در اروپا گفت: میزان بحران در فرانسه به حدی است که با شدیدترین وجه مردم را سرکوب میکنند و این در شرایطی است که هنوز بحران اصلی انرژی شروع نشده و وضعیت در اروپا به قدری وخیم است که مردم باید بین تامین هزینه برای غذا یا انرژی یکی از انتخاب کنند. ظهرهوند ادامه داد: انگلستان هم همین وضعیت را دارد و بحران به حدی اوج گرفته که لیز تراس بابت اتخاذ سیاستهای اشتباه اقتصادی و همچنین فشار همحزبیهای خود مجبور شد کمتر از دو ماه بعد از تصدی نخستوزیری، از منصب خود استفعا کند. این مسأله ناشی از شیب صعودی و پرسرعت وخامت اوضاغ در غرب است.
سفیر پیشین ایران در ایتالیا دلایل تشدید بحران در اروپاییها و ضعف آنها در تصمیمگیری و اتخاذ سیاستهای اشتباه در تعاملات بینالملل و سیاست داخلی و عرصههای اقتصادی را ناشی از سردرگمی آنها در حوزه تصمیمگیری دانست و خاطرنشان کرد: اتحادیهاروپا یا غرب نزدیک باید تصمیم بگیرند چه مواجههای را در خصوص نوع روابط خود با غرب دور یا غربوحشی یعنی آمریکا و کانادا باید در پیش بگیرد و اگر بنا بر ادامه سیاستها و رویکردهای فعلی اروپاییها در قبال ایالات متحده باشد، کماکان آنها مثل یک سرباز پیاده برای غرب وحشی رفتار خواهندکرد و تداوم این وضعیت، آنها را با بحران فروپاشی مواجه خواهدکرد.
ظهرهوند با تصریح بر این نکته که اروپا باید در خصوص نوع تعاملات خود با ایران تجدید کند، خاطرنشان کرد: شرایط وخیمی بر غرب حاکم است و در وضعیت کنونی، اروپاییها این فرصت را دارند که هم از جهت تغییر نگاه به روابط بینالملل و هم از منظر مکانیابی در مناسبات بینالمللی و همچنین درگیر شدن با بحران اقتصادی از این موقعیت برای تنظیم روابط خود با ایران و فائق آمدن بر بخشی از مشکلات خود استفاده کنند.
روزنامه جام جم