به گزارش جامجم آنلاین ، به بهانه روز معلم بیشتر و بهتر میتوان در رابطه با مشکلات و دغدغههای معلمان صحبت کرد و آن را مورد نقد و بررسی قرار داد. قشر فرهنگی نیازمند توجهی دوبرابر نسبت به توجه کنونی است.
در حقیقت هر چند وظیفه و رسالت یک معلم بسیار درخشان و غبطه برانگیز توصیف میشود اما حقیقت معیشتی او ناراحت کننده به نظر میرسد و نیازمند تجدیدنظر اساسی در رابطه با بسیاری از تصمیمات آموزش و پرورش است
اصولا نوع معیشت آموزگاران در ایران از مباحث قابل بحث بوده ، در واقع اگر شغل این قشر مرتبه بلند و تاثیرگذاری شگرفی نداشت به این اندازه موضوع معیشت آنها مورد توجه قرار نمیگرفت. در رابطه با ارزش کار یک معلم و تاثیرگذاری او در جامعه میتوان ساعتها به تفصیل صحبت کرد به خصوص حالا که روز معلم است و دستمزد و حقوق این قشر زحمتکش و غیرقابل جایگزین جامعه نیز همچنان مورد بحث کوچک و بزرگ قرار دارد. اما چرا امروز یعنی دوازدهم اردیبهشت ماه به عنوان روز معلم نامگذاری شد؟ سبقهای تاریخی پشت این روز وجود دارد.
سابقه نامگذاری روز معلم در ۱۲ اردیبهشت به قبل از انقلاب برمیگردد، و مناسبت آن، کشته شدن یکی از معلمان به نام ابوالحسن خانعلی در روز ۱۲ اردیبهشت سال ۱۳۴۰ در تجمع اعتراضآمیز معلمان در میدان بهارستان بود.پس از واقعه ۱۲ اردیبهشت، حکومت وقت برای دلجویی از معلمان روز ۱۲ اردیبهشت را به یاد درگذشت مظلومانه خانعلی روز معلم نامگذاری کرد که پس از انقلاب سال 1357 و ترور مرتضی مطهری در یازدهم اردیبهشت ۱۳۵۸، روز شهادت وی با یک روز تأخیر عنوان شد و دوازدهم اردیبهشت مجدداً به این مناسبت به نام روز معلم نام گرفت. شاید بسیاری از دانش آموزانی که در این روز به معلم خود تبریک میگویند از فلسفه آن کاملا بیاطلاع باشند که نیازمند در اینباره روشنگری بهتری صورت بگیرد.
فلسفه استاد شهید
شهید مرتضی مطهری استاد فلسفه اسلامی و کلام اسلامی و تفسیر قرآن، عضو هیئت موتلفه اسلامی و از نظریهپردازان نظام جمهوری اسلامی ایران بود. مرتضی مطهری در شامگاه روز سهشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۵۸ پس از پایان جلسهای در منزل یدالله سحابی به همراه گروهی از رجال سیاسی انقلابی، در تاریکی شب و هنگام خروج از محل جلسه در کوچه پارک امین الدوله، هدف گلوله یکی از افراد گروه فرقان قرار گرفت و پس از انتقال به بیمارستان طرفه به مقام رفیع شهادت نائل آمد.
استاد شهید مطهری در طول عمر خود فعالیت های متعدد سیاسی ( از جمله کمک به سازماندهی قیام 15 خرداد)، فعالیتهای متعدد فرهنگی از جمله ایراد سخنرانیها، مبارزه با التقاط و مخالفت با دین ناباوران و ... انجام داد که از ایشان چهرهای شاخص و ممتاز ساخت.
مطهری برخلاف کسانی چون فروید که فلسفه اسلامی را ذاتاً یونانی میدانند، برای فلسفه اسلامی اصالت خاصی قائل است. از این روی نه تنها مانند فردید و اصحاب مکتب تفکیک، فلسفه اسلامی را مغایر با اندیشه اصیل اسلامی نمیداند، که حتی در ریشه یابی آن به متون دینی نیز رجوع میکند. از نظر مطهری اکثر فلاسفه اسلامی شیعه بودند، چرا که عقل شیعی از ابتدا عقل فلسفی بود.
به هر حال تاثیرگذاری شگرف ایشان بر نوع فلسفه اسلامی باعث شد تا روز شهادت وی به عنوان روز معلم نامگذاری شود و در اصل برای تکریم مقام معلمان و سایر اقشار فرهنگی باشد.
معلم، شمع فروزان
بسیاری تصور میکنند که مشکلات قشر فرهنگی معلم که بی شک دارای یکی از بالاترین جایگاههای اجتماعی هستند فقط به حقوق و دستمزد خلاصه میشود و هیچ مانع دیگری بر سر راه آسایش و رفاه آنها وجود ندارد. در صورتی که واکاوی و تامل در زندگی برخی از معلمان نشان میدهد مشکلات گاهی فراتر از مسائلی همچون حقوق و دستمزد میرود هر چند بخش مهمی از این مشکلات در میان بسیاری اقشار جامعه به خصوص کارمندان رایج است. یکی از مهمترین موضوعات نزد بسیاری از اقشار فرهنگیان بحث «انتقالی» است، یعنی انتقال از یک منطقه یا شهر به منطقه یا شهر دیگر. تصور کنید معلمی که سالها در یک محدوده خاص جغرافیایی تدریس کرده است منزل مسکونی خود را تغییر میدهد و به یک منطقه دورتر و اصلا یک شهر دیگر میرود. او فرزند دارد و نمی تواند وظایف خانه را با ایاب و ذهاب وقتگیر مدیریت کند. تصمیم به انتقالی میگیرد تا بتواند در مدرسهای دیگر نزدیک محل مسکونی جدیدش تدریس کند اما به جرات در بیش از 70 درصد موارد با انتقالی موافقت نمیشود. او باید جور کمبود نیروی معلم در آموزش و پرورش را بکشد و در زندگی با سختیهای زیادی روبرو شود که این موضوع حتی اعصاب و روان او را تحت تاثیر قرار میدهد.
در رابطه با مشکلات خاص معلمان بیش از اینها صحبت کرد، همانند معلمی که مجبور تدریس در مناطق دور افتاده و روستایی است. هنوز فاجعه تکان دهنده قتل و تجاوز به معلم جوانی که در یک روستا تدریس میکرد از یاد نرفته است. یادآوری این جنایت دهشتناک که طی آن جسد خانم معلم جوان از سوی شاگردانش در راه کشف شده بود هنوز تکان دهنده است.حداقل در رابطه با این معلم باید گفت یک متولی آگاه و یک مقام مسئول دلسوزی وجود نداشت که محدوده جغرافیایی مناسبتری برای تدریس این دختر جوان در نظر بگیرد و یا اگر همان منطقه را مد نظر داشت نمیتوانستند امکانات بهتری برای او فراهم کنند تا فاجعه ای این چنین غم انگیز رقم نخورد؟
واقعیت بسیار تلخ این است که معضلات قشر فرهنگی کشور فقط به مسئله حقوق و دستمزد خلاصه نمیشود هر چند این مورد بخش مهم و عمده از معضلات را تشکیل م دهد.
وضعیت معلمان چه زمانی بهبود خواهد یافت؟ اکنون همه چیز در حقوق خلاصه میشود و وعده افزایش 45 درصدی به آنها داده شده است. این موضوع برای معلمان کافی است؟ مسلما خیر. راهی طولانی تا بهبود کامل وضعیت زندگی قشر فرهنگی وجود دارد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم