به گزارش جام جم آنلاین لرستان؛ شیرزاد نجفی افزود: از نظر زمینشناسی تفاوتهای زیادی بین بخشهای جنوب و جنوب غربی استان با سایر مناطق آن وجود دارد.
وی ادامه داد: شیب متوسط زمین در بیش از ۶۰ درصد وسعت استان بالای ۱۲ درصد است.
نجفی تصریح کرد: با بررسیهای انجام شده توسط این ادارهکل، عوامل طبیعی و انسانی و فعالیتهای عمرانی در اراضی ناهموار زراعی باعث شده نرخ فرسایش خاک و تولید رسوب در استان به مراتب از متوسط کشوری بالاتر باشد و همین عوامل موجب شده با اولین بارندگیها، شاهد جاری شدن سیل در استان باشیم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان تصریح کرد: شرایط اقلیمی، توپوگرافی، کوهستانی، شیب بالا و آبوهوای لرستان که از سیل مصون نیست تنها راه مقابله با فرسایش و جلوگیری از انتقال خاک بهعنوان رسوب آبخیزداری است و در این بخش، استان یکی از پیشگامان اجرای عملیات آبخیزداری در کشور است.
وی ادامه داد: یکی از اقدامات مؤثر برای کاهش خسارات سیل، حفظ و حراست از عرصههای منابع طبیعی، جنگلها و مراتع، اقدامات پیشگیرانه با هزینهای کمتر از ۱۰ درصد هزینههای سیل هست که با اجرای پروژههای آبخیزداری خسارات را به حداقل رسانده و ایمنسازی لازم صورت میگیرد.
نجفی بیان کرد: اعتبارات سنواتی آبخیزداری از دو محل اعتبارات ملی و استانی تأمین میشود و میزان اعتبارات مصوب آبخیزداری طی دهههای اخیر بهطور متوسط سالانه ۱۰ میلیارد تومان بوده است ولی با توجه به وضعیت اقتصادی کشور، هرساله ۵۰ درصد اعتبارات مصوب تخصیص یافته به همین منظور روند اجرای کارهای آبخیزداری در سطح استان کُند و گاهی نیز معطل مانده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان گفت: طی سالهای ۹۹ تا ۹۷ از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی با اولویت اجرای عملیات آبخیزداری بیش از ۱۶۰ میلیارد تومان اعتبار تخصیص و در بیش از ۷۰ حوزه آبخیز به مساحت بیش از ۶۲۰ هزار هکتار، با هدف کنترل سیل و کاهش رسوب، عملیات آبخیزداری صورت گرفته است بهطوریکه در این سه سال به اندازه ۲۰ سال کار شده است.
نجفی تأکید کرد: بر همین اساس در این مناطق بهطور متوسط ۱۹۰ هزار هکتار عملیات آبخیزداری و بیش از ۱۱۰ میلیون مترمکعب آب استحصال شده است که سد مستحکمی در مقابل خسارات سیل است.
وی افزود: همچنین در زمینه کنترل فرسایش تودهای در مراتع و جنگلهای استان با تخصیص شش میلیارد تومان اعتبار در دو حوزه آبخیز سراب بیشه دورود و قلعه گل خرمآباد بیش از ۳۰ هکتار از مناطق دارای فرسایش تودهای تثبیت و پایدارسازی شده بهطوریکه در این مناطق بیش از ۴۰۰ هزار مترمکعب رسوب کنترل و از ورود آن به رودخانههای استان جلوگیری بهعملآمده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان بیان کرد: با اجرای عملیات آبخیزداری در یک هکتار، حجم ذخیرهسازی آب ۵۳۰ مترمکعب، تولید علوفه به میزان ۱۲۰ کیلوگرم، ۴ مترمکعب کنترل رسوب، کنترل ۳ تا ۹ تنی فرسایش خاک، کاهش ۱۰ درصدی تخریب در مناطق کوهستانی و ۲۵ درصدی در سایر مناطق، نسبت ۵ تا ۹ برابری سود به هزینهها، کاهش ۷۰ درصدی حجم سیلاب، افزایش ۱ تا ۳ برابری دبی چاهها و قناتها را به همراه دارد.