صاحبان مشاغل غیرمجاز نیز از همین میل به قدرت استفاده میکنند و جوانان خام را با خود در اقدامات مجرمانه همراه میکنند.
یکی از همین مشاغل غیر مجاز در ایران مدلینگ است. در سالهای اخیر شاهد رشد روزافزون مدلینگ زیرزمینی بودیم که در آن کاری خلاف عرف و اخلاق جامعه انجام میگیرد و جوانان زیادی نیز درگیر این مشاغل میشوند و زندگیشان تحتتاثیر قرار میگیرد.
هفته گذشته مستند تلویزیونی«بیراهه» در شبکه یک سیما، برنامه خود را به همین موضوع با عنوان آسیبهای فضای مجازی ـ مدلینگ غیرمجاز اختصاص داد که در ادامه خواهید خواند.
عضو مدلینگ
دختر جوان بهطور اتفاقی با اعضای گروه مدلینگ و مدیر آن آشنا شد. مدیر مدلینگ که خانم شیکپوش و جوانی بود از همان ابتدای کار با دیدن دختر جوان به بهانههای مختلف از ظاهر او تعریف کرد و به او گفت که به درد مدلینگ میخورد و بینندههای عکس که اکثرا خانمهای خریدار لباس هستند با دیدن او به عنوان مدل توجهشان جلب خواهد شد و با انگیزه بیشتری عکسها را نگاه میکنند.
دختر جوان در ادامه در مورد اولین روز برخورد با گروه مدلینگ گفت: خانم مدیر آنقدر از من و شغل مدلینگ تعریف کرد که نا خودآگاه دلم خواست یکی از اعضای گروه باشم و از حقوق و مزایای آن استفاده کنم. به من قول حقوق خوب دادند و من هم بدم نیامد در جوانی از چنین حقوقی استفاده کنم.
عضو مدلینگ همچنین گفت: من با شرط اینکه عکسها را فقط خانمها نگاه میکنند و کاری غیر از عرف و اخلاق در آنجا صورت نگیرد، قبول کردم و به محل مدلینگ رفتم. همان روز اول تا وارد ساختمان شدم چند مرد و زن را دیدم که خیلی صمیمی کنار هم کار میکردند. ابتدا فکر کردم اعضای یک خانوادهاند، اما بعد که پرسیدم گفتند خانواده نیستیم، اما همه مثل خواهر و برادر هستیم. بعد هم یک لباس کمی باز به من دادند تا پرو کنم. به مدیر آنجا گفتم سختم است با وجود عکاس مرد، این لباسها را بپوشم ولی خانم مدیر خندید و گفت او به این چیزها فکر نمیکند و برایش مهم نیست. از صبح تا شب از کلی خانم مثل من عکس میاندازد و عادت دارد. مثل برادرت به او نگاه کن تا کارت راحتتر شود. دختر جوان با حرفهای مدیر متقاعد شد و جلو دوربین رفت. مدتی به همین حال گذشت و دختر جوان همراه چند مدل دیگر برای مدلینگ کار میکرد و تصورش این بود که عکسهایش فقط در آرشیو نگهداری میشود، اما بعد از مدتی متوجه شد تمام عکسهایش در کانالهای مختلف تلگرامی دست به دست میشود و برای فروش اجناس تبلیغ میکند. عکسها نهتنها در دسترس خانمها بود بلکه آقایان و هر کسی که در تلگرام بود این عکسها را میدید.
عکاس مدلینگ
مرد جوان که به عنوان عکاس در مدلینگ کار میکرد، در مورد فضای کار در این گروه گفت: من در این گروه فقط عکس میگرفتم. عکسها را آرشیو میکردم و بعد از ادیت و درست کردن عکسها، آنها را برای مدیر ارسال میکردم. حقوقم را میگرفتم و کارم را میکردم. در آنجا دیگر حق آب و گل داشتیم. همه مثل خواهر و برادر و اعضای یک خانواده بودیم. خیلی اوقات روی حساب رفاقت کار میکردیم. فضای آنجا خیلی با جاهای دیگر که کار میکردم، متفاوت بود. عکسها هم قرار بود فقط در اختیار بانوان قرار بگیرد، اما بعد از مدتی همه عکسها را به عنوان نمونه کار برندها در مغازههای مختلف و تلگرام پخش کردند تا سفارش بگیرند.
مدیر مدلینگ
در ادامه برنامه خانم جوانی حضور پیدا کرد که عنوان مدیر مدلینگ را همراه خود یدک میکشید. این زن جوان در مورد انتخاب مدل گفت: در دنیا این حرفه یک صنعت است و از آن استفادههای زیادی میکنند، اما در ایران بهدلیل محدودیتهایی که وجود دارد ما نمیتوانیم از آن استفاده کنیم. من برای انتخاب مدلهایم از همین مورد استفاده و سعی میکردم مدلینگ را مانند یک رویا در سرشان بپرورانم. آنها را با فکر معروف و پولدار شدن تحریک و ازآنها در کار استفاده میکردم.
وی همچنین ادامه داد: سعی میکردم سراغ خانمهایی بروم که تیپ و چهرهای خاص و میل به خودنمایی داشتند. کسانی که عطش دیدهشدن دارند، از چهرهشان مشخص است و من هم از همین چهرهشناسی استفاده میکردم. در این راه یکی از دلایل موفقیت دوستی با اعضای مدلینگ بود. من سعی میکردم همه اعضای گروه را مانند یک خانواده دور هم جمع کنم تا هم حرمتها و رودربایستیها ریخته شود و هم نوعی فرهنگ متفاوت برایشان ایجاد کنم که به کار علاقهمندتر شوند.
مدیر گروه درباره انتشار عکسها گفت: عکسهایی را که بابتشان پول داده بودم تا تبلیغ کار و برند باشند منتشر کردم. با انتشار عکس برای گروههای محدود به چند خانم نمیتوانستم تبلیغ خوبی برای فروش برند داشته باشم و من باید کار تبلیغ را از این محدوده فراتر میبردم و این کار را هم کردم.
مراقب حریم خصوصی باشیم
سرهنگ محمودی/ رئیس پلیس فتا آذربایجان شرقی: ما در پلیس فتا شاهد بزه دیدگیهایی هستیم که ناشی از نادانی و درگیر جرم شدن در فضای مجازی است و مهم برای ما این است که باید در فضای مجازی مواظب اطلاعات حریم خصوصی خود باشیم و به حریم خصوصی دیگران نیز احترام بگذاریم تا کسانی که از این فضا به جهت اهداف مجرمانه خود استفاده میکنند نتوانند از ما سوءاستفاده کنند.
سوءاستفاده از میل قدرت
دکتر اسلامی/ روانشناس: مدلینگ در زمان حال به یک صنعت اجتماعی تبدیل و برای بسیاری از کارتلهای اقتصادی به موجی از مالاندوزی منجر شده است.
مدلینگ متاسفانه در کشور ما هم در برخی اوقات به صورت زیرزمینی توسعه و نشر پیدا کرده است. آنها از میل به شهرت و قدرت در روابط اجتماعی افراد سوءاستفاده کردند و بنا به دلایل مختلف مانند نیاز مالی افراد و نیاز به توجه و احترام افراد را به سوی خود جلب میکنند که اغلب آنها از بانوان محترم هستند و آنها را مورد سوءاستفاده قرار میدهند.
چون این کار قانونمند شکل نمیگیرد عموما سوءاستفادههای فرهنگی و اجتماعی در این کار دیده میشود. میل به ستاره شدن به شکل غیرقانونی باعث میشود افراد در دام این گروهها بیفتند و کار غیراخلاقی و غیرقانونی انجام بدهند.
ضمیمه تپش جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد