ایران ـ ‌قزاقستان و 3 دهه روابط دوستانه

بعد از فروپاشی شوروی، شاهد شکل‌گیری کشورهای مستقلی همچون قزاقستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان در آسیای مرکزی بودیم که یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین این کشورها، قزاقستان است. این کشور به لحاظ وسعت سرزمینی و در اختیار داشتن معادن و منابع غنی، بسیار گسترده است.
کد خبر: ۱۰۷۲۳۳۲
ایران ـ ‌قزاقستان و 3 دهه روابط دوستانه

قزاقستان از مهم‌ترین کشورهای دارای معادن اورانیوم در جهان و از صادرکنندگان مهم سنگ اورانیوم است که در کنار این مزیت از ذخایر نفت و گاز نیز بهره می‌برد و ازجمله صادرکنندگان مهم این دو حامل انرژی محسوب می‌شود.

قزاقستان در کنار دریای خزر و از سوی دیگر گستردگی سرزمینی تا سیبری، در حوزه آسیای مرکزی اهمیت خاصی دارد. در عین حال قزاقستان به عنوان یک کشور مهم در آسیای مرکزی سعی کرده روابط متوازنی را با روسیه به‌عنوان جانشین شوروی وکشورهای غربی برقرار کند و در این خصوص تلاش کرده همچنان روابط گسترده‌ای در زمینه‌های انرژی، نظامی و تسلیحاتی با روسیه حفظ کند و ازجمله کشورهای سازمان پیمان امنیت جمعی محسوب شود. قزاقستان در عین حال با روسیه در چارچوب اتحادیه اقتصادی اوراسیا مشارکت دارد، اما از طرف دیگر این کشور تلاش کرده با کشورهای غربی روابط گسترده قوی را برقرار کند.

اهمیت قزاقستان در حوزه آسیای مرکزی باعث شده ایران به واسطه روابط همسایگی با این کشور از طریق دریای خزر، روابط گسترده‌ای را با قزاقستان برقرار کند که این روابط در جنبه‌های مختلف اقتصادی بوده است.

در سال‌های اخیر، تجار ایرانی تلاش زیادی برای حضور در بازار قزاقستان صورت دادند که البته با تنگناها و محدودیت‌هایی هم مواجه بودند. قزاقستان تلاش کرده روابط خوبی با ایران برقرار کند که این روابط در ابعاد دیپلماتیک، اقتصادی، تجاری و مسائل هسته‌ای صورت گرفته است.

قزاقستان در چارچوب بحث برجام به تامین بخشی از اورانیوم ایران برای کیک زرد اقدام کرده ‌و نگاه ایران هم به قزاقستان به عنوان همسایه نگاه ویژه‌ای است. قزاقستان در چارچوب بحث مذاکرات هسته‌ای ایران در شهر آلماتی چند بار میزبان 1+ 5 بوده که این نشان می‌دهد این کشور تلاش کرده در چارچوب حل و فصل مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی نقش مفیدی ایفا کند و در عین حال میزبان نشست‌هایی با مشارکت ایران، روسیه و ترکیه و برخی کشور‌های غربی برای حل وفصل بحران سوریه باشد.

ایران نیز تلاش کرده روابط خود را با قزاقستان گسترش دهد و به نظر می‌رسد با توجه به سفر آقای روحانی به قزاقستان زمینه همکاری دو کشور در حوزه انرژی، مبادلات تجاری اقتصادی، فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز، مبادلات زمینی و دریایی از طریق ایران به سمت خلیج فارس برای صدور محصولات قزاقستان گسترش یابد.

در مجموع نگاه به روابط ایران و قزاقستان نشان می‌دهد دو کشور روابط نسبتا مناسبی با یکدیگر دارند و قزاقستان ازجمله کشورهایی است که با وجود فشارهای فزاینده غرب برای محدودیت روابط با ایران، همچنان در برهه‌های مختلف روابط خود را با جمهوری اسلامی حفظ کرده است.

دکتر سیدرضا میرطاهر

کارشناس مسائل بین‌الملل

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها