در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
هشدار تند صدر
مقتدی صدر رئیس ائتلاف «سائرون» و رهبر جریان صدر عراق، بامداد دیروز در واکنش به آتشسوزی در مرکز نگهداری آراء انتخابات طی پیامی توییتری نسبت به خطرناک شدن اوضاع کشور و آغاز یک جنگ داخلی هشدار داد.
وی با اشاره به اینکه عراق مملو از فقیر، مظلوم، یتیم، زخمی، مادر داغدیده، بیوه، سالمند، ناتوان و معلول است، به مشکلات آب، برق، کشاورزی، صنعت، کمبود بودجه، فقدان زیرساختها و خدمات، مشکلات محیطزیستی و فقدان مرزهای ایمن گریزی زد و اعلام کرد در کنار تمامی این مشکلات دشمنانی وجود دارند که از هر طرف به آن هجوم آوردهاند. هنوز در این کشور آثار بعث، ظلم و دیکتاتوری باقی مانده است. رهبر جریان صدر در ادامه خطاب به شخصیتهای سیاسی این کشور میگوید: درگیری برای پست و کرسی و نفوذ و قدرت و حکومت کافی است. آیا زمان آن نرسیده که اشغالگری و نفوذ خارجی متوقف شود؟
درهمین رابطه ضیاء الاسدی، مسئول دفتر سیاسی رهبر جریان صدر عراق نیز در واکنش به این حادثه اظهار کرد: هر کس عامدانه اقدام به آتشزدن این مرکز کرده است هدفش یا ابطال انتخابات بوده یا از بین بردن برگههای حشوی که در پروسه انتخابات وارد شده بود. وی در عین حال یاد آور شد: درست است که تخلفاتی در این انتخابات صورت گرفته بود، اما نیازی به برگزاری مجدد آن نیست.
محاکمه مسببان
سید عمار الحکیم، رئیس ائتلاف ملی شیعیان عراق و رئیس جریان حکمت ملی این کشور نیز با ابراز نگرانی شدید از حادثه آتشسوزی انبار کمیسیون انتخابات، درباره از دست رفتن آرای شهروندان عراقی هشدار داد و خواستار محاکمه مسببان شد. وی با اشاره به این موضوع که رأیدهندگان تمام سختیها را پشت سر گذاشتند تا نمایندگان خود را انتخاب کنند، از مسئولان بلند پایه کشوری خواست تا برای بررسی دلایل این نقض حقوق آشکار کمیته تحقیقاتی تشکیل دهند.
«اسامة النجیفی» رئیس ائتلاف «القرار» نیز از «حیدرالعبادی» نخستوزیر عراق خواست تا تحقیق درباره آتشسوزی در مراکز نگهداری آراء انتخابات در الرصافه را به وظایف کمیته عالی وزارتی کشور بیفزاید زیرا این اقدام صورت گرفته خطرناک است و باید با این خطر مقابله و پیامدهای آن را مهار کرد.
درهمین رابطه حیدر العبادی دستور تشدید تدابیر امنیتی در سایر مراکز نگهداری آراء در کشور را صادر کرد. العبادی همچنین تاکید کرد: آتشسوزی در انبارهای نگهداری آراء انتخابات که مصادف با سالگرد اشغال موصل از سوی داعش بود بیانگر یک برنامهریزی برای هدف قرار دادن عراق و شیوه دموکراتیک آن است. ما تصمیمات لازم را اتخاذ خواهیم کرد و با مشتی آهنین با تمام کسانی که با امنیت کشور و شهروندان عراقی بازی میکنند، برخورد خواهیم کرد.
باید خاطرنشان کرد، ائتلاف سائرون با ۵۴ رای در رتبه نخست و ائتلاف الفتح شاخه سیاسی حشد شعبی با ۴۷ کرسی در رتبه دوم و ائتلاف النصر وابسته به حیدر العبادی با ۴۲ کرسی در رتبه سوم انتخابات اخیر عراق گرفتند. درباره اصل ماجرا، کمیته امنیتی در شورای شهر بغداد گفت آتشسوزی بعضی از صندوقهای رای در الرصافه را هدف قرار داده بود، اما خوشبختانه آتش تنها یکی از مخزنها را که حاوی سیستمهای الکترونیکی مربوط به تایید اثر انگشت، دوربینها، تجهیزات شمارش آرا و کارتهای الکترونیکی و صندوقهای رای بود، دربرگرفت. از همین رو نیروهای امنیتی توانستند صندوقهای رای را به مکانی امن منتقل کنند. در این میان گفته میشود تعدادی از صندوقهای رأی دچار حریق شده و تعدادی نیز به دلیل آب گرفتن و عملیات اطفای حریق از بین رفتهاند. علت این آتشسوزی هنوز مشخص نیست. اما اگر غیر عمدی باشد ممکن است به دلیل برخورد سیمهای برق و افزایش درجه حرارت در عراق به وقوع پیوسته باشد.
درخواست انتخابات مجدد
در این میان سلیم الجبوری، رئیس پارلمان عراق در سخنانی خواستار برگزاری مجدد انتخابات پارلمانی این کشور شد. الجبوری که در انتخابات اخیر شکست خورده بود از همان ابتدای اعلام نتایج آراء اعلام کرد در جریان انتخابات تقلب شده و باید آن را از نو برگزار کرد. ایاد علاوی رئیس فهرست اهل تسنن العراقیه نیز خواستار برگزاری مجدد انتخابات شد. علاوی تاکید کرد، انتخابات با شائبه مداخله بینالمللی و منطقهای همراه بود و برخی تعهدی به نتایج انتخابات عراق ندارند. این درحالی است که رهبران جنبش فتح (هادی العامری)، عصائب اهل حق (نعیم العبودی و قیس الخزعلی) با رد سخنان اینها بر صحت انتخابات تاکید کرده اند. الخزعلی گفت: کسانی که خواهان برگزاری مجدد انتخابات هستند، تنها منافع خاص خود را به زیان ثبات کشور و وارد کردن آن در سرنوشت نامعلوم دنبال میکنند.
در مجموع اما کمیساریای عالی انتخابات عراق گفت این حریق بر نتایج انتخابات اثری نخواهد داشت زیرا ما صفحهها و برگههایی احتیاطی علاوه بر برگههای ریخته شده در صندوقهای رایگیری، داریم که در دفتر اصلی و دفتر انتخابات الرصافه نگهداری میشوند.
به این ترتیب سیاستمداران عراقی باید همچنان در رایزنیهای خود هرچه زودتر نخستوزیر و دولت آینده را تعیین کنند. گرچه آنها وعده داده بودند تا پایان ماه مبارک رمضان نخستوزیر جدید عراق معرفی خواهد شد اما هنوز خبری نیست. باید آتشسوزی اخیر زنگ خطری باشد برای آنان تا هرچه زودتر ترکیب دولت آینده عراق را تعیین کنند. زیرا در غیر این صورت خلأ حاصل ناشی از آن میتواند برای فضای سیاسی این کشور خطرناک باشد. تردیدی وجود ندارد که بقایای بعثیها و گروههای تروریستی در کنار ناراضیان از نتایج انتخابات و دشمنان خارجی عراق در وقوع این حادثه دست داشتهاند. کسانی که مترصد فرصتهای بیشتری هستند تا یک بار دیگر عراق را به کام جنگهای فرقهای و سیاسی بکشانند. این آتشسوزی باید هشداری جدی برای سیاستمداران باشد تا از اختلافات خود دست برداشته و به صورت یک پارچه اقدام به تشکیل هرچه سریعتر دولت در این کشور کنند.
رحیم محمدی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
شکیبا حسینی، رهبر ارکستر سمفونیک رنسانس در گفت و گو با «جام جم» مطرح کرد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد