به گزارش جام جم آنلاین کرمانشاه، به نقل از فارس، فرید نجفی در نشست بررسی آسیبهای اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، مصرف سیگار را یکی از مهمترین بروز بسیاری از بیماریهای عنوان کرد و گفت: باورهای غلط در مورد مصرف سیگار خیلی زیاد است به عنوان مثال برای لاغز شدن مصرف سیگار و قلیان پیشنهاد میشود.
وی ادامه داد: در کشور سالهاست که یک بحث مهم در بین سیاستگذاران و محققین در خصوص ترجمان دانش و وظایف هر یک در کاربرد نتایج تحقیقات کشور در جریان است که جدای از این موضوع که کدام طرف (سیاستگذار و یا محقق) بیش از دیگری در انجام و تکمیل پروسه ترجمان و کاربرد نتایج تحقیق مقصر است، موضوع مهم شروع این فرآیند در کشور و در مراکز تحقیقاتی کشور است.
این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تصریح کرد: این در حالیست که در کشور ما از مدتها پیش بر موضوع فناوری تاکید شده و فناوری یکی از آخرین حلقههای ترجمان دانش است.
نجفی افزود: جلسات نشست سیاستی برای ارایه نتایج طرحهای تحقیقاتی به سیاستگذاران کشوری و استانی یکی از راهکارهای مهم برای استفاده عملی از تحقیقات کاربردی کشور است که بر این نکته تاکید دارد که علیرغم اهمیت فراوان چاپ مقالات علمی، چنین بروندادهایی پایان کار نیست و محققین باید تلاش کنند پیام تحقیق خود را به گوش مردم و سیاستگذاران برسانند.
*کوهورت روانسر بزرگترین و اولین مطالعه کوهورت در مناطق کُردنشین است
وی متذکر شد: به طور حتم یکی از اقداماتی که در قدم اول باید انجام شود برگزاری جلسات و نشستهای بحث و بررسی در رابطه با کوهورت است.
این اپیدمیولوژیست ادامه داد: پژوهشکده سلامت دانشگاه با میزبانی از مطالعه کوهورت روانسر که بزرگترین و اولین مطالعه کوهورت در مناطق کُردنشین است، چنین جلساتی را در چند ماه اخیر با دعوت از معاونت بهداشتی و دیگر سیاستگذاران محلی و با حضور محققین این مطالعه شروع کرده است.
وی خاطرنشان کرد: در این مطالعه که در شهرستان روانسر استان کرمانشاه و بر روی ۱۰ هزار نفر از مردم شهری و روستایی این شهرستان در حال انجام است عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر و مزمن مورد بررسی قرار میگیرد که تاکنون با مشارکت مردم خوب و فهیم این شهرستان به مدت ۶ سال ادامه داشته است.
نجفی اظهار کرد: علاوه بر عوامل تغذیهای، فعالیتهای فیزیکی و عوامل اجتماعی و اقتصادی مهم، سیگار یکی از عوامل خطری بوده که در این مطالعه بطور گسترده مورد بررسی قرار گرفته است.
*کرمانشاه وضعیت خوبی به لحاظ مصرف دخانیات ندارد
نگرانی از گرایش جوانان به قلیان و سیگارهای الکترونیکی یکی از مهمترین مطالبی بود که در این نشست مطرح شد، مهدی مرادینظر استادیار اپیدمیولوژی در این خصوص، اظهار کرد: با توجه به اینکه روند مصرف سیگار ثابت است؛ مصرف قلیان و سیگارهای الکترونیکی در حال افزایش است، استان وضعیت خوبی به لحاظ مصرف دخانیات ندارد.
وی پیک سن مصرف سیگار در استان را بین ۱۶ تا ۲۲ سال است و افزود: هنوز فرهنگسازی خوبی انجام نشده مصرف قلیان بالا رفته و خیلی از جوانان فکر میکنند؛ سیگارهای الکترونیکی بدون ضرر و عارضه هستند که متأسفانه همین باور غلط علیرغم گران بودن آن، مصرف در حال افزایش است.
این استادیار اپیدمیولوژی تصریح کرد: تقریبا بیش از یکهشتم کل مرگهای که در دنیا ناشی از مصرف سیگار است در افرادی است که سیگاری نیستند و تنها در معرض دود سیگار قرار دارند، اتفاق میافتد.
وی تصریح کرد: میانگین شیوع عمری مصرف سیگار در مردان شرکت کننده در کوهورت روانسر (۳۷درصد) کمتر از میانگین شیوع عمری مصرف سیگار در مردان کوهورت پرشین (۴۵درصد) است.
مرادینظر تصریح کرد: ۲۱ درصد از مردان ۳۵ تا ۶۵ سال شهرستان روانسر در حال حاضر سیگار مصرف میکردند که این مقدار در کشور ۲۹ درصد است.
وی گفت: پیک شروع مصرف سیگار در افراد شرکت کننده در کوهورت روانسر ۱۴ تا ۲۲ سالگی است و میتوان نتیجه گرفت که اگر فردی تا سن ۲۵ سالگی گرایش به مصرف سیگار نداشته باشد تا حد زیادی مصرف کننده سیگار نخواهد شد.
این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: نزدیک به ۵۰ درصد مردان و بیش از ۲۸ درصد زنان که در حال حاضر سیگار میکشند بیش از ۲۰ نخ سیگار در روز میکشند که در دسته سیگاریهای قهار هستند.
مرادینظر، شانس ترک سیگار در صورتی که با حمایت خانواده و جامعه همراه باشد را دو برابر اعلام کرد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد