به گزارش جام جم آنلاین به نقل از روزنامه جام جم ، هر بار که ژاپنیها اقدام به برگزاری نظرسنجی در رابطه با برگزاری رویداد المپیک در کشورشان میکنند درصد مخالفت مردمان سرزمین آفتاب تابان بالا و بالاتر میرود. بار اول مردم ژاپن مخالفت ۵۳ درصدی خود را نشان دادند. بار دوم میزان مخالفتها به ۶۸ درصد رسید. آخرین نظرسنجی هم نشان میدهد میزان مخالفت با این المپیک به بالای ۸۰ درصد رسیده است.
ژاپنیها بهشدت مخالف برگزاری المپیک در کشورشان هستند و دو دلیل دارند؛ نخست اینکه کشور ژاپن در رکورد اقتصادی بیسابقهای به سر میبرد و برگزاری المپیک از نظر آنها بیدلیل است چون با توجه به اوضاع کرونایی و خساراتی که قبلا این ویروس بابت تعویق المپیک به دولت ژاپن زده برگزاری المپیک در تابستان ۲۰۲۱ هیچ فایدهای برای اقتصاد این کشور نخواهد داشت.
دلیل دیگر مخالفت ژاپنیها با برگزاری این رویداد خود ویروس کروناست. در شرایطی که اقصا نقاط جهان درگیر ویروسی مرگبار است برگزاری رویدادی که شرکتکنندگان زیادی در آن حضور دارند یک ریسک بزرگ است.
پیش از این ویروسشناسان موسسه تحقیقات و ویروسشناسی تگزاس آمریکا برآورد کرده بودند برگزاری المپیک ۲۰۲۱ توکیو روزانه باعث حداقل ۳۰ ابتلای جدید به کرونامیشود.
خودتان نیایید!
مرکز ویروسشناسی استرالیا که در رابطه با ایدز و انواع هپاتیت تحقیقات جامعی ارائه میدهد در رابطه با احتمال انتشار ویروس کرونا در جریان رویدادهای بزرگ ورزشی همچون المپیک چندی پیش گزارشی منتشر کرد که نتایج این تحقیقات در نشریه علمی پزشکی لنست به چاپ رسید.
در این گزارش با در نظر گرفتن مواردی همچون جهش ویروس، قدرت بالای انتقال آن و لزوم حضور ورزشکاران و مربیان متعدد در محل برگزاری رقابتها نتیجهگیری کرد که اشکالی ندارد رقابتها برگزار شود اما بهتر است خود ورزشکاران و تیمها از حضور در این رقابتها انصراف بدهند. به عبارت دیگر عاقل باشید و خودتان به المپیکنروید!
نفرتانگیزترین المپیک تاریخ
نشریه هرالد نیز این دوره از رقابتهای المپیک را نفرتانگیزترین رقابتهای المپیک تاریخ قلمداد میکند چرا که در هیچ دورهای مردمان یک کشور تا این اندازه با برگزاری المپیک در کشورشان مخالف نبودهاند.
از سویی دیگر پیشبینی میشود بیکیفیتترین رقابتهای تاریخ المپیک در راه باشد. نشریه ساندی تایمز که پیشبینی کرده «تنیس اوپن استرالیا» در دوره اخیر بیکیفیتترین گرنداسلم تاریخ باشد حالا همین پیشبینی را درباره المپیک دارد. در گزارشی که این نشریه چاپ کرده پیشبینی میشود با توجه به اینکه ورزشکاران و تیمها به دلیل شرایط همهگیری کرونا تمرین کافی نداشتهاند کیفیت تمام رشتهها پایین بیاید.
از سویی دیگر در گزارش دیگری که در اسپورتولوژی منتشر شده بود به این نکته اشاره شد که نرخ مصدومیت بین ورزشکارانی که سهمیه المپیک را دارند در این یک سال ۱۴درصد افزایش یافته است که رقمی عجیب است.
چندی پیش خبر دیگری منتشر شد مبنی بر اینکه حداقل ۲۸ ورزشکار به دلیل عبور از محدوده مجاز سنی ناشی از تعویق یک ساله رقابتها حضور در المپیک ۲۰۲۱ را از دست دادهاند. برخی از رشتهها همچون فوتبال شرایط سنی دارند و عبور از محدوده سنی به معنای حذف یک ورزشکار از المپیکاست.
دیگر حاشیه های المپیک ۲۰۲۰
در تاریخ هیچ وقت سابقه نداشته که ورزشکاران شرکتکننده در رقابتهای المپیک مجبور به واکسیناسیون شوند اما اینبار ماجرا فرق میکند. قانون هم این است ورزشکاری که واکسن نمیزند تحت شدیدترین تدابیر قرار خواهد گرفت و در طول برگزاری رقابتها بهجز برای مسابقه دادن حق خروج از هتل را ندارد.
حاشیه بزرگ دیگر المپیک خسارتی است که از سوی منابع مختلف مدام تغییر میکند. یک منبع خبری خسارت به دولت ژاپن را حدود ۲۳ میلیارد دلار برآورد میکند (البته در صورت تعویق کلی رقابتها) که این رقم بسیار بزرگ و غیرمنطقی نمود میکند اما در دنیایی که اقتصاد بهشدت تحتتاثیر مسائل مختلفی قرار میگیرد و نوسانهای شدید از خود نشان میدهد بعید نیست.
اما یکی از بزرگترین نگرانیهای دولت ژاپن در طول برگزاری المپیک احتمال بروز ناآرامیها و اعتراضات مردمی در این کشور خواهد بود. همانطور که در تنیس اوپن استرالیا تجمعات اعتراضآمیزی نسبت به برگزاری رقابتها آن هم در شرایط کرونایی در اطراف ملبورن پارک شکل گرفت شاید همین ماجرا در مقیاس گستردهتر و نگرانکنندهتری در ژاپن و در رویدادی به نام المپیک تکرار شود. و در پایان فقط یک سوال منطقی باقی میماند؛ چرا المپیک توکیو باید برگزار شود؟
هیلدا حسینی خواه - گروه ورزش / روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد