به گزارش جام جم آنلاین ، خبر آنقدر عجیب است که هیچکس باور نمیکند. دختری که تا همین دو ساعت پیش در جمع دوستانش میگفت و میخندید بعد از اینکه به خانه رفته دست به خودکشی زده است. کمتر کسی می خواهد باور کند او خودکشی کرده. «مگر می شود؟ او تا همین یک ساعت پیش میخندید»، «امکان ندارد خودکشی کرده باشد، او خیلی خوشحال بود». «او خونگرمترین آدمی است که تا به حال دیده بودم، خودکشی به او نمیآید».
اما واقعیت همین است. دختر افسردگی داشت و کسی نمیدانست و خودش خبر داشت در ذهن و دلش چه میگذرد و چقدر غصه میخورد. افسردگی به درجات شدید که برسد همین میشود. شما فرد را میبینید که میگوید و میخندد اما ذهن پرتلاطمی دارد. مثل همان دختری که ساعتی بعد از بگو بخند با دوستانش خودکشی کرد. طبیعی است که هیچکس باور نکند.
برخی از واقعیتهای جامعه بسیار تکان دهنده هستند. بسیاری از کسانی که از کنار ما میگذرند افسردهاند. تاسفبار اینکه هیچکس و حتی خودشان هم خبر ندارند افسردگی دارند. بر طبق آخرین آمار از هر چهار ایرانی یک نفر دارای اختلالات روانی است. البته در مجموع آمار افسردگی و ابتلا به بیماریهای روانی در کل جهان تکاندهنده است و این فقط مربوط به ایران نمیشود.
بسیاری از افراد از سلامت روان برخوردار نیستند و نکته بسیار مهم این است که این موضوع در ظاهر به هیچ عنوان به نظر نمیآید. یعنی هیچکس به غیر از خودشان نمیداند که پای مشکلات روحی و روانی در میان است. بخش تکاندهندهتر ماجرا این است که بسیاری از افراد افسرده و افرادی که دارای هر نوع اختلال روانی هستند خودشان هم خبر ندارند که چه عارضهای دارند و بیاهمیت از تلاطمهای ذهنی خود و بیقراریها و ناراحتیهایشان میگذرد.
اما چه چیزی یک فرد را افسرده میسازد؟
افسردگی چیست؟
افسردگی (Depression ) یک بیماری روانی است که باعث احساس غم و ناراحتی مداوم و از دست دادن علاقه میشود. اکثر افراد بعضی از مواقع احساس نارحتی، افسردگی و غم میکنند، احساس افسرده و غمگین بودن واکنشی طبیعی بدن به مشکلات زندگی و از دست دادن چیزها و کسانی که به آنها علاقه داریم، است. اما زمانی که احساس غم و اندوه شدید، بی امیدی، بیچارگی و بیارزشی بیشتر از چند روز یا چند هفته طول بکشد، شما دچار بیماری افسردگی شدهاید. این بیماری روحی بر روی طرز فکر افراد تاثیر میگذارد و احساس را مدام جریحهدار میکند. افسردهها گاهی اوقات در انجام دادن کارهای روزمره شان هم مشکل دارند و فکر میکنند زندگی کوچکترین ارزشی ندارد. افسردگی همانند بیماریهایی مانند دیابت و یا فشار خون مزمن است و فرد باید مدام تحت درمان باشد در غیراینصورت با مشکلات جدی تری روبرو میشود. اکثر افسرده ها بعد از مصرف دارو و جلسات مشاوره بهبودی کامل پیدا میکنند اما طول درمان عدهای دیگر زمان بیشتری میبرد اما هرگز نباید پا پس بکشند.
سوال دیگری که در این میان به وجود میآید این است که افسردهها را چطور شناسایی کنیم و اصولا علائم آن چیست؟ چطور متوجه شویم خودمان و یا یکی از اطرافیانمان به افسردگی مبتلا است؟
برطبق گزارشها و تحقیقات انستیتوی ملی سلامت روانی آمریکا، افرادی که دچار اختلال افسردگی هستند، علایم و نشانههای یکسانی ندارند. بعضی از علائم افسردگی شامل:
*مشکل در تمرکز، یادآوری جزئیات و تصمیمگیری
*افسردگی میتواند باعث خستگی جسمی و کاهش انرژی شود
*احساس گناه، بیارزشی و یا درماندگی
*بدون امید به آینده و بدبینی از علایم افسردگی است
*بیخوابی، بیدار شدن صبح زود و یا خواب زیاد
*افرادی که دچار بیماری افسردگی هستند احساس بیقراری و ناآرامی میکنند
*افسردگی باعث ازدست دادن علاقه به فعالیتهای لذت بخش میشود
*از دست دادن لذت به زندگی
*یکی از علائم افسردگی پرخوری عصبی و یا کاهش اشتها است
*سردرد، گرفتگی عضلات و یا مشکلات گوارشی
*فرد مبتلا به افسردگی بدون هیچ دلیل خاصی گریه میکند
نکته بسیار مهم دیگر این است که کودکان هم میتوانند به افسردگی مبتلا شوند. علائم افسردگی در کودکان نیز مشهود است. ناراحتی، بیقراری، نگرانی، ناامیدی، اضطراب، عصبانیت، دوری از اجتماع، تغییر در برنامه خواب و طرز تفکر، تشدید در مشکلات مربوط به مدرسه و انجام تکالیف از علائم افسردگی در کودکان و البته نوجوانان است.
چرا افسرده میشویم؟
این سوال مهم دیگری است که باید به آن پاسخ بدهیم. اصولا چه چیزی باعث میشود که آدمهایی افسرده باشیم؟ دلیل ابتلا به افسردگی، ترکیبی از عوامل ژنتیکی، جسمی، محیطی و روانی است.
انتقال دهندههای عصبی و یا همان مواد شیمیایی طبیعی مغزی که در حال و حوصله افراد ایفای نقش میکند، تغییر سطح هورمونهای بدن، عادات ارثی، حوادث زندگی همانند نقص عضو و یا از دست دادن یکی از نزدیکان، مشکلات دیگری نظیر کودکی سخت و فقر از عواملی هستند که باعث میشوند افسردگی به سراغ یک فرد بیاید. این عارضه در زنان بیشتر است.
اما انواع افسردگی هم به این شرح است:
1- احساس افسردگی
2. غم افسردگی
3-اختلال سازگاری با خلق افسرده
4- اختلال افسردگی عمده و افسردگی خویی
5- اختلال دو قطبی و ادواری خویی
6- اختلال دلبستگی واکنشی
7- اختلال خلقی یا افسردگی فصلی
افسردگی اگر درمان نشود باعث به وجود آمدن مشکلات رفتاری، عاطفی و جسمی میشود. اعتیاد به الکل، اعتیاد به مواد مخدر، اضطراب، مشکلات درسی و یا کاری، مشکلات خانوادگی، منزوی شدن، خودکشی، آسیب رساندن به بدن، مثلا زخم کردن خود و ... از عوارض درمان نکردن افسردگی است.
هنوز راه قطعی و قابل اتکایی برای پیشگیری از ابتلا به افسردگی وجود ندارد، اما با برداشتن قدمهایی همچون کنترل استرس، برقراری روابط اجتماعی و دوستی، ورزش، رژیم غذایی سالم و درمان بموقع و اولیه بیماری، از بهترین روشهای پیشگیری از افسردگی شدید و ناتوانکننده است.
فراموش نکنیم برخی از افرادی که از کنار ما میگذارند بشکههای باروتی هستند که افسردگیشان را نه کسی متوجه شده و نه خودشان اقدامی برای درمان آنها کردهاند. بیشتر به فکر افسردهها باشیم و بیشتر به فکر درمان افسردگی خودمان باشیم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با حسن کاظمی قمی دیپلمات نزدیک به حاجقاسم بررسی شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد