گزارش جام‌جم از وضعیت معروف‌ترین مجموعه صنعتی شمال کشور

چرخ نساجی مازندران تندتر می‌چرخد

با تصمیمات جدید دولت مبنی بر پرداخت تسهیلات، کارخانه‌های نساجی قائمشهر مازندران که روزگاری اقتصاد خانوارهای مازندرانی را می‌چرخاندند و در یک دهه اخیر چرخ تولیدشان کند شده بود، دوباره بر مدار تولید قرار خواهند گرفت و رونق و آبادانی را به قائمشهر مازندران بازخواهند گرداند.
کد خبر: ۱۱۰۹۰۷۶
چرخ نساجی مازندران تندتر می‌چرخد

به گزارش جام‌جم، شهرستان قائمشهر دارای سه کارخانه نساجی با نام «نساجی مازندران» با قدمت حدود یک قرنی بود که علاوه بر هزاران کارگری که به صورت مستقیم در این کارخانه‌ها کار می‌کردند، هزاران نفر هم در حلقه‌های توزیع، عرضه و تهیه مواد اولیه برای این کارخانه‌ها فعالیت داشتند و هم اقتصاد این خانوارها می‌چرخید و هم اقتصاد شهر قائمشهر.

در دو دهه گذشته اما با وجود جا‌به‌جایی‌های صورت گرفته در مالکیت و مدیریت این کارخانه‌ها، کارخانه شماره 2 از رده خارج و غیرقابل احیا شد، اما هم‌اکنون تلاش برای حل مشکلات کارخانه شماره یک که در مالکیت شهرداری قائمشهر قرار گرفته و کارخانه شماره 3 که به بخش خصوصی واگذار شد، متمرکز شده است تا با رونق این صنعت، اشتغال و توسعه به قائمشهر برگردد.

البته پیش از این نیز دولت یازدهم با پرداخت بیش از 1500 میلیارد ریال حقوق معوقه کارگران و بازنشستگان و پرداخت بخشی از بدهی‌های مالیاتی و تامین اجتماعی توانسته بود چرخ به‌گل‌نشسته این کارخانه‌ها را پس از حدود دو‌دهه به حرکت در بیاورد، اما این چرخ‌ها هنوز کند و بی‌جان می‌چرخد و همچنان یاری دولت را می‌طلبد. حدود دو هفته پیش محمد اسلامی، استاندار مازندران، به روز نشدن امکانات و تجهیزات متناسب با پیشرفت‌های فناوری و متناسب نبودن محصولات با ذائقه جامعه را از مشکلات کارخانه‌های نساجی مازندران اعلام کرد و گفت: همان‌طور که در دولت یازدهم، کارخانه‌ها به مدار تولید بازگشتند، این‌برنامه در دولت دوازدهم هم ادامه می‌یابد و بر همین اساس و طی سه هفته اخیر دولت با برنامه‌هایی از جمله پرداخت تسهیلات به کارخانه‌ها، گرفتن زمان برای پرداخت بیمه و مالیات از دو سازمان تامین اجتماعی و امورمالیاتی، درصدد احیای دو کارخانه نساجی مازندران برآمده است.

اقدام برای حل مشکلات

به دنبال سخنان استاندار مبنی بر تصمیم دولت بر احیای کارخانجات نساجی قائمشهر، منصور معظمی، رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به‌همراه مسئولان استان مازندران بازدیدی از کارخانجات نساجی مازندران و نساجی شماره یک قائمشهر داشته و به دنبال آن، جلسه‌ای درخصوص وضعیت این کارخانجات در محل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایمیدرو) برگزار شد و مصوباتی را به همراه داشت.

رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران با اشاره به عزم جدی سازمان متبوع خود برای حل مشکلات کارخانه نساجی مازندران و کارخانه شماره یک قائمشهر گفت: نساجی مازندران برای نصب و راه‌اندازی ماشین‌آلات خود به 20میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که در صورت تامین این اعتبار، 200 تا 250فرصت شغلی جدید ایجاد خواهد شد.

مهدی محمدی، فرماندار قائمشهر نیز درخصوص مصوبات جلسه مذکور گفت: قرار شد پس از حل مشکل هیات مدیره، مبلغ 260میلیارد ریال توسط بانک ملی به‌عنوان تسهیلات برای نصب دستگاه‌ها و سرمایه در گردش به نساجی مازندران پرداخت شود.

وی به مصوبه‌ای درخصوص بدهی‌های مربوط به وام کارکنان نساجی مازندران هم اشاره کرد و افزود: مصوب شد این بدهی از تعهد کارگران خارج و در عهده شرکت نساجی قرار گیرد تا پس از اولین پرداخت بانک ملی به آن، کسر شود.

وی تصریح کرد: همچنین با دستور معظمی، رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، مقرر شد 50میلیارد ریال سرمایه در گردش به صورت امانی به کارخانه نساجی مازندران پرداخت شود تا پس از دریافت تسهیلات 260میلیارد ریالی بانک ملی بازگردانده شود.

رفع مشکل مالکیت کارخانه؛ بزودی

فرماندار قائمشهر به مشکلات مالکیتی این کارخانجات هم اشاره کرد و گفت: درخصوص تعیین تکلیف مالکیت کارخانجات و با توجه به این‌که ضرورت بررسی بیشتر وجود دارد، قرار بر این شد، جهت اتخاذ تصمیم نهایی، جلسه‌ای با حضور همین اعضا در هفته آینده برگزار شود.

و اما مشکلات مالکیت کاخانجات شاید از آنجا بیشتر شد که مهرماه سال گذشته سازمان گسترش و نوسازی صنایع کشور، واگذاری کارخانه نساجی شماره یک قائمشهر را به دلیل معوقات بانکی و بدهی سنگین به نهادهای مختلف دولتی و غیردولتی در دستور کار خود قرار داد، بنابراین کارخانه به مزایده گذاشته شد و شورای شهر و شهرداری قائمشهر وارد عمل شد و با قبول پیش‌شرط‌هایی چون پرداخت بدهی‌های چند سال گذشته نساجی، تعهد به ساخت کارخانه جدید در شهرک صنعتی رستم کلا و پرداخت مطالبات کارگران، رسما اعلام آمادگی کرد تا کارخانه را احیا کنند.

طبق مفاد این قرارداد اگر سه شرط بالا توسط شهرداری اجرا می‌شد، مراحل انتقال بی‌قید و شرط سند نساجی توسط شرکت گسترش و نوسازی نیز انجام می‌پذیرفت، اما با گذشتن بیش از یک سال از این ماجرا هنوز خط تولید این کارخانه زیان می‌دهد و کارگران نیز از معوقات حقوقی خود نگرانند.

به نظر می‌رسد تغییر مکرر مدیریت کارخانه و بستن قرار داد با سازمان آرامستان‌های کشور برای تولید کفن داخلی نیز دردی از این آخرین بازمانده صنعت نساجی در مازندران دوا نکرده است.

جلوی بدعهدی‌ها را بگیرید

غلامرضا میرزایی، عضو هیات‌رئیسه شورای اسلامی قائمشهر در این باره به جام‌جم می‌گوید: متاسفانه شهرداری نتوانست به تعهدات خود از جمله پرداخت 16 فقره چک (هر کدام به مبلغ سه میلیارد تومان) عمل کند و فقط یک فقره از این چک‌ها پرداخت شد. درخصوص بدهی‌های 41 میلیاردی سال‌های گذشته هم اقدامی صورت نگرفت و ادارات گاز، برق، تامین اجتماعی و دارایی برای وصول مطالبات خود، حکم تامین اموال شهرداری و نساجی را از مراجع قضایی اخذ و حساب‌های بانکی شهرداری و نساجی را مسدود کردند. وی درعین حال از برگزاری جلسات متعدد برای پرداخت حقوق معوق کارگران خبر داده و می‌افزاید: طی چند ماه تصدیگری شهرداری و از محل فروش پنبه‌هایی که به صورت امانی از تجار پنبه برای تولید نخ دریافت شده بود، پرداخت‌هایی به کارگران نساجی صورت گرفت، اما طلب تجار همچنان پرداخت نشده باقی ماند.

میرزایی با بیان این‌که تاکنون بیش از دو میلیارد تومان از بدهی‌های معوق این کارخانه پرداخت شده، یادآور می‌شود که با این حال هنوز پرداخت حقوق دو‌ماه‌و‌نیم کارگران باقی مانده و باید جلوی بدعهدی‌ها دراین باره را گرفت تا نساجی مازندران به روزهای اوج خود بازگردد.

مهتاب مظفری سوادکوهی

جام‌جم مازندران

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها