در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جام جم آنلاین، چهارشنبه سوری آیینها و رسوم جالبی دارد، از کوزه شکستن تا قاشقزنی و از شالاندازی تا گرهگشایی. اما این رسوم جالب توجه که بطن آن حاوی ارتباطات اجتماعی بود یکی پس از دیگری جای خود را به چیزهای دیگری دارند، به ترقه، سیگارت، نارنجک دستی و منور. وقتی پای اینها وسط آمد ویژگیهای دیگری مثل خطر، ترس و بیامنیتی جایش را در آخرین چهارشنبه سال باز کرد. حالا دیگر پسربچهها و دختر بچهها دنبال رسم قاشق زنی نیستند، آنها منتظرند ببینند در کدام محله مواد محترقه بیشتری منفجر میشود و از کدام منطقه سر و صدای بیشتری میآید تا آنجا بروند و هیجان خود را تخلیه کنند.
چهارشنبه سوری در سالهای اخیر آنقدر با حوادث ناگوار رقم خورد که آیین باستانی آن اکنون کاملا فراموش شده و زیر سوال رفته است.
حتی حجم گسترده تبلیغات پیشگیرنده و بازگو کردن خطرات مکرر استفاده از مواد محترقه و آتشزا نیز باعث نشده حجم قربانیان و آسیب دیدههای چهارشنبه سوری کمتر شود. هنوز هم کسانی پیدا میشوند که به امید کسب درآمد در آستانه چهارشنبه سوری حجم زیادی اکلیل را به خانه خود میبرند و یک جرقه باعث انفجار میشود.
هنوز کسانی هستند که به ناشیانهترین شکل ممکن نارنجک دستی در خانه درست میکنند و هنوز هم کسانی هستند که با وجود اطلاع از این موضوع که سر و صدای انفجار چقدر به ضرر سالمندان و زنان باردار است اقدام به راه انداختن سر و صداهای وحشتناکی با نارنجک دستی و انواع مواد محترقه میکنند.
نخستین بار اوایل دهه افتاد بود که سقط جنین یک زن جوان یک روز قبل از چهارشنبه سوری به دلیل صدای انفجار نارنجک دستی سر و صدای زیادی کرد. در روزگاری که هیچ شبکه اجتماعی وجود نداشت و موبایل نیز متعلق به قشر بسیار مرفه جامعه بود، این خبر بازتاب گستردهای داشت. این زن جوان در حال عبور از خیابان بود که چند پسر نوجوان یک نارنجک دستی جلوی پای او میزنند و زن جوان نیز از شدت ترس دچار سقط جنین شد.
این اتفاق در سالهای بعد تکرار شد. هنوز هم پسران نوجوانی بودند که در اثر غفلت والدین خود و عدم تربیت صحیح، بدون توجه به عواقب آن، نارنجک در خیابان جلوی این و آن میانداختند.
در اواسط دهه هفتاد نیز پسری 13 ساله از پنجره اتاق خود نارنجکی پرتاب کرد که این نارنجک به خواهر خودش برخورد کرد. از این اتفاقات بسیار تلخ و البته وحشتناک زیاد بود و هنوز هم هست. در واقع شب چهارشنبه سوری ، شهرهای مختلف ایران آبستن تلخترین و خطرناکترین اتفاقات میشود.
سقط جنین یک زن به دلیل صدای بلند نارنجک فقط یک بخش ماجراست. در تمام سالهای اخیر بارها شنیدهایم که سر و صدای حاصل از چهارشنبه سوری منجر به ایست قلبی و سکته افراد مختلف به خصوص سالمندان شده و در اینباره حتی موارد منجر به فوت هم گزارش شده است. در آخرین موردی که در این رابطه ثبت شد به مرگ یک زن 70 ساله در چهارشنبه سوری سال گذشته میرسیم. این زن به دلیل ترس از صدای انفجار دچار ایست قلبی شد و جان سپرد. نکته شگفتانگیز این است که صدای انفجار مواد متحرقه نه تنها برای انسانها بسیار خطرناک است که بر اساس آخرین تحقیقات منجر به سکته و مرگ و میر انواع پرندگان نیز میشود. به طور کلی آنچه که در چهارشنبه سوری اتفاق میافتد نه از جنبه انسانی توجیه دارد و نه از جنبه عقلانی و حقوقی.
چقدر در سالهای اخیر نسبت به قطع دست و پای افراد و حتی نابینایی آنها به دلیل انفجار مواد محترقه شنیدهاید؟ واقعیت این است که آمار قربانیان چهارشنبه سوری در سالهای اخیر بسیار تکاندهنده بوده است. در این سالها آنقدر موارد منجر به قطع انگشت دست و پا زیاد بوده که حسابش از دست رفته است. روایتهای برخی از این حوادث تکان دهنده است. یکی از این روایتها به جوانی مربوط میشود که در خانه خود مشغول ساخت مواد محترقه جهت فروش برای شب چهارشنبه سوری بوده که ناگهان انفجار رخ میدهد. امحا و احشای این جوان نگونبخت پس از انفجار در همه جای اتاق پخش شده بود.
روایت غم انگیز دیگر مربوط به پسر جوان دیگری است که در حین ساخت مواد محترقه و به دلیل انفجار غیرقابل پیشبینی بینایی هر دو چشمش را از دست میدهد. البته آسیب دیدن به بینایی یکی از اتفاقات بسیار معمول در شب چهارشنبه سوری است.
یک روایت دیگر مربوط به پسری 14 ساله است که نارنجکی را در جیب خود قرار داده بود. او ناگهان زمین میخورد، نارنجک منفجر میشود و ....
همه این اتفاقات از سهلانگاری والدین و سپس محیط بد آموزشی آغاز میشود. نوجوانی که به اندازه کافی از سوی خانواده خود توجیه شده باشد چگونه میتواند تا این اندازه بیوجدان باشد که مقابل پای یک سالمند ترقه بزند، آن هم فقط برای اینکه چند لحظه بخندد؟ ریشه این اتفاق در خانواده این نوجوان است، نوجوانی که نه با تربیت صحیح مواجه بوده و نه در رابطه با خطرات استفاده از مواد محترقه به اندازه کافی به او هشدار داده شده است. این نوجوان به احتمال فراوان در خانه و خانواده نادیده گرفته شده، هیجاناتش سرکوب شده و در محیط آموزشی نیز نه تنها آموزش لازم را در رابطه با موازین اخلاقی و دوری از خطر ندیده که با نوجوانانی هم سن و سال خود روبرو شده که مثل خودش هستند و حجم زیادی از هیجانات سرکوب شده را با خود حمل میکنند.
فقدان برنامه آموزشی کامل در اینباره و فرهنگسازی ناقص در رابطه با چهارشنبه سوری هر ساله منجر به کشته و زخمی شدن افراد زیادی میشود. حجم گسترده قربانیان چهارشنبه سوری پسران هستند. چهارشنبه سوری سال گذشته حدود 600 نفر در بیمارستان بستری شدند و حدود 263 عمل جراحی چشم انجام شد و 6 نفر هم جان باختند. اما تعداد قربانیان سال 95 بیشتر بود. 2082 نفر به شدت آسیب دیدند.
شدت سوختگیها در نزد افراد مختلف متفاوت است. سوختگی برخی قربانیان به صورت سرپایی درمان میشود اما برای برخی دیگر تا مدتهای طولانی زمان میبرد و آثار آن نیز هرگز از روی بدن فرد محو نمیشود.
همان طور که در سطور پیشین اشاره شد بخشی از قربانیان افرادی هستند که هیچ تقصیری در ماجرا ندارند. آنها یا رهگذر بودهاند و یا به صورت عمدی طعمه افراد شدهاند. اما واقعا ترساندن یک فرد چه لذتی دارد؟ وقتی میخواهیم دراینباره صحبت کنیم باید به «سادیسم اجتماعی» اشاره کنیم، معضلی که در شب چهارشنبه سوری بسیار نمود پیدا میکند. سادیسم نوعی خشونت بیمارگونه است که ریشه در مشکلات روانی و عقدههای سرکوب شده دارد. سادیسم عبارت است از علاقه به آزار رساندن به دیگران به صورت جسمی، روانی و جنسی، طوری که این آزار رساندن موجب لذت و آرامش فرد آزاررسان شود. سادیسیم در چهارشنبه به خوبی دیده میشود. چه دلیلی به غیر از سادیسم وجود دارد که فردی به عمد یک زن یا مرد سالخورده را با نارنجک میترساند؟ آیا او فکر می کند کار خوبی میکند؟ خیر ، قطعا اینطور نیست. او دیگران را می ترساند تا لحظهای لذت ببرد.
چهارشنبه سوری زشت است. زشتی را در شب چهارشنبه سوری هر طرفی میتوانید ببینید. وقتی همه از ترس زود به خانه میروند و یا اینکه در هنگام عبور از یک جایی که چند جوان در آن تجمع کردهاند رنگ رخسار میرود. چهارشنبه سوریِ واقعی و آیین باستانیاش خیلی وقت است که از بین رفتهاند. حالا ماییم و یک شب دلهره آور با کلی قربانی و مصدوم و مجروح. و با تمام اینها هنوز هم برنامهای جدی و بازدارنده که حاوی فرهنگ سازی هم باشد در برابر این چهارشنبه سوری زشت وجود ندارد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم
ابراهیم الموسوی، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم»:
در گفتوگو با بهرام کلهرنیا، دبیر هفدهمین جشنواره تجسمی فجر عنوان شد