
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جام جم آنلاین ، پس از انقلاب بدیهیترین اتفاق ایجاد تغییرات اساسی و بنیادین در ساختارهای مختلف کشور ایران است. «تحول ساختاری» به تغییرات عمده به فناوری و نهادها نیز دلالت دارد. نهاد به هر دو سازمان و مجموعهای از حقوق و تعهدات مؤثر بر مردم در زندگی اقتصادی خود اشاره میکند.
مهمترین تحولی که در ساختار اقتصادی کشور رخ داد به فناوری مربوط میشود. درواقع اعمال فناوری خارجی و داخلی در چرخه اقتصادی کشور تحول بزرگی محسوب میشود.
تغییرات ساختاری بهطور روتین در اقتصادهای پیشرفته صنعتی اتفاق میافتد. در ایران نیز رویه تغییر ساختار اقتصادی مراحل متعددی را در برگرفت. هرچند این تغییرات ازلحاظ کیفی، بهصورت جداگانه ساختارهای دگرگونشده متفاوتی هستند که پس از انقلاب رخ دادند.
در اقتصادهای صنعتی، تغییرات بهوسیله فرآیندهایی مختلف رخ میدهد مثل ظهور محصولات یا فرآیندهای جدید و از بین بردن محصولات قدیمی و روشهای تولید. وقوع انقلاب اسلامی ایران ، تحولات بسیار سریعتر و عمیقتر در حیطه تولید تولیدی به وجود آورد، حقوق مالکیت را دارای سازوکار بیشتری کرد، قوانین و مقررات جدید پدید آورد، تغییر اساسی در نگرشهای سیاسی رقم زد و تعریف مجدد روابط قدرت را رقم زد.
به عبارت سادهتر میتوان تحولات اقتصادی ایران پس از انقلاب را مبتنی بر فناوری قلمداد کرد و به دستههای زیر تقسیم کرد:
تغییر در نگرش مدیریتی
تغییر در نوع تولید
ایجاد قوانین جدید در رابطه با تولید
ایجاد راهکارهای جدید تولید
تغییرات در نوع سرمایهگذاری
زمانی که انقلاب اسلامی به وجود آمد صاحبان سرمایه اصولاً اطلاعات، بینش و دیدگاه لازم برای هماهنگ کردن فعالیتهای اقتصادی وابسته خود را نداشتند. پس از انقلاب نیز به دلیل شرایط سیاسی کشور و تغییر بسیاری از ساختارها، سردرگمی کارآفرین افزایش یافت اما تلاشها بهسرعت برای ایجاد یک شرایط جدید آغاز شد؛ مهمترین و مؤثرترین اتفاق اعمال بیشتر فناوری است. درواقع بدون اعمال فناوری تولید بازدهی چندانی نداشت و به حد کافی نمیرسید ضمن اینکه بدون این فناوری سرمایهگذاری و در ادامه تولید منجر به تولید محصولی بیکیفیت میشد.
فناوری کم کم به برنامه ای همه گیر و ضروری در اقتصاد ایران تبدیل شد.
در کنار تلاش برای ایجاد فناوری بیشتر در دل اقتصاد کشور دولت باید سه عملکرد اصلی را انجام دهد. اول، باید بهعنوان یک کارآفرین عمل کند و یک دید یا انتخابی برای فعالیتهای آینده عوامل اقتصادی خصوصی فراهم کند. دوم باید مؤسسات را برای تحقق اهداف بیانشده در نظر بگیرد. سوم اینکه دولت باید بهعنوان یک مدیر عمل کند و تعارضات را از طریق کارکرد سیستم اقتصادی حل کند .
فرآیند اقتصادی ایران نیز تا حدود زیادی منطبق با این سه اصل پس از انقلاب بود. تلاشها زیاد بود هرچند که به دلایلی همچون جنگ موانع متعددی سر راه قرار گرفت.
اما مسئله سرمایهگذاری پس از پایان جنگ در اقتصاد ایران بسیار جدیتر شد که البته این سرمایهگذاری برای همگام شدن با اقتصاد دنیا نیازمند به فناوری بود.
اعمال فناوری بیشتر به اقتصاد ایران به معنای بهبود تجهیزات تولید، ابداع روشهای جدید برای تولید، بهکارگیری فرمولاسیون جدید در خط تولید و ... بود.
تجارب کشورهای آسیای شرقی همانند ژاپن، کره جنوبی، تایوان و بهخصوص کره جنوبی میتوانست یک نمونه از تلاش برای ارتقای سطح اقتصادی بر اساس فناوری باشد، این رویه در ایران هم اتفاق افتاد و بسیاری از پتانسیلهایی که بنا به دلایل مختلفی پیش از انقلاب نادیده گرفته میشدند فعال شد. گذار و رشد سریع اقتصادی چین و سیاستهای اقتصادی موفق کشورهای اسکاندیناوی و سایر کشورهای اروپایی مانند فرانسه نیز مثالهای موفق دیگری از اعمال فناوری به مسئله تولید و اقتصاد بودند، مثالهایی که در آن دولت بهعنوان یک هماهنگکننده میان سرمایهگذاران عمل میکرد.
نخستین راه پیشرفت در اقتصاد انطباق با فناوری روز دنیا بود. چه کسی میتوانست در دهههای هشتاد و نود میلادی به پیشرفت اقتصادی بدون در نظر گرفتن اعمال فناوری فکر کند؟
برای توسعه اقتصادی در کشور مجموعهای از قوانین هماهنگ شکل گرفت. در دهه هفتاد هجری شمسی مؤسسات اقتصادی یکی پس از دیگری شکل گرفتند و حضور سرمایهگذاران در عرصههای مختلف صنعت بیشتر شد. مقابله با محیط اقتصادی و شرایط مالی بزرگترین چالش برای سرمایهگذاران و مؤسسات مالی بود. بازار بورس و اوراق بهادار نیز از دهه هفتاد بالندگی خود را آغاز کرد. واقعیتهای جدیدی در ساختار اقتصادی کشور پدید آمد و افزایش حضور سرمایهگذاران و ایجاد فرصتهای شغلی متعدد در شاخههای مختلف از مهمترین این واقعیتها بود. نکته بسیار مهم این است که باوجود تحریمهای متعدد از سوی غرب ایران با استفاده از پتانسیلهای داخلی اقدام به نوآوری و ایجاد موقعیتهای جدید اقتصادی کرد، موقعیتهایی که با فناوری ایجاد شد.
با توجه به تحریمها موضوع قابلیتهای فناوری در عرصه اقتصادی کشور موضوعی بسیار حیاتی بود. درواقع بخش مهمی از ضعف فناوری ایران در دل تحریمها با کمک پتانسیل داخلی از بین رفت. در شرایطی که احساس میشد شرکتها و مؤسسات مالی ازلحاظ فناوری با مشکلاتی مواجه شدهاند تلاش برای رفع این نقیصهها آغاز شد و یک مقطع «آزمون و خطا» به وجود آمد. اما بههرحال نیاز به فناوری خارجی نیز کاملاً احساس میشد. واقعیتی که در دنیای فناوری اقتصادی وجود دارد این است که فناوری در برخی از زمینهها قابلانتقال نیست.
علاوه براین، چالش دیگری که وجود دارد این است که استفاده از برخی فناوریهای خارجی نیازمند مهارتهای تخصصی، دانش فنی، فرم سازمانی خاص و ارتباطات خارجی است بنابراین چنین موانعی بیشازپیش اقتصاد کشور را به لزوم استفاده و پیشرفت فناوری داخلی سوق داد. تسلط بر فنّاوریهای ساده، ارزان است و نیاز به یادگیری مهارتهای کمتری دارد و مدتزمان کمی را میگیرد. بااینحال، اتخاذ فناوریهای پیچیده و استفاده از تجهیزات پیچیده، نیاز به مهارتهای گوناگون دارد و شامل تعداد زیادی از مراحل تولید است. متولیان فناوری و اقتصادی ایران در دهه 70 شمسی به این نتیجه رسیدند که برای درک اهمیت فرآیندهای تکاملی ساختن قابلیتهای مبتنی بر فناوری باید نگاه دقیق به توسعه شرکت های بزرگ صنعتی نظیر ژاپن داشته باشند. الگوهای توسعهای فناوری و اقتصادی که برای اولین بار در آلمان و ایالاتمتحده آمریکا در سالهای 1850 و 1860 میلادی به ترتیب ظاهر شد مورد الگوی بسیاری از کشورها قرار گرفت.
این شرکتها باید با آزمونوخطا، قابلیتهای مشخص و صنعتی خاص شرکت در زمینههای تولید، توزیع و بازاریابی را یاد بگیرند.
آنچه مشخص به نظر میرسد این است که درزمینهٔ بهرهوری اقتصادی از صنایع مختلف فناوری بیش از هر زمان دیگری ضروری به نظر میرسد. به فاصله گذشت 4 دهه از وقوع انقلاب اکنون فناوری غالب بر هر مسئلهای است و لزوم استفاده از توان داخلی برای برآورده کردن نیازهای مبتنی بر فناوری در اقتصاد کشور باید دوچندان شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
«جامجم» در گفتوگوی اختصاصی با سه نماینده مجلس الزامات سرمایهگذاری در تولید را بررسی کرد
حسن روشن در گفت و گو با جام جم آنلاین مطرح کرد ؛
در گفتوگوی «جامجم» با یک کارشناس تحولات جمعیت ایران و جهان مطرح شد