به گزارش جام جم آنلاین، منطقه حفاظت شده بهرام گوردر شرق استان فارس و شمال شرقی شهرستان نی ریز قرار دارد. وسعت این منطقه 40 هزار و 800 هکتار و ارتفاع بلندترین نقطه آن دو هزار و 787 متر بوده و دارای آب و هوای گرم و خشک و بارندگی حدود 200 میلی متر است.
این محدوده از سال 1351 با عنوان منطقه حفاظت شده "بهرام گور" تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست فارس قرار گرفته است.و تنها منطقه ای است که جمعیت قابل ملاحظه و پویایی از گورخر ایرانی را در خود جای داده است.البته حضور دیگر گونه های ارزشمند نظیر کاراکال، زاغ بور، هوبره، جبیر را نباید نادیده گرفت چراکه ارزش اکولوژیکی این زیستگاه پهناور را دو چندان کرده است .اما چند سالی است که بحث اکتشاف معدن دربرخی از نقاط این منطقه مطرح است و بدنبال آن دوستداران محیط زیست نیزتاکید کرده اند در صورتیکه این اکتشافات صورت گیرد نه تنها گورخرهای بهرام گور در طول زمان از بین خواهند رفت بلکه اکوسیستم منطقه بهرام گور نیز در معرض خطر نابودی قرار خواهد گرفت که پیامد آن از بین رفتن تمام گونه های جانوری و گیاهی درون آن است.
به اعتقاد آنان استقرار صنایع آببری همچون کارخانههای سیمان، فولاد و صنایع وابسته به فولاد موجب تنشهای آبی و زیست محیطی برای حیاتوحش این منطقه خواهد شد.
با این تفاسیر مسولین وزارت صنایع همچنان بیکار ننشسته اند و هرچند وقتی تمایل خود را برای انجام فعالیت معدنی در این منطقه اعلام می کنند. به طوریکه محمدرضا نعمتزاده وزیر صنایع هفته پیش در این باره گفت : « یکی از مناطقی که از نظر آهن و مس ارزشمند است، منطقه بهرام گور است که سازمان حفاظت محیط زیست روی آن دست گذاشته و اجازه معدنکاوی نمیدهد. من خودم رفتم و آنجا را دیدم. یک بیابان است که حالا در گوشهای چهار تا گورخر هم هست. میگوییم اینجا را بدهید به معدنکار. معدنکار، گورخرها را هم تکثیر میکند تا جایی که کشور پر از گورخر شود. اما سازمان حفاظت محیط زیست مخالفت میکند. در هیچ جای دنیا اینگونه نیست که فعالیت معدنی به خاطر حفاظت از محیط زیست انجام نشود. محیط زیست به علت عبور چهار گور روی معدن «بهرام گور» دست گذاشته و اجازه کار در آنجا را نمیدهد».
اظهارات نعمت زاده اعتراضات بسیاری را از سوی دوستداران محیط زیست در پی داشت .به اعتقاد آنان ، توسعه صنایع، معدنکاوی و سایر طرحهای زیربنایی در زیستگاههای طبیعی کشورموجب بروز پیامدهای ناگواری می شود . انقراض بسیاری از گونههای جانوری ایران مانند پلنگ مازندران، شیر ایرانی در اثر همین استقرار صنایع و تخریب زیستگاه رخ داده است. گور خر ایرانی سمبل کشور است که با زحمات زیادی از انقراض نجات یافته ودر حال حاضر تعداد آن نیز درحال افزایش است.لذا هرگونه فعالیت معدنی میتواند در این منطقه ایجاد تنش کرده و خسارات جبرانناپذیری را به حیاتوحش کشور وارد کند.
محمد درویش مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست نیز در گفت وگو با جام جم آنلاین در این باره، اظهارداشت: منطقه حفاظت شده بهرام گور یکی از مناطق راهبردی استان فارس است که کیفیت آن می تواند روی کیفیت زندگی مردم در استان های فارس ،کرمان و سیستان وبلوچستان اثر مستقیم داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه بهبود وضعیت این منطقه نه تنها سبب جلوگیری از تولید چشمه های گرد وغبار می شود بلکه می تواند به عنوان یک سپر حفاظتی باشد تا ذرات کوچکتر از 10 میکرون در فضا افزایش نیابد، افزود: بهرام گور منحصر به فرد ترین منطقه حفاظت شده کره زمین است چراکه تنها زیستگاه گورخر آسیایی است که در هیچ جای دنیا وجود ندارد. ودر حال حاضر تعداد آن به بیش از 500 راس می رسد.و همچنان نیز درحال تکثیر است.
این کارشناس محیط زیست وجود این منطقه را برای رونق گردشگری استان فارس موثر دانست و گفت:ایجاد فعالیت معدنی در این منطقه یک خطای کاملا راهبردی خواهد بود چراکه با انجام آن این منطقه حفاظت شده را با دست های خود نابود خواهیم کرد.
وی از ایستادگی سازمان محیط زیست در برابر هرگونه فعالیت تخریبی در این منطقه خبر داد و تاکید کرد : کل مناطق حفاظت شده ایران حدود 10 درصد است این اقایان اگر هنر دارند در 90 درصد باقیمانده فعالیت معدنی انجام دهند.
سها روحانی/جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد