در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
این شبکهها برای تبیین سیاست خارجی به مخاطبان فرامرزی خود کاربرد دارند و میتوانند خنثیکننده تبلیغات منفی تهاجم سیاسی و فرهنگی یک کشور علیه کشوری دیگر باشند. از سوی دیگر، این شبکهها حتی میتوانند در داخل هم برای شهروندان خارجی، اصول فرهنگی و حتی راهبردهای سیاست داخلی و خارجی را به نمایش بگذارند.
شبکههای برونمرزی متناسب با زبان و فرهنگ کشور مبدا راهاندازی میشوند. ما نیز در کشورمان علاوه بر 11 شبکه و کانال 24 ساعته تلویزیونی، بیش از 30رادیوی برونمرزی داریم که البته تمام این شبکهها در کنار تفاوت استراتژی و سیاستگذاری، اهداف کلان مشترک و یکسانی دارند، هر چند در نوع برنامه متفاوت هستند. شبکههای برونمرزی نسبت به رسانههای مکتوبی که برای مخاطبان خارجی منتشر میشود، تاثیرگذارتر و مفیدتر هستند. این شبکهها میتوانند با ارائه چهرهای مطلوب از کشور و معرفی اماکن و ابنیههای تاریخی، تبلیغات اصولی و هدفمندی را برای جذب گردشگر داشته باشند. با توجه به اینکه رسانههای معاند تلاش دارند ایران را کشوری ناامن جلوه دهند، این شبکههای برون مرزی هستند که میتوانند این ذهنیت را تصحیح و امن بودن کشور را نشان دهند. برای از بین بردن افکار غلط و دیدگاههای اشتباه مردمان دیگر کشورها نسبت به ایران باید هدفگذاریها، استراتژیها، سیاستگذاریها و امکانات شبکههای برونمرزی تقویت شود. البته اثرگذاری این شبکهها هم متفاوت است؛ مثلا همافزایی و ارتباط با کشوری مانند چین که مراودات سیاسی و تبادلات تجاری زیادی با ایران دارد، مسلما با کشوری مثل آمریکا تفاوت دارد. میتوانم بگویم از میان شبکههای برونمرزی، پرس تیوی تاثیرگذاری خوبی بر مخاطبان خود داشته است تا جاییکه از سوی برخی کشورها تحمل نشده و به نوعی بلوکه شده است.
با شبکههای برونمرزی میتوانیم سیاست مقابله با خشونت و مبارزه با تروریسم کشورمان را برای دیگر کشورها تبیین کنیم. گهگاهی که اتفاقی در جهان اسلام رخ میدهد و برخی نگاهها به ایران معطوف میشود، با استفاده از همین شبکههای برونمرزی اطلاعرسانی درست و روشنگرانه صورت میگیرد.
شاید دستگاههای متولی سیاست خارجی ما آنطور که باید و شاید نتوانستهاند از ظرفیت این شبکهها بهره بگیرند و استفاده کنند. به عبارت دیگر، در واقع متوجه اهمیت وجود و کارایی این شبکهها و رسانهها نیستند. جهان بدون رسانه معنی ندارد و نمیتوان در فقدان آن زندگی کرد.
درباره عملکرد شبکههای برونمرزی کشورمان، میتوانم بگویم تا حدودی موفق بودهاند. این شبکهها در برنامههای خود در کنار کارشناسان کشوری که برنامه برای مردم آن تولید و پخش میشود، از کارشناسان داخلی هم بهره میبرند تا بتوانند آنچه مطلوبتر و در راستای سیاست شبکه است، ارائه کنند.
دکتر عباس اسدی
استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر