
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
ماه کامل، یکی از مراحل تغییر چهره رخ ماه است و زمانی رخ میدهد که ماه کاملا مقابل خورشید قرار میگیرد و از زمین یک سمت ماه روشن دیده میشود. این پدیده در زمین به این شکل دیده میشود که همزمان با غروب خورشید، ماه کامل طلوع میکند، تمام شب در آسمان است و تقریبا حوالی طلوع خورشید غروب میکند. در این حالت، زمین بین ماه و خورشید قرار گرفته است. به این ترتیب، امکان مشاهده ماه کامل و خورشید همزمان در آسمان و در یک قاب تصویر وجود ندارد. بعضی مواقع نیز قرارگیری زمین بین ماه و خورشید در یک خط و روی یک صفحه مداری باعث میشود سایه زمین، چهره ماه را بپوشاند و ماهگرفتگی (خسوف) رخ دهد. به همین دلیل، خسوف فقط زمان ماه کامل اتفاق میافتد و در شبهای دیگر نمیتوان ماه گرفته را رصد کرد.
با این توضیح علمی چطور میتوان تصویر گرفته شده همزمان از ماه کامل و خورشید را توجیه کرد؟ در بسیاری از تصاویری که سوژه یکی از پدیدههای آسمانی است، به دلیل نورپردازی متفاوت که اجرام آسمانی و اجرام زمینی نیاز دارند، تصویر در دو مرحله ثبت میشود. برای مثال، ابتدا تصویری با لنز تله یا تلسکوپ از ماه کامل گرفته میشود، سپس تصویر منظره زمینی ثبت میشود و بعد این دو تصویر با نرمافزارهای ویرایش عکس روی هم قرار داده میشوند. در بسیاری از تصاویری که مقیاسها رعایت نمیشود، از همین تکنیک استفاده میکنند. تصویر مورد بحث در اینجا نیز با همین تکنیک شکل گرفته است.
بِس هَمیتی (Bess Hamiti)، عکاس این عکس، تصویری از خورشید بر لبه افق میان این دو درخت بلوط را ثبت کرده و چند روز بعد تصویر دیگری از ماه کامل گرفته است. سپس این دو عکس با تکنیک فوتومونتاژ به کمک نرمافزار روی هم قرار گرفته و چنین تصویر به اصطلاح حیرتانگیزی 15 بهمن 95 (3 فوریه 2017) منتشر شده است. اگرچه این عکس از لحاظ علمی تصویر درستی از نحوه حرکت ماه و خورشید را نشان نمیدهد و چیزی بیشتر از نمایی زیبا و البته ساختگی هم نیست.
سپیده شعرباف
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد