مطالعات نشان میدهد قرار گرفتن طولانی مدت افراد در معرض آلودگی هوا میتواند به التهاب عصبی و تغییر رفتار منجر شود. افزایش غلظت PM10، NO2 و O3 موجود در هوا، به طور چشمگیری با نشانههای افسردگی در جمعیت سالمند مرتبط است. مطالعات اخیر نشان داده نشانههای خلقی و عاطفی بیماری افسردگی بیش از سایر علائم آن ازجمله تغییر عملکرد و خواب، تحت تاثیر آلودگی هوا قرار میگیرد.
دو مطالعه انجام شده روی موشها که در معرض عناصر شبیه به آلودگی هوای شهرها قرار گرفتهاند، نتایج جالب توجهی نشان میدهد. در این مطالعات، موشها به مدت ده ماه در معرض هوایی با آلودگی مشابه شهرها، برای شش ساعت در روز و به مدت پنج روز در هفته قرار گرفتند. نتایج نشان داد این موشها دچار اختلال در یادگیری و مشکلات حافظه شدند و تعداد خطاهای آنها در آزمایشات انجام شده افزایش یافت. در آزمایشی دیگر، رفتارهای همراه با یاس و ناامیدی در موشهایی که در معرض هوای آلوده بودند، مشاهده شد. نتایج نشان داد مشکلات شناختی و خلق افسرده با تغییراتی در ناحیه مشترک مغز (هیپوکامپ) انسان و موش همراه است. این بررسیها نشان داده است محیط نقش بسیار مهمی در تشدید افسردگی و مشکلات تمرکز در کسانی که در شهرهایی با آلودگی هوای بالا زندگی میکنند، دارد.
در روزهای کوتاه سال و در شرایطی که آلودگی هوا به بیشترین حد ناسالم خود در طول سال افزایش یافته است، بیش از همیشه هوای سالمندان را داشته باشیم.
دکتر ونوس وطنخواه
روانپزشک
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد