دولت در سال ۱۳۸۵ سهام ۴۹ شرکت خود را با عنوان سهام عدالت منتشر کرد. اولویت سهام با افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی بود. بعدها، اقشار مختلف جامعه با هدف افزایش ثروت عمومی مشمول دریافت سهام عدالت شدند. برای دریافت سهام عدالت، سهامداران مبلغی پرداخت نمی کنند؛ پول آزادسازی سهام از میزان سود کسرخواهد شد.اکنون، بیش از ۴۷ میلیون مشمول سهام عدالت در بازار سرمایه حضور دارند. این افراد، سهامداران شرکتهای بورسی و فرابورسی تلقی میشوند. با آزادسازی سهام آنها، تکانی در اقتصاد و بازار سرمایه ایران خواهد خورد.خرید و فروش برگه سهام عدالت و انتقال مالکیت آن ممنوع است. در بانک اطلاعاتی سامانه سجام، مشمولان، ثبت نام شدگان قطعی هستند.
به گزارش جام جم آنلاین از فارس، این روزها سهام عدالت و مسائل پیرامون آن در کانون توجه سهامداران قرار گرفته است.
پرداخت سود به جاماندگانی که شماره شبای درست در سامانه سجام بارگذاری نکرده اند و یا پرداخت برگه های سهام عدالت به افراد جامانده نیز از موضوعاتی است که در هفته های گذشته خبرهایی درباره آن منتشر شده است.
محمد خزائی، دبیرکل کانون شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت گفت: پیشبینی میشود سود سهام عدالت که در پایان سال جاری پرداخت خواهد شد نسبت به سال گذشته دو برابر شود.
وی در مورد اینکه پرتفوی و ترکیب سبد سهام عدالت امسال چه تغییری پیدا کرده است، گفت: وقتی یک شرکت سود پرداخت میکند بخشی از سود کسب شده را به سهامداران میدهد و بخش دیگری صرف افزایش سرمایه در شرکت میشود که در نتیجه قیمت سهام آن در بازار افزایش مییابد یعنی علاوه بر اینکه سود عدالت امسال دو برابر میشود قیمت سهام عدالت نیز به طور میانگین 40 تا 50 درصد افزایش مییابد. بنابراین از مردم میخواهیم سهام عدالت خود را نگه دارند و این سهام طی یکی دو سال آینده بسیار بهتر میشود.
حیدری، سخنگوی کانون شرکت های سرمایه گذاری سهام عدالت درباره زمان اجراییشدن دوبرابر شدن سود سهام عدالت گفت: جریان برگزاری مجامع شرکتهای بورسی، بسته به پایان سال مالی تا اواسط سال طول می کشد. در این راستا شاهد هستیم سود سهام عدالت در سالهای اخیر در اسفندماه واریز شده است اما تلاش داریم بازه زمانی توزیع سود را در سال دو یا سه بار کنیم تا حجم مراجعات مردم کاهش پیدا کند و اگر مردم نیازهای اضطراری مالی دارند از آن استفاده کنند.
حیدری در خصوص آزادسازی سودها بیان کرد: آزادسازی سهام عدالت بعد از ابلاغیه سال ۱۳۹۹، رهبر معظم انقلاب محقق و انجام شده است؛ اما آنچه بعضاً به عنوان آزادسازی برداشت می شود، در حقیقت معاملاتی شدن سهام عدالت است که این امر نه در سیاستهای کلان برنامه ریزان و نه در بین کارشناسان بازار سرمایه به ویژه در شرایط ریزشی بازار توصیه نمی شود.
سبد سهام عدالت از تعدادی سهام ارزنده و نمادهای بزرگ بازار سرمایه تشکیل شده است که در هفتههای گذشته با نوسان در میزان ارزش همراه بوده است. این سهام در بهمن ماه با کاهش ارزش مواجه شد و در اسفندماه نیز روند نوسانی داشت.
ارزش این سهام در هفته اول فروردین ماه برخلاف رشد شاخصهای عملکردی بازار سرمایه، با کاهش ارزش مواجه شد، اما در هفته دوم فروردین ماه و با رشد شاخص کل، ارزش سهام عدالت نیز رشد قابل قبولی داشته است. البته ارزش این سهام در هفته سوم فروردین ماه با افت مواجه شد. ارزش این سهام در هفته چهارم فروردین ماه با رشد 4 درصدی که داشت افزایش قابل توجهی پیدا کرد.
سهام عدالت در تمام هفتههای اردیبهشت ماه با افزایش ارزش روبرو شد. ارزش سهام عدالت در هفته اول اردیبهشت ماه با رشد 0.85 درصدی مواجه شده است.
ارزش این سهام در هفته دوم اردیبهشت ماه کاهش 0.42 درصدی یافت. ارزش این سبد دارایی در هفته سوم اردیبهشت ماه رشد 0.68 درصدی را تجربه کرد. ارزش سهام عدالت در هفته پایانی اردیبهشت ماه با رشد 1.7 درصدی روبرو شد.
ارزش برگه های سهام عدالت در هفته ابتدایی خردادماه با کاهش 1.29 درصدی روبرو شد. این روند نزولی در هفته دوم خرداد نیز ادامه پیدا کرد و ارزش سهام عدالت در هفته گذشته با کاهش 2.13 درصدی مواجه شد.
ارزش برگه های سهام عدالت در هفته سوم خردادماه باز هم با کاهش 1.55 درصدی روبرو شد که این مساله به دلیل افت در شاخصهای عملکردی بورس رخ داده است. سبد سهام عدالت در هفته چهارم خردادماه با رشد 2 درصدی مواجه شد. ارزش این سهام در هفته پایانی خردادماه نیز با افت 2.15 درصدی داشت.
البته سبد سهام عدالت به دلیل تشکیل شدن از سهام شرکتهای بزرگ، بسیار متاثر از شاخص کل بورس است.
سهام عدالت در هفته ابتدایی تیرماه با افت 2.86 درصد مواجه شده است. این سهام هفته دوم تیرماه را با کاهش 1.39 درصدی در ارزش پشت سر گذاشته است. در حال حاضر و در هفته سوم تیرماه ارزش این سهام با کاهش 1.37 درصدی روبرو شده است. ارزش این سهام در هفته چهارم و پایانی تیرماه با افت 2 درصدی داشته است.
بورس در هفتههای گذشته با وضعیت نوسانی همراه بوده است که این مساله بر روند ارزش برگه های سهام عدالت نیز تاثیر زیادی داشته است. برگه های سهام عدالت در هفته ابتدایی مردادماه با کاهش 2.65 درصدی روبرو شده است؛ اما در هفته دوم مردادماه ارزش سهام عدالت 46 صدم درصد افت کرد. اما در هفته سوم مردادماه برخلاف شاخص های بورس، ارزش سهام عدالت 7.62 درصد کاهش یافت. این مساله در حالی رخ داده است که شاخص کل بورس با افزایش 0.8 درصدی و شاخص کل هموزن بورس نیز افزایش 1.49 درصدی داشتهاند.
برگههای سهام عدالت در قیمتهای اسمی 409 هزار تومانی، 492 هزار تومانی، 532 هزار تومانی و یک میلیون تومانی در هفته ابتدایی مردادماه به ترتیب با کاهش 504 هزار تومانی، 606 هزار تومانی، 656 هزار تومانی و یک میلیون و 233 هزار تومانی نسبت به هفته گذشته مواجه شدهاند.
بسیاری از کارشناسان معتقدند، نمادهای حاضر در سبد سهام عدالت از ارزندهترین سهمهای بازار سرمایه هستند. با این حال، ارزش برگههای سهام عدالت در برگههای مختلف به ترتیب برابر است با 6 میلیون و 118 هزار تومان، 7 میلیون و 359 هزار تومان، 7 میلیون و 958 هزار تومان و 14 میلیون و 958 هزار تومان.
ارزش فعلی سهام عدالت نسبت به دوران اوج بازار در مرداد سال 99 با افت 61 درصدی مواجه شده است. از مهمترین دلایل ریزش قیمت سهام عدالت، ضعف مدیریت در شرکت های سرمایهگذاری و عدم برگزاری مجامع این شرکتها و نیز نبود بازارگردان حرفه ای برای این شرکتها به شمار میرود.
بنابراین گزارش، ارزش سهام عدالت نسبت به اول مرداد سال گذشته برای سه نوع سهام عدالت، به ترتیب با کاهش قیمت 9 میلیون و 461 هزار تومانی، 11 میلیون و 381 هزار تومانی، 12 میلیون و 306 هزار تومانی و 23 میلیون و 133 هزار تومانی روبرو شده است.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد