به این ترتیب قرار شد كه ارز دولتی برای تامین داروی آنها اختصاص داده شود و دستكم به اندازه نیاز شش ماه، دارو برای افراد مبتلا به اسامای خریداری شود.
علاوهبر این، رئیسجمهور دستور داده كه در بودجه ۱۴۰۱نیز اعتبار مناسبی برای حمایت از بیماران مبتلا به اسامای درنظر گرفته شود، اتفاقی كه میتواند اندكی از بار مشكلات بیماران مبتلا به اسامای و خانوادههایشان بکاهد.
نباید فراموش كرد كه این روزها این بیماران و خانوادههایشان با مشكلات زیادی دست و پنجه نرم میكنند. از گرانی و نبود دارو بگیرید تا هزینههای رفت و آمد به كلانشهرها برای درمان.
این شرایط سبب شده بود تعدادی از بیماران مبتلا به اسامای و خانوادههایشان چند روز مقابل مجلس تحصن كنند.
اتفاقی كه در نهایت سبب شد رئیسجمهور در جمع آنها حاضر شود و دستورهای لازم را برای رفع مشكلات آنها صادر كند.
اسامای چیست؟
این روزها نام بیماری اسامای زیاد شنیده میشود؛ بیماریای که کمتر شخصی تصویر روشنی از آن دارد هرچند که ویلچرنشینی و ابتلا به اسامای برای بسیاری از افراد به یک معناست اما بیماری اسامای یا بیماری تحلیل عضلانی نخاعی چگونه افراد را درگیر میکند؟ آن طور که بابک زمانی، متخصص مغز و اعصاب برای ما توضیح میدهد اسامای یک نوع بیماری ژنتیکی است که عصبهای حرکتی را درگیر میکند و باعث فلج حسی می شود.
بیماری تحلیل عضلانی نخاعی از بدو تولد بروز میکند و در خانواده بیماریهای دیستروفی عضلانی طبقهبندی میَشود. این بیماری تیپهای مختلفی دارد و اغلب هم هنگام نوزادی بروز می کند. هرچند که نمونههایی از آن در سنین نوجوانی و بزرگسالی شناسایی شدهاست.
هرکدام از انواع این بیماری عضلانی میتواند در سنین نوزادی یا بزرگسالی نمود پیدا کند. بیماری اسامای تیپ یک در نوزادان ۳ تا ۶ ماهه بروز میکند.
آنها نمیتوانند گردن و سر خود را به صورت عادی نگه دارند و پاهایشان نیروی لازم را ندارد تا نوزادان مبتلا بتوانند بایستند. نوزادان مبتلا به بیماری اسامای در بلع و تغذیه هم دچار مشکل هستند.
تیپ ۲بیماری اما در ۱۵ ماهگی تا دو سالگی بروز میکند. کودک مبتلا به اسامای تیپ ۲ توان نشستن ندارد، ممکن است در بلع دچار مشکل باشد، انگشتانش میلرزد و درگیر مشکلات تنفسی میشود و در زمان تنفس سرفه میکند.
افراد مبتلا به تیپ ۳ بیماری در سنین کودکی و حتی بزرگسالی قرار دارند. آنها توان راه رفتن و ایستادن ندارند و رشد کافی پیدا نمیکنند. حتی شاید تا آخر عمر نتوانند راه بروند بنابراین اغلب افراد مبتلا به تیپ ۳ از ویلچر استفاده میکنند.
تیپ ۴ اما در بزرگسالی و از سنین ۳۵ سالگی شروع میشود هرچند که در برخی موارد در سنین ۱۸ تا ۳۰ سالگی هم ممکن است تیپ ۴ بیماری در افراد مبتلا بروز کند. دستهبندی انواع تیپهای بیماری نشان میدهد که این بیماری پیشرونده است.
افراد مبتلا از نوزادی با بیماری درگیر میشوند و به جای این که عضلاتشان در هر روز رشد کند و قویتر شود، به دلیل ابتلا ضعیفتر میشود. بیماری میتواند تا جایی پیش برود که تنفس و بلع غذا برای برخی بیماران تا پایان عمر از طریق دستگاههای پیشرفته انجام شود.
درمانبا داروی میلیاردی
«درمان ندارد.» این جمله را بارها و بارها فاطمه مادر رها، کودک مبتلا به اسامای شنیدهاست. هرچند که اخیرا دارویی کشف شده که اگر قبل از دو سالگی به فرزندش تزریق شود، بیماری رها خوب میشود. او اما میگوید که برای تهیه دارو باید حداقل ۵۵ میلیارد تومان پول داشتهباشد. چند سالی است که داروهایی برای جلوگیری از پیشرفت بیماری در جهان ساخته شده.
شاید معروفترین داروی افراد مبتلا داروی اسپینرازا باشد. دارویی که به نام داروی میلیاردی هم معروف است. برای درمان و مصرف یک سال از این دارو یعنی حدود ۶ آمپول حدود ۷۵۰ هزار دلار نیاز است و برای تامین آن در سالهای دیگر حدود ۳۵۰ تا ۵۰۰ هزار دلار باید هزینه شود.
شربت ریسدیپلام داروی خوراکی است که میتواند جلوی پیشرفت بیماری را بگیرد. برای تامین این دارو نیز سالانه ۱۵۰ تا ۳۵۰ هزار دلار لازم است. داروی زولژنسما اما داروی دیگری است که با ژندرمانی برای کودکان زیر دو سال تجویز میشود. این دارو هنوز در ایران مجوز استفاده ندارد اما در کشورهای مورد تایید حدود دو میلیون و ۱۲۵ هزار دلار خرید و فروش میشود.
اینها اما همه موانع درمان افراد مبتلا نیستند. ابراهیم، پدر آراز کودک ۱۵ ماههای که مبتلا به بیماری است، هر ماه از آمل فرزندش را با آمبولانس به تهران میآورد تا بتواند با تجهیزات تنفسی نفس بکشد. او میگوید که سیستم برق شهرستانی که در آنجا زندگی میکند خیلی ضعیف است و این نوزاد نمیتواند با ولتاژ پایین از دستگاههای کمک تنفسی استفاده کند.
تامین دستگاههای اکسیژنساز نیز حدود ۱۶ میلیون تومان هزینه روی دست خانوادههای افراد مبتلا میگذارد. برخی افراد مبتلا به بیماری جانشان به دستگاههای تنفسی وابسته است. اما شاید مهمترین بخش درمانی افراد مبتلا به بیماری اسامای دریافت خدمات کاردرمانی و توانبخشی است.
بابک زمانی، متخصص مغز و اعصاب توضیح میدهد که افراد مبتلا به بیماری نیاز به خدمات ویژه کاردرمانی و توانبخشی دارند. هرچند که در ایران این خدمات ارائه میشود، اما در مقایسه با کشورهای پیشرفته میتوان گفت بیماران مشکلات زیادی را تحمل میکنند.
ارائه خدمات مشاوره از دیگر مواردی است که برای افراد مبتلا واجب است اما در کشورمان خیلی جدی گرفته نمیشود. افراد مبتلا به اسامای از هوش و ذکاوتی مانند سایر شهروندان برخوردارند اما در برخی موارد بیماری این قدر پیشروی میکند که قدرت تکلم را از آنها میگیرد بنابراین ارائه خدمات مشاوره از مهمترین اقداماتی است که باید برای آنها انجام شود. یکی از مهمترین خدماتی که به نظر زمانی به آن بی توجهی میشود.
بیماران مبتلا به اسامای در ایران
برآورد دقیقی از جمعیت افراد مبتلا به این بیماری در کشور وجود ندارد. بابک زمانی، متخصص مغز و اعصاب اما توضیح میدهد که تخمینی از احتمال تعداد افراد مبتلا در جهان وجود دارد.
آن طور که در کشور آمریکا تعریف میشود به ازای هر ۱۵ هزار تا ۲۵ هزار نفر جمعیت احتمال دارد یک نفر به بیماری اسامای مبتلا شوند.
با این تعریف در ایران ممکن است حدود ۶۰۰۰ فرد مبتلا به این بیماری وجود داشتهباشد و با توجه به این که ازدواج فامیلی در ایران مرسوم است و انجام آزمایشهای غربالگری بارداری و ژنتیکی اغلب انجام نمیشود، میتوان این احتمال را داد که جمعیت افراد مبتلا به بیماری اسامای در کشورمان بیشتر هم باشد.
محمودرضا اشرفی، فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان اما دراین خصوص نظر دیگری دارد. این متخصص توضیح میدهد که ممکن است در هر فردی به صورت نهفته ژن ابتلا به بیماری اسامای وجود داشتهباشد و بعد از ازدواج و فرزندآوری آن ژن نهفته فعال شود و فرزندی مبتلا به این بیماری به دنیا بیاید. به این شکل میتوان گفت از هر ۴۰ تا ۵۰ نفر یک نفر ناقل بیماری اسامای است.
این بدان معناست که بیش از دو میلیون نفر در ایران ناقل بیماریاند. همه این تعاریف و ارقام را که کنار هم بگذاریم به آمار دیگری میرسیم که وزارت بهداشت و درمان به آن معتقد است.
مهدی شادنوش معاون بیماری رئیس مرکز مدیریت پیوند و امور بیماریهای وزارت بهداشت و درمان میگوید که حدود ۴۰۰ فرد مبتلا به بیماری اسامای در ایران شناسایی شدهاست. هرچند که بهرام عینالهی، وزیر بهداشت و درمان این عدد را بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ نفر میداند.
بیشترین افراد شناساییشده مبتلا به بیماری تحلیل عضلانی نخاعی در شهرهای تهران، اصفهان، تبریز، آذربایجان، خوزستان و لرستان زندگی میکنند. این در حالی است که کرمان و یزد کمترین افراد مبتلا را به خود اختصاص دادهاست.
حمایت در حد حرف
بیماران مبتلا به اسامای مشکل کم ندارند اما تاکنون وعدههای بسیاری به آنها داده شده و مشکلات آنها هنوز پا برجاست. برای نمونه تا قبل از سال ۹۷ وزارت بهداشت و درمان خدماتی به افراد مبتلا به بیماری اسامای ارائه نمیداد.
آنها تا قبل از این سال برای دریافت خدمات توانبخشی و کاردرمانی خود باید از جیب هزینه میکردند. آن سال اما گفته شد بیماری اسامای نیز در فهرست ۱۱ بیماری خاص یعنی افراد مبتلا به بیماریهای تالاسمی، هموفیلی، اماس، ایبی، سرطان، دیالیز، دیابت، سیستیک فیبروزیس، سیاف و کلیوی قرار گرفت. به این ترتیب گفته شد داروها و خدمات درمانیشان رایگان است اما بیماران مبتلا به اسامای وخانوادههایشان نظر دیگری دارند.
به نظر میرسد بودجه اندک بیماران خاص سبب شده باری از روی دوش مبتلایان به اسامای تاکنون برداشته نشود. هر سال مبلغی حدود ۱۲۰میلیارد تومان به افراد مبتلا به بیماریهای خاص اختصاص داده میشود که جمعیت شان حدود یکمیلیون نفر برآورد میشود.
این عدد تخصیص بودجه اما برای رئیس بنیاد بیماریهای خاص اندک است. آن طور که او گفته هزینه هر ساله افراد مبتلا به بیماریهای خاص بیشتر از اینهاست و این مبلغ کفاف یکسوم هزینههای افراد مبتلا به بیماریهای خاص را نمیدهد.
دستور ویژه رئیسجمهور
هنوز بسیاری از شهروندان ایرانی نهم مهرماه ۹۷ را به یاد دارند زمانی که وزیر بهداشت و درمان وقت حسن قاضیزاده هاشمی در یک برنامه تلویزیونی درباره تامین داروی افراد مبتلا به بیماری اسامای گفت: «آیا مردم حاضرند برای دو سال طول عمر بیشتر یک نفر یک میلیارد هزینه کنیم؟» و این جمله قلب افراد مبتلا به اسامای را به درد آورد تا هر روز اخبار خوش تولید دارو در کشورهای دیگر را بشنوند اما تمایل دولتمردان برای خرید دارویشان را نبینند.
به همین دلیل در آخرین تحصن خود با وجود آلودگی هوا، احتمال ابتلا به بیماری کرونا و نیز سرمای هوا چهار روز جلوی مجلس شورای اسلامی جمع شدند و یکصدا درخواست خرید داروهای موردنیازشان را کردند. پس از چهار روز، در روز دهم آذر روز به شکل دیگری برای آنها شروع شد.
درست مانند روزهای دیگر خانوادهها و افراد مبتلا به بیماری اسامای مقابل مجلس شورای اسلامی جمع شدهبودند تا این که ورق به شکل دیگری برگشت. ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور نیز که آن روز به مناسبت روز مجلس در نشست مشترک مجلس و دولتمردان در مجلس حاضر شدهبود از تجمع خانوادهها و افراد مبتلا به این بیماری مطلع شد.
همین بهانهای شد تا در محل تحصن حاضر شود و پای دردل افراد مبتلا به بیماری بنشیند. در همان دیدار کوتاه، رئیسجمهور از نماینده افراد مبتلا خواست در جلسه دیگریمشکلاتشان را با او درمیان بگذارند. این جلسه فردای آن روز یعنی پنجشنبه گذشته با نمایندگان افراد مبتلا به اسامای و وزیر بهداشت برگزار شد. در همان نشست صمیمانه بود که خانوادهها از مهمترین دغدغهشان یعنی تامین داروی افراد مبتلا به اسامای گفتند.
رئیسجمهوری قول مساعد برای تامین دارو داد و گفت: «دولت رسیدگی و تامین داروهای بیماران به ویژه بیماریهای خاص را وظیفه خود میداند و باید هر کاری که برای کاهش آلام خانوادهها و درمان فرزندانشان لازم است انجام شود.»
او از بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت و درمان خواست تا در تدوین بودجه ۱۴۰۱ اعتبار موردنیاز برای بیماریهای خاص لحاظ شود. تامین داروی موردنیاز افراد مبتلا به اسامای در دورههای زمانی میان مدت و بلندمدت اما مهمترین دستوری بود که ریاستجمهوری به اجرایی شدن آن تاکید کرد.
دیروز مهدی شادنوش، رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت و درمان نیز از دستور رئیسجمهوری برای تامین داروی افراد مبتلا به اسام ای گفت.
آن طور که شادنوش توضیح داد پس از جلسه پنجشنبه گذشته با نمایندگان افراد مبتلا به اسامای مقرر شد داروی این بیماران خاص برای یک دوره شش ماهه و با اعتبار ویژه خریداری شود.
بودجه ویژه از طرف سازمان برنامه و بودجه اختصاص داده می شود. آن طور که شادنوش عنوان کرده بعد از ارزیابی اثربخشی داروها تصمیمگیری برای تامین داروهای افراد مبتلا انجام میگیرد.
عین اللهی، وزیر بهداشت و درمان اما درباره اثربخشی داروهای افراد مبتلا به بیماری اسامای توضیح داد که دانشگاههای علومپزشکی در تهران اثربخشی داروهای تامین شده را بررسی میکنند.
به گفته حیدر محمدی، مدیر کل اداره دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو نیز ارز خرید دارو به زودی تامین و داروها با ارز دولتی و یا نیمایی خریداری میشود تا افراد مبتلا به این بیماری امیدی دوباره برای جلوگیری از پیشروی بیماریشان داشتهباشند.
تجمع در مقابل مجلس
سینا روی ویلچر نشسته و به نیروهای انتظامی که روبهرویش است، گل هدیه میدهد. وقتی پلیس از او میپرسد چرا جلوی مجلس شورای اسلامی ایستاده است؟ سینا با صدای کودکانه اش جملات را دقیق و روشن انتخاب میکند و از مشکلات خود و دیگر بیماران مبتلا به اسامای میگوید.
او درخواست زیادی ندارد میخواهد مسؤولان برای بیماری که از بدو تولد به آن مبتلا شدهاست، دارو تهیه کنند اما به دلیل هزینههای گران داروی اسپینرازا هیچ شرکتی دارویی مرهم موردنیاز او را به کشور وارد نمیکند. این پسر نوجوان گران بودن دارو را قبول دارد اما از دولت، مجلس و وزارت بهداشت و درمان میخواهد دارو را برای او و دوستان دیگرش تهیه کنند. حتی پیشنهاد جالبی هم دارد: هزینه یکی از مزرعههای غیرقانونی رمز ارز را به داروی ما اختصاص دهید.
سینا میگوید حتی یک ریال از ۲۰۰۰میلیاردی که به عنوان بودجه به وزارت بهداشت و درمان اختصاص داده میشود برای بیماری او هزینه نمیشود. پسرجوان اما میخواهد مانند بسیاری از همسالانش راه برود، بایستد و زندگی کند. درخواست تامین دارو خواسته این فرد مبتلا و دیگر دوستانش است. علی که هشت سال دارد، چشمانش را به پاهای بیحرکتش دوختهاست.
مادر علی میگوید تا چند وقت پیش فرزندش توان راه رفتن داشت اما چون دارویی مصرف نکرد ویلچرنشین شد. درست است که در چند روز اخیر افراد مبتلا به بیماری اسامای و خانوادههایشان جلوی مجلس شورای اسلامی تحصن کردهاند و خواستار رسیدگی به خواستهشان شدند اما سالهاست آنها برای رسیدن به خواسته شان جلوی مجلس یا وزارت بهداشت و درمان جمع میشوند و منتظر رسیدگی به درخواست به حقشان یعنی تامین دارو هستند. سالهاست ساکنان و عابران خیابانهای مجاهدین اسلام در برخی روزها شاهد حضور افرادی هستند که روی ویلچر نشستهاند و با دستهای ضعیفشان تابلوهایی را در دست گفته اند که رویشان درخواست تامین دارو و هزینه درمان نوشته شدهاست. این بار اما تحصن چهار روزه افراد مبتلا به بیماری جلوی مجلس شورای اسلامی بیش از پیش دیده شد.
لیلا شوقی - جامعه / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر اکبر نصرالهی، استاد ارتباطات و رسانه با اشاره به پدیده تازه این روزها، از وارونگی افکار عمومی میگوید
در گفتوگوی «جامجم» با حسن کاظمی قمی دیپلمات نزدیک به حاجقاسم بررسی شد