نور آبی و بقیه نورهای طیف رنگی نقش اساسی در درک ما دارند اما قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور آبی میتواند به سلامت ما آسیب برساند.
خستگی دیجیتالی چشم از شایعترین اثرات قرار گرفتن در معرض نور آبی است. جدا از درد و سوزش ناشی از خستگی چشم، نور آبی میتواند منجر به وارد آمدن آسیب طولانیمدت به سلولهای شبکیه شود. روشهای مختلفی برای محافظت از چشمها در برابر نور آبی وجود دارد که یکی از آنها استفاده از عینک محافظ نور آبی است.
کارشناسان چه میگویند؟
«سندرم بینایی رایانه ای» اصطلاحی است که برای شرایط مختلف چشمی ناشی از خیره شدن طولانیمدت به نمایشگر به کار میرود. وقتی روی ویدئویی که ویرایش میکنید یا مقالهای که مینویسید تمرکز دارید، کمتر از حد معمول پلک میزنید؛ به این ترتیب، چشمهای خود را از لایه مایع محافظتی که اشک ایجاد میکند محروم میکنید. در نتیجه ممکن است در چشم خود کمی احساس ناراحتی کنید و بینایی شما تار شود. قرار گرفتن طولانیمدت در معرض نور سفید همچنین میتواند به دژنراسیون ماکولا منجر شود. این وضعیت که بر اثر وارد آمدن آسیب به قسمت مرکزی شبکیه ایجاد میشود، از علل اصلی کاهش بینایی در افراد بالای 50 سال است.
آیا عینک محافظ نور آبی ارزش خرید دارد؟
با همهگیری کووید-19 و قرنطینههایی که با خود به همراه داشت زمان استفاده از نمایشگرها افزایش پیدا کرد. در این شرایط برخی از چشمپزشکان استفاده از عینک نور آبی را برای حفظ سلامت چشم کاربران توصیه کردند. برخی از کاربران نیز کاهش خستگی چشم با استفاده از این عینکها را گزارش کردند. اما این عینکها معمولا گرانقیمت بوده و برخی از متخصصان چشم، استفاده از این عینکها را غیرقابل توجیه میدانند. بهعقیده این متخصصان، هنوز تحقیقات کافی در مورد اثربخشی این عینکها انجام نشده است.
افزون بر این، نور آبی بهتنهایی عامل سردردها و خشکی چشم نیست. عینکهای نور آبی مطمئنا آسیبی به چشم نمیرساند اما هیچ مدرکی وجود ندارد که به سلامت چشم کمک کند. این گروه از پزشکان توجه به نکات دیگری همچون تنظیم زمان استفاده از وسایل الکترونیکی، پلکزدن کافی، حفظ فاصله مناسب، تنظیم میزان نور دستگاهها و نیز استفاده از قطرههای چشمی را در مبارزه با خستگی چشم موثرتر میدانند.
یاسمین مشرف - دانش
منبع: Everyday Health
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت