بررسی رخدادهای مهم بازار سهام

حرکت محتاط بورس

در روزهای اخیر، بازار سهام با ارائه گزارش‌های مالی و ارائه پیش‌بینی درآمد هر سهم شرکت‌ها برای پایان سال مالی منتهی به 96 روند متعادل و روبه‌رشدی را تجربه کرد. در حالی که نماد معاملاتی برخی شرکت‌ها به علت انتشار گزارش‌های مالی از گردونه معاملات خارج شدند.
کد خبر: ۱۰۰۴۷۱۴
حرکت محتاط بورس

بنابراین پس از دوره‌ای رکود پیاپی و روند نزولی شاخص، روند آرام رشد به داد و ستدهای بازار بازگشت و انتظار می‌رود با ارائه گزارش‌های مثبت شرکت‌ها کلیت بازار رو به بهبود باشد.

همان طور که از قبل پیش‌بینی‌شده بود، سودآوری شرکت‌ها برای سال 96 مثبت ارائه شده که این مساله موجب شد رغبت سرمایه‌گذاران از سهام پراقبال بازار بیشتر باشد.

بنابراین فشار فروش در بیشتر نمادهای بورسی کاسته شد و به دنبال آن شاخص کل بورس از روند نزولی به سمت مثبت گرایش پیدا کرد و با توجه به افت نسبی P/E اکثر شرکت‌ها، سهامداران نسبت به آینده بازار خوش‌بین‌تر شده و به همین دلیل بازار شاهد رشدهای آرام شاخص کل بورس بود. همچنین در جریان معاملات بازار سهام، بیشتر نگاه‌ها به سمت پیش‌بینی درآمد شرکت‌ها معطوف شده چراکه بر روند قیمتی سهام، اثرگذار هستند. با این حال معامله‌گران تالار شیشه‌ای در انتظار برای بازگشایی سایر نمادهای بانکی نگران شوک‌های منفی مقطعی دیگری بر شاخص کل هستند.

حرکت محتاط نقدینگی در تالار شیشه‌ای

در کنار احتمال وقوع برخی عوامل داخلی منفی، نگرانی از سیاست‌های جدید دولت آمریکا در قبال برجام در ایجاد فضای رکودی بازار بی‌تأثیر نخواهد بود. بنابراین، سهامداران بازار با دقت نسبت به مناسبات بین‌المللی تصمیم خواهند گرفت.

بر همین اساس در هفته‌های گذشته، ورود نقدینگی ضعیف از سوی شرکت‌های حقوقی با نگاه بلندمدت در ایجاد جو روانی مثبت در میان سهامداران خرد و عمده بازار بی‌تأثیر نبود و با کاهش نگرانی‌ها از ریسک‌های سیستماتیک بازار، سهام ارزنده بازار مورد اقبال سهامداران قرار خواهد گرفت.

در جریان داد و ستدهای بازار هنوز بسیاری از سرمایه‌گذاران با وجود ایجاد تعادل، محتاطانه و با گام‌های آرامی فعالیت می‌کنند تا با بررسی شرایط موجود و آینده و با توجه به پتانسیل تحقق سودآوری شرکت‌ها اقدام به سرمایه‌گذاری کنند.

توقف عرضه‌های اولیه گامی رو به جلو

یکی از دلایلی که بازار سهام در ماه‌های اخیر در مسیر رکودی و بی‌رمقی حرکت می‌کرد، کمبود نقدینگی و عدم جریان سرمایه‌ها در داد و ستدها بود؛ با این حال قطعا تصمیمات متولیان بازار می‌توانست شرایط بهتری را برای بازار رقم بزند.

به همین منظور، جام‌جم با بررسی دلایل مختلف رکود در بازار سهام و افت پیاپی شاخص‌های کل بازار از تأثیر منفی عرضه‌های اولیه در جریان داد و ستدهای تالار شیشه‌ای خبر داده بود که موجب می‌شد، بخش زیادی از نقدینگی بازار جذب این سهام تازه‌وارد و حتی بی‌برکت بازار شود.

متولیان بازار پس از انتشار گزارش‌هایی از تأثیر منفی عرضه‌های اولیه در بازار تصمیم گرفتند تا پایان سال سهامی برای اولین بار در بورس عرضه نشود و جریان نقدینگی به واسطه این نوع سهام، از بازار خارج نشود؛ بنابراین این اقدام را می‌توان برای آینده بازار مثبت و گامی رو به جلو ارزیابی کرد.

ماه گذشته در اتفاقی کم‌سابقه در بورس تهران شاهد افت قیمت سهام تازه‌وارد «برکت» در روز بعد عرضه این سهم بودیم به طوری که با سنت‌شکنی در بورس تهران، زیان چند درصدی نصیب خریداران هیجانی این شرکت شد.

گذر بورس از بهمن‌ماه

توقف نمادهای بزرگی همچون شرکت‌های بانکی و گزارش‌های بسیار بد این بنگاه‌ها تأثیر بسزایی در افت شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در بهمن‌ماه داشت و هم‌اکنون با ارائه گزارش منفی بانک تجارت از پیش‌بینی سال آینده، موجی از ناامیدی در سهامداران این گروه پدید آمده است.

روزهای پایانی بهمن‌ماه شاهد رشد شاخص با کمک نمادهای شاخص‌ساز بودیم، اما در نهایت شاخص کل بورس تهران با افت 2/2 درصدی به استقبال اسفندماه رفت.

در بهمن، دو نماد بانکی ملت و تجارت پس از توقف نزدیک به شش ماه بازگشایی شدند؛ توقف طولانی‌مدت نمادهای بانکی جنجال‌های بسیاری را در بازار سهام به دنبال داشت و فعالان بازار به لزوم بازگشایی این نمادها به منظور تسهیل روند معاملات تاکید داشتند. در ابتدا نماد بانک ملت در هفته نخست بهمن با ریزش بیش از 37 درصدی بازگشایی شد.

بانک ملت برای سال مالی منتهی به اسفند 95 سود 102 ریالی را پیش‌بینی کرد در حالی که سود هر سهم این بانک در نخستین پیش‌بینی از سال جاری 40 تومان عنوان شده بود.

لزوم اخذ ذخایر مناسب و رعایت الزامات بانک مرکزی به منظور شفاف‌سازی کامل صورت‌های مالی و توجه به رعایت استانداردهای بین‌المللی ریزش سودآوری این بانک و دیگر بانک‌ها را به دنبال داشت.

بانک تجارت نیز پس از بانک ملت با ریزش نزدیک به 34 درصدی دومین شوک را به بورس تهران در بهمن وارد کرد و شوک این دو نماد بانکی، فضای منفی بورس را تشدید کرد.

بازار سهام جذاب شود

یکی دیگر از دلایلی که می‌تواند جریان معاملات بازار سهام را به سمت رونق سوق دهد، ایجاد مزیت رقابتی در داد و ستدهای تالار شیشه‌ای نسبت به بازار بانکی است؛ به طوری که کاهش کارمزد معاملات کارگزاری‌ها و از طرفی کاهش مالیات در این داد و ستدها می‌تواند به عنوان اهرم کمک‌کننده دیگری مدنظر قرار گیرد.

در شرایط کنونی، بسیاری از سهامداران باوفا و حرفه‌ای که ماندگار هستند، شاهد ایجاد جذابیت‌های مختلفی از سوی متولیان بازار خواهند بود که به این ترتیب پس از اقدام عملی در عوامل انگیزشی، می‌توان شاهد افزایش نقدشوندگی سهام شرکت‌های حاضر در تالار شیشه‌ای بود.

صندوق تثبیت بازار سرمایه

متولیان بازار در فصل سه سالگی رکود بازار سهام، به دنبال تزریق یک درصد از منابع صندوق توسعه بازار به بورس شدند و در این باره جلسه‌ای با حضور وزیر اقتصاد با اعضای هیات امنای صندوق تثبیت بازار سرمایه برگزار شد تا به دنبال آن منابع لازم برای تأسیس و ایجاد صندوق تثبیت بازار سرمایه از محل پول‌های نفتی صندوق توسعه ملی تزریق شود.

بنابراین به گفته یک مقام مسئول در سازمان بورس و اوراق بهادار، رایزنی‌ها برای تصمیم‌گیری بر سر تزریق یک درصدی منابع صندوق توسعه ملی همچنان ادامه دارد و در صورت موافقت، هیات عامل صندوق تثبیت بازار سرمایه تعیین و منابع آن با حضور هیات امنا تجهیز می‌شود؛ در عین حال سازمان بورس و اوراق بهادار نیز با مصوبه‌ای که از شورای عالی بورس خواهد گرفت، بخشی از منابع خود را صرف صندوق تثبیت بازار سرمایه خواهد کرد.

نخستین جلسه کارشناسی هیات امنای صندوق تثبیت بازار سرمایه با حضور وزیر اقتصاد، رئیس سازمان بورس اوراق بهادار، رئیس‌کل بانک مرکزی و نماینده رئیس سازمان برنامه و بودجه، مدیرعامل صندوق توسعه ملی و مدیران ارشد بازار مالی کشور در وزارت اقتصاد برگزار شد.

محمد صادق‌پور

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها