در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
نویسندهها میتوانند بسیاری از حکایات دینی و اجتماعی را به صورت روان و شیرین و در قالبهای مختلف ادبی بنویسند اما کودکان و نوجوانان بیشتر به داستان علاقهمند هستند بخصوص اگر برای این داستانها حوادثی طراحی شده و بهصورت باورپذیر روایت شود. حوادث باورپذیر در داستان خواننده را مجذوب کتاب میکند.
بزرگان و اندیشمندان همیشه روی موضوع داستاننویسی تاکید داشته و ادبیات داستانی مورد تائید آنهاست. یادم هست در دهههای 40 و 50 داستانهای دینی مرا حوزه علمیه منتشر میکرد.
شهید آیتالله مطهری آنها را مطالعه کرده بود. روزی ایشان از من خواست به دانشگاه الهیات بروم. در این دیدار بود که به من و نوشتههایم ابراز محبت کرد و از این که آموزههای دینی را در قالب داستان روایت میکنم، استقبال کردند.
شهید مطهری کتابی به نام داستان راستان را در کارنامه دارند که یکی از پرتیراژترین کتابهای ایشان است و نشان میدهد اندیشمندی مانند شهید مطهری هم به این نکته واقف بودند که داستان تاثیر بیشتری بر مخاطب دارد.
در شرایط فعلی که بازار کتاب و سرانه مطالعه در کشور ما چندان خوشایند نیست از نویسندههای حوزه کودک و نوجوان درخواست میکنم برای این گروه سنی داستان بنویسند.بخصوص داستان کوتاه چون برای بچهها جذابتر است.
نویسندههای کودک و نوجوان باید به این نکته هم توجه داشته باشند که در آثار خود از واژهها و اصطلاحاتی استفاده کنند که برای کودکان قابل فهم باشد. برخی از آثاری که به من میدهند تا آنها را مطالعه کنم، میبینم نویسنده از واژههای خیلی سنگین و ثقیلی استفاده کرده که برای بچهها قابل درک نیست. باید داستانها آنقدر روان باشد که بچهها با اشتیاق تا پایان آن را بخوانند و چنین نباشد که بعد از مطالعه دو، سه صفحه از آن دلزده شده و آن را کنار بگذارند.
نویسندههایی که تمایل دارند در این حوزه فعالیت کنند بهتر است قبل از اینکه نگارش داستانی را شروع کنند کتابهای فارسی دوره ابتدایی را مطالعه کنند تا دامنه کلمات و واژههایی را که کودکان و نوجوانان با آنها آشنایی دارند، بشناسند.
نکته دیگری که حتما باید به آن توجه شود، قصهگویی است. ایرانیها همواره نشان دادهاند که به شنیدن قصه علاقهمندند، حتی آدم بزرگها هم دوست دارند به داستانهای مختلف گوش کنند. قصهگوها باید صدای خوبی داشته و برای قصهگویی آموزش ببینند. قصهگوهای حرفهای و کاربلد میتوانند کودکان و نوجوانان را به خواندن کتاب علاقهمند کنند.
محمود حکیمی - نویسنده و مترجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت