در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جام جم آنلاین از ایرنا، سید عباس عراقچی امروز شنبه در یک گفتگوی تلفنی با یک برنامه تلویزیونی درباره سوءبرداشت از سخنان اخیرش در مورد مهاجران افغان گفت: واقعا یک سوء برداشت و سوء تفاهم بزرگی نسبت به صحبت های بنده صورت گرفته است، عده ای گفتند عراقچی گفته اگر تحریم ها فشار بیاورد، مجبوریم با برادران و خواهران افغانی در ایران خداحافظی می کنیم، اصلا من از چنین تعبیری استفاده نکردم و چنین برنامه ای هم نداریم، نه جمهوری اسلامی برنامه ای دارد و نه چنین نظری در وزارت خارجه وجود دارد.
وی افزود: بحث اخراج و بازگرداندن اصلا مطرح نیست، بحثی که مطرح است، این است که دیگرانی که مسبب بسیاری از مشکلات و مسائل در افغانستان هستند باید به مسئولیت خود عمل کنند. روی صحبت ما به افغانستان و افغان ها نیست، بلکه روی صحبت ما با غربی ها و اروپایی ها است که آن ها هم باید به مسئولیت خود درباره افغانستان عمل کنند و به حل مشکل آنان کمک کنند.
معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: ما40 سال است که در کنار برادران و خواهران افغان زندگی می کنیم که اتفاقا حضور خوبی در ایران دارند، در جبهه ها در زمان صدام و در دفاع از حرم رشادت زیادی کردند و در جامعه ما حضور دارند و کمک می کنند و روابط خواهرانه و برادرانه بین مردم ما و آنان وجود دارد.
عراقچی با تاکید بر این که غربی ها باید مسئولیت خود در برابر افغانستانی ها عمل کنند، گفت: تلاش ما این است که به مهاجران افغان کمک شود و از طرفی دیگران هم باید به مسئولیت خود در این رابطه عمل کنند.
وی افزود: ما تا امروز تا جایی که توانسته ایم به افغانستانی ها کمک کردیم و تا جایی که بتوانیم باز هم کمک خواهیم کرد و تا هر روزی که بتوانیم این عزیران در ایران حضور خواهند داشت.
این دیپلمات ارشد کشورمان تصریح کرد: ما با حضور مهاجران افغان در ایران مشکلی نداریم.ولی نمی شود که غربی ها، آمریکا و اروپایی ها ما را تحریم کنند، فشارهای اقتصادی سنگین بر ما بار کنند، اما مسئولیت های خود را در این زمینه فراموش کنند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه ادامه داد: مسبب مشکلات و آوارگی مردم افغانستان مردم ایران نیستند بلکه در درجه اول آمریکایی ها و غربی ها و کسانی هستند که گروه های تروریستی را ایجاد و حمایت کردند، کسانی هستند که نیروهای نظامی به افغانستان فرستاندند و پایگاه نظامی در آن کشور ایجاد کرده و جنگ به راه انداختند.
وی تاکید کرد: آمریکا ها و غربی ها مسبب آوارگی مردم افغانستان هستند و نباید توقع داشته باشند که فقط ایران هزینه های این کار را بدهد. ما تا جایی که بتوانیم حتما این کار را انجام خواهیم داد.
عراقچی افزود: آنها توقع دارند هزینه ها را ایران پرداخت کند و از طرفی ایران را تحریم هم بکنند و با سیاست نفت صفر ایران این هزینه ها را بپردازد.
وی با بیان این که ما حتما به برنامه خود در قبال مهاجران افغانستانی ادامه خواهیم داد، خاطرنشان کرد: حرفی که من (آن شب ) زدم و باز هم تکرار می کنم این بود که ما در برابر برادران و خواهران افغانستانی خود گزینه های جدید قرار می دهیم، اما اروپایی ها نیز باید به مسئولیت خود عمل کنند و عمل به مسئولیت این است که در هزینه ها همراهی کنند و هزینه مهاجران و پناهندگان را تامین کنند و یا اینکه بخشی از این مهاجران را در خاک خود بپذیرند.
این دیپلمات ارشد کشورمان بیان کرد: بحث من اصلا موضوع بازگشت مهاجران افغانستانی ها به کشور خودشان و خداحافظی با آنها نیست، بلکه این است که گزینه های جدیدی برای بهبود وضعیت در مقابل آنها قرار داده شود واروپایی ها هم این ها را بپذیرند و این طور نیست که توقع داشته باشند، فقط دیگران انجام دهند.
معاون وزیر امور خارجه با بیان این که بحث مهاجرت یک بحث مسئولیت بین المللی است، تصریح کرد: ما تاکنون بیش از توانمان به مسئولیتمان عمل کرده ایم و باز هم کمک خواهیم کرد ولی حرف ما این است که اروپایی ها هم باید به مسئولیت خودشان در این رابطه عمل کنند و موضوع را با جدیت پیگیری کنند.
وی اضافه کرد: از دوستانی که در داخل کشور اظهار نظر می کنند خواهش می کنم اگر مطلب یا مقاله می نویسند یا موضع می گیرند به این نکته توجه داشته باشند که مواضعشان اروپا پسند نباشد و نکاتی را مطرح نکنند که بار مسئولیت را از روی دوش اروپایی ها و غربی ها بردارد. فشار را از روی دوش آنها برندارند و روی دوش خودمان بگذارند.
عراقچی با بیان این که بحث کاملا جدی و اصولی است، اظهارداشت: اروپایی ها باید به مسئولیت خودشان عمل کنند و مواضع داخلی اروپا پسند، و در جهت برداشتن بار و فشار از دوش اروپا نباشد.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره هزینه هایی که جمهوری اسلامی ایران در بحث مهاجران پرداخت می کند، گفت: هزینه ای که ما سالانه پرداخت می کنیم و رقمی که رییس جمهور هم روز چهارشنبه فرمودند و هم در بحث برجام در هیات دولت صحبت به این بحث اشاره کردند، این است که ما در سال حدود 8 میلیارد یورو پرداخت می کنیم و من در مصاحبه ریز آن را گفتم که در چه زمینه ها و در چه حوزه هایی است.
وی یادآورشد: مسلما پرداخت این هزینه فقط با ایران نیست، بلکه یک مسئولیت بین المللی است و کشورهایی که مسبب جنایات و آوارگی مردم در افغانستان بودند، باید در این زمینه ها مشارکت کنند؛ یا مثل ما بخشی از برادران و خواهران افغان را در خاک خودشان پذیرایی کنند و یا اینکه کمک هایی را انجام دهند تا ما بتوانیم این کار را انجام دهیم.
معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: نمی شود هم تحریم کنند هم مشارکت نکنند و هم توقع داشته باشند که مشکلی برای آنها پیش نیاید و همه هزینه ها را جمهوری اسلامی بپردازد.
عراقچی در پاسخ به سوالی دیگر درباره مخاطب سخنان اخیرش گفت: مخاطب ما جامعه بین المللی و کشورهایی است که مسبب آوارگی مردم افغانستان بودند و آنها هستند که باید به مسئولیت خودشان عمل کنند. دوستان داخلی که اظهارنظر می کنند لطفا به بیراهه نروند و حرف هایی نزنند که ضد سیاست های اصولی ما بوده و دشمن شاد کن و اروپا پسند باشد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا در دوران تحصیل یا دانشجویی یا سربازی بعد دوست صمیمی افغان داشتید یا خیر؟ گفت: همه ما در سال های گذشته با افغان های زیادی سروکار داشتیم. من می گویم افغان به این دلیل است که خود دوستان در افغانستان تابعیت خودشان را افغان می دانند و افغانی و افغانستانی غلط است. همه ما ایرانی ها در موضوعاتی که به بحث کار یا اشتغال مربوط بوده و یا در دانشگاه با افغان های زیادی سر و کار داشتیم. خود من در دبیرستان دوست افغان نداشتم ولی در اجتماع دوستان افغان الی ماشاءالله.
وی خاطرنشان کرد: افغان ها شرافتمندانه کار می کنند و حضور دارند و اتفاقا بنده افغان ها را یکی از شریفترین انسان های دنیا می دانم.
عراقچی عنوان کرد: چندین میلیون افغان در ایران هستند ولی میزان تخلفاتی که بعضا گزارش می شود نسبت به جمعیتشان بسیار بسیار کم است و این نشان دهنده این است که اینها مردمان بسیار شریف، معتقد، مومن و باانگیزه ای هستند و شرافتمندانه کار می کنند و دستمزد می گیرند.البته این دستمزدها را نیز برای خانواده هایشان می فرستند که هزینه هایی برای ما دارد که شوخی بردار نیست و مقدار زیادی ارز از کشور ما خارج می شود ولی در مقابل زحماتی است که انجام می دهند.
این دیپلمات ارشد کشورمان درباره تصمیم ایران برای تذکر به اروپا در موضوع مواد مخدر هم گفت: درباره مواد مخدر هم همین تذکر به اروپاییها داده شده است. رئیسجمهوری این موضوع را گفتند و بنده هم در گفت وگوی ویژه خبری آن را تکرار کردم.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: ما در مقابله با مواد مخدر، یک مسئولیت انسانی، سیاسی و بینالمللی داریم و با مسئولیت خود آشنا هستیم. همان طور که در موضوع پناهجویان با مسئولیت انسانی و اسلامی و بین المللی خود آشنا هستیم.
عراقچی با اشاره به هزینه بر بودن اقدامات ایران در مقابله با مواد مخدر تصریح کرد: بیش از ۴ هزار نفر از نیروهای مرزبان و پلیس ما در مبارزه با قاچاقچیان مواد مخدر به شهادت رسیده اند. شاید صدها میلیون بلکه میلیاردها دلار در ۴۰ سال گذشته خرج مبارزه با مواد مخدر کردیم. مواد مخدری که مسیر آن از افغانستان و منطقه عمدتاً به سمت اروپا است.
وی با اشاره به جانفشانی ایران در مسیر مقابله با ترانزیت مواد مخدر تاکید کرد: اگر ما توان نداشته باشیم و از لحاظ اقتصادی تحریم هایی به ما تحمیل شود، توان اقتصادی ما صرف امور واجب تر در اداره زندگی مردم خودمان خواهد شد.
معاون وزیر امور خارجه اظهارداشت: اروپایی ها باید بدانند که از این به بعد باید در موضوع پناهندگان و مهاجرین چه افغان چه غیرافغان، در موضوع مواد مخدر و حتی در موضوع مبارزه با تروریسم به مسئولیت خود عمل کنند. این طور نیست که فقط ما در منطقه با گروههای تروریستی که بعضا آفریده خود آنها هستند، مبارزه کنیم و شهید بدهیم. چنین معادله ای جور در نمی آید و باید در آن تجدید نظر کرد.
عراقچی در پایان سخنان خود در پاسخ به پرسشی درباره قهرمانی تیم فوتبال پرسپولیس گفت: از قدیم طرفدار تیم محبوب پرسپولیس بودم و امیدوارم پرسپولیس قهرمان شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد