به گزارش جام جم آنلاین به نقل از نمناک، اغلب متخصصان می گویند دلیل جوش زدن دقیقاً مشخص نیست اما برخی خوراکی ها معمولاً موجب جوش زدن بیشتر می شوند. هنگامی که صحبت از جوش و آکنه می شود به این واقعیت علمی خواهیم رسید که رژیم غذایی نقش مهمی در بروز آن و همچنین سلامت پوست دارد. در این قسمت از سلامت پوست و موی به بررسی غذاهایی می پردازیم که سبب بروز آکنه می شوند اما ابتدا بهتر است مختصری درباره ی اینکه جوش و آکنه چیست و چگونه تشکیل می شوند ، بدانیم. پیش از معرفی مواد غذایی که موجب جوش صورت میشوند باید بگوییم که این مواد غذایی در گروه سنی بلوغ و جوان تر ها بیشتر عامل جوش می شوند تا رده های سنی پایین و بالاتر.
پاسخ به این پرسش حتی توسط دانشمندان نیز به خوبی درک نشده است اما از آنجا که هیچ درمانی بطور قطعیت برای این مشکل وجود ندارد در مرحله اول جلوگیری از بروز آکنه بسیار معقول بنظر می رسد.
آکنه به عنوان یک نوع بیماری تلقی می شود که بر غدد پوست تاثیر گذاشته و به منافذ آن نفوذ می کند. زمینه ایجاد این مشکل در تمام افراد وجود دارد پس باید به غذایی که می خورید توجه بیشتری داشته باشید.
همانطور که همه ما می دانیم هنگامی که چربی روی پوست افزایش یابد سلول های مرده بر روی پوست تجمع یافته و در حقیقت فولیکول های پوست مسدود شده و این برجستگی ها برروی پوست ظاهر می شود. هنگامی که در بدن انسولین و سایر مواد شیمیایی تولید شود باعث می شود غدد چربی روی پوست پایدار شده و آکنه ایجاد شود.
1. دانه های تصفیه شده و شکر :
افرادی که از آکنه پوستی رنج می برند در مقایسه با افرادی که آکنه ندارند غذاهایی با کربوهیدرات فراوان مصرف می کنند.
افرادی که غذاهای قندی مصرف می کنند نسبت به سایر افراد 30 درصد بیشتر در معرض آکنه قرار دارند زیرا مصرف این غذاها سطح قند خون را افزایش می دهد. این قند ها از جریان خون و سلول ها در رفت و آمد بوده و در نتیجه باعث ایجاد آکنه خواهند شد.
2. برخی از نان ها :
نان به دلایل زیادی مشکل زاست اما هنگامی که صحبت از آکنه می شود مقصر اصلی گلوتن محسوب می شود زیرا نه تنها به روده کوچک آسیب می رساند بلکه التهاب سیستمیک که یکی از محرک های اصلی آکنه می باشد را نیز افزایش خواهد داد. بسیاری از مطالعات علمی علت پسوریازیس و درماتیت هرپتی فرموریس را حساسیت به گلوتن می دانند. این وضعیت بیماری سلیاک پوست نامیده می شود.
3. شیرینی ها:
در ادامه موضوع گلوتن مقصر بعدی که سبب بروز آکنه می شود ،شیرینی است. خوراکی هایی که باعث افزایش سریع انسولین شده معمولا سبب ایجاد آکنه نیز می شوند و این امر فراتر از شیرینی است و شامل ماکارونی، آرد سفید و سایر مواد غذایی که شاخص قند خون را بالا می برند می شود.
4. محصولات لبنی :
براساس مطالعات صورت گرفته شیوع آکنه با محصولات شیری مرتبط است. افرادی که بستنی فراوان و بطور مرتب شیر گاو می نوشند چهار برابر بیشتر از دیگران در معرض آکنه قرار دارند. شیرگاو دارای اسید آمینه می باشد که وظیفه تحریک هورمون شبه انسولین را داشته و با ایجاد آکنه مستقیما در ارتباط است. شیر همچنین حاوی قند بوده که منجر به افزایش سطح انسولین در بدن و در نتیجه تشدید آکنه خواهد شد.
5. غذاهای آماده :
آکنه ارتباط مستقیمی با غذاهای غربی که سرشار از کالری ، چربی و کربوهیدرات هستند ، دارد. این غذاها شامل:همبرگر، ناگت، هات داگ ، سیب زمینی سرخ شده ، نوشابه، میلک شیک و پیتزا می شوند. براساس مطالعه ای که اخیرا انجام شد، افرادی که غذاهای آماده مصرف می کنند در مقایسه با افرادی که غذای سالم مصرف می کنند 43 درصد بیشتر به آکنه مبتلا می شوند. همچنین در افرادی که روزانه این غذاها را مصرف می کنند خطر ابتلا به آکنه 17 درصد افزایش میابد.
6. سیب زمینی سرخ کرده :
این محصول یکی از محبوب ترین خوراکی ها بین افراد به شمار می رود. سیب زمینی سرخ کرده علاوه بر سرخ شدن در روغن نامرغوب سبب بروز آکنه خواهد شد. این خوراکی حاوی کربوهیدرات بالایی بوده و یک تکه از آن سبب تولید سریع انسولین شده و منجر به التهاب سیستمیک خواهد شد زیرا سرشار از چربی های امگا 6 می باشد.
7. غذاهایی سرشار ازچربی امگا 6 :
رژیم غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا 6 سبب ایجاد التهاب و آکنه می شوند. این رژیم ها سرشار از روغن ذرت و سویا هستند و این امر باعث عدم تعادل بین رژیم و التهاب شده که در نهایت باعث تشدید آکنه خواهد شد. به منظور کاهش این التهاب و آکنه بهتر است مکمل هایی حاوی اسید های چرب امگا 3 مصرف کنید.
8. شکلات های شیری :
مصرف این محصول به دلیل قند بالا و اسید های چرب خاصی که دارد باعث افزایش تولید غدد چربی بر روی پوست و در نهایت آکنه می شود. با این وجود اثر مستقیم شکلات بر روی پوست اثبات نشده است اما افرادی که محصولات شکلاتی حاوی قند را مصرف می کنند بیشتر مستعد ابتلا به مشکلات آکنه می باشند. آبنبات سبب افزایش میزان انسولین خون و افزایش سبوم و افزایش تولید اینترلوکین 1 B می شود.
این پروتئین طبیعی توسط دستگاه ایمنی بدن تولید و باعث افزایش خطر بروز التهاب های پوستی و در نتیجه آکنه می شود. اگر لازم است شکلات مصرف کنید شکلات های تلخ جایگزین بهتری هستند زیرا دارای آنتی اکسیدان های بیشتری بوده و قند کم تری دارند.
9. غذاهای ادویه دار:
طبق مطالعات انجام شده مصرف غذاهای ادویه دار سبب ایجاد آکنه و همچنین تشدید آن می شود. برای پیشگیری از بروز آکنه بهتر است تا حد ممکن مصرف این غذاها را کاهش دهید.
10. پنیر :
براساس تحقیقی که انجام شد مصرف پنیر با بروز آکنه ارتباط مستقیم دارد زیرا بدن را به سمت از بین بردن بعضی هورمون ها سوق داده که در نتیجه بدن قادر به جذب قند می شود. پس اگر در طول روز چنین غذاهایی را مصرف می کنید میزان هورمون موجود در جریان خون بالا رفته و آکنه ایجاد خواهد شد.
11. آجیل :
این خوراکی از نظر ترکیبات سرشار از گلیسمی بوده و بنظر می رسد سبب ایجاد آکنه خواهد شد. برای جلوگیری از بروز آکنه مصرف آجیل باید به کمترین مقدار خود برسد. آجیل ها خوراکی های سالمی هستند اما برای پیشگیری از آکنه نباید در مصرف آن ها زیاده روی کرد. رژیم غذایی که از نظر ترکیبات گلیسمی دارای مقادیر کم هستند و همچنین پروتئین های بدون چربی و سبزیجات و میوه های تازه برای پیشگیری از آکنه و داشتن پوستی صاف و سالم موثر می باشند.
12. غذاهایی که سبب بروز حساسیت می شوند :
پاسخ بدن به برخی غذاها در هر فرد متفاوت می باشد. برای به حداقل رساندن حساسیت های غذایی باید به نوع غذایی که مصرف می کنید آگاه باشید.
13. نوشابه :
نوشابه یکی از بدترین نوشیدنی ها بوده و در بروز آکنه نقش مهمی دارد زیرا علاوه بر فروکتوز حاوی هیچ گونه مواد مغذی نمی باشد . طبق گفته محققان مصرف نوشابه تقریبا با مصرف الکل برابری می کند. پس تصور کنید که چقدر برای بدن مضر می باشد .فروکتوز نوعی قند است که سبب افزایش سطح انسولین می شود به همین علت پس از نوشیدن نوشابه احساس گرسنگی دارید. بهتر است برای اینکه پوستی سالم وصاف در برابر آکنه داشته باشید به جای مصرف نوشابه ، آب بنوشید.
14. پیتزا :
پیتزا سرشار از کربوهیدرات است و مانند مواردی که ذکر شد فاقد مواد مغذی می باشد ، همچنین سرشار از گلوتن بوده و سبب بروز آکنه خواهد شد.
15. برخی میوه ها و آب میوه ها:
برخی میوه ها مانند موز، انبه و میوه های خشک قند زیادی دارند و مصرف بیش از حد آنها موجب جوش زدن می شوند. توت فرنگی با داشتن مقدار زیادی ویتامین C برای شفافیت پوست و طول عمر بسیار مفید است، اما ممکن است در برخی از افراد موجب قرمزی و حساسیت پوستی به خصوص در اطراف بینی و دهان شود.
بسیاری از تولیدکنندگان آب میوه از شکر در تولیدات خود استفاده می کنند. وجود شکر در برخی افراد ممکن است باعث بروز آکنه، جوش و یا دیگر حساسیت های پوستی شود. بنابراین، فقط از آب میوه های کاملا طبیعی استفاده کنید.
16. سویا:
مصرف زیاد سویا ، تأثیرات نامطلوبی روی پوست دارد زیرا 90 درصد محصولات سویا در جهان اصلاح شده و یا دست کاری شده ی ژنتیکی هستند و مصرف سویا موجب اختلال در تعادل هورمون های بدن می شود و عدم توازن هورمونی موجب بروز آکنه، جوش و چروکیدگی پوست می شود.
در افرادی که استروژن خون آنها از حد طبیعی بسیار بالاتر یا بسیار پایین تر است ، مصرف سویا به دلیل دارا بودن هورمون فیتواستروژن می تواند عاملی برای بروز جوش باشد. سویا منبع غنی از پروتئین است، اگر خوردن آن برای شما مشکل ایجاد می کند، پروتئین گوشتی و تخم مرغ به جای آن مصرف کنید.
17. برخی از غذاهای دریایی:
برخی از غذاهای دریایی مانند میگو به دلیل داشتن مقدار زیادی ید و بالا بودن سطح عناصر شیمیایی موجب بروز جوش و حساسیت های پوستی در بانوان می شوند.
همانطور که مطالعه فرمودید رژیم غذایی ما ارتباط مستقیمی با بروز آکنه دارد. برای محدود کردن این مشکل بهتر است :
رژیم غذایی دارای قند کم ،فاقد گلوتن ، سبزیجات و میوه های تازه را انتخاب کنید.
8-9 ساعت در شبانه روز بخوابید تا خوابی کافی داشته باشید.
7-8 لیوان آب در روز بنوشید.
مرتبا ورزش کنید.
از هیچ ماده شیمیایی برروی پوست خود استفاده نکنید.
در صورت وجود آکنه ، ناحیه مربوطه را دستکاری نکنید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم