مرتضی مکی تحلیلگر مسائل اروپایی در گفت و گو با
جام جم انلاین با اشاره به موضع گیری رییس جامعه یهودیان آلمان در موضع گیری که داشته خواستار قطع رابطه آلمان با ایران شده است. پاسخ داد: این موضوع مساله ای تازه نیست یهودیان اروپا همواره تلاش کرده اند به نوعی نقش لابی اسرائیل را در کشورهای اروپایی بازی کنند و پیوند های عمیقی بین یهودیان اروپا و صهیونیست های اسرائیل وجود دارد شاید قوی ترین لابی، صهیونیست ها در فرانسه باشند و حدودا 600 هزار نفر از جامعه یهودیان اروپا در این کشور هستند و قدرت سیاسی و اقتصادی آنها در فرانسه بسیار بیشتر از این حجم جمعیتی است.
وی در ادامه تصریح کرد: در آلمان جامعه یهودیان همواره به دلیل جنایاتی که نازی ها در خلال جنگ دوم جهانی با یهودیان داشتند طلبکار دولت آلمان بودند و همواره سعی کرده اند این کشور را تحت فشار و نفوذ خود قرار بدهند و در این مورد نیز طبیعتا در صدد کاستن از روابط بین آلمان و ایران هستند و یا اینکه اجازه ندهند سطح این روابط ارتقا پیدا کند. اما تا اینجا این فشارها و موضع گیری ها تاثیر زیادی در مواضع دولت آلمان نداشته است با توجه به سیاست خارجی آلمان و منافع سیاسی و اقتصادی این کشور سعی می شود در این چهارچوب روابط با جمهوری اسلامی ایران تنظیم شود تا قبل از تحریم های آمریکا آلمان یکی از بزرگترین شرکای جمهوری اسلامی ایران بود و در جریان مذاکرات هسته ای که در نهایت منجر به توافق برجام شد آلمان همواره یکی از کنشگران فعال در این مذاکرات بود و تلاش می کرد تا بتواند این مذاکرات را با موفقیت به پیش ببرد.
مکی در ادامه این سوال افزود: بعد از اجرایی شدن برجام شاهد سفر هیات های بلند پایه آلمان به ایران بودیم وزرای خارجه آلمان به ایران سفر داشتند و این نشان می دهد که آنها سعی دارند با تقویت پیوند های سیاسی و اقتصادی خود با جمهوری اسلامی ایران به شکلی نقشی فعال در منطقه خاورمیانه بازی کنند. اکنون با توجه به فشارهایی که بر علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال می شود و با احتمالاتی که در صورت پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وجود دارد شاید جامعه یهودی آلمان از این لحظه نگران برگشتن آمریکا به برجام و بهبود و ارتقا روابط آلمان با ایران باشد در این فضای روانی است که رهبر جامعه یهودیان با این موضع گیری نگرانی خود را از افزایش سطح روابط سیاسی و اقتصادی ایران و اروپا زیر سایه پیروزی دموکرات ها و بازگشت آمریکا به برجام نشان داده است.
این تحلیلگر درباره راهبرد ایران در این باره گفت: جمهوری اسلامی همواره تلاش کرده تا نشان دهد کشوری است که نسبت به یهودیان ساکن در ایران با احترام برخورد می کند و جامعه یهودیان در پارلمان ایران نماینده دارند. بیش از اینکه واکنشی از ایران نام ببریم و بگوییم ایران می تواند چه کارهایی انجام بدهد باید به این توجه کرد که این اظهارات ناشی از نگرانی جامعه یهودیان آلمان است و مسیری که ایران در جهت حفظ برجام و در مسیر پایبندی خود به تعهدات هسته ای نشان داد بهترین واکنش برای نگرانی آنها است.