نگاه اول

بهار عربی در خزان وهابی‌گری

روزی که ملک سلمان به‌عنوان پادشاه جدید سعودی جانشین ملک‌عبدالله شد، نشریه فارین پالسی پرده از حمایت‌های نه‌چندان پنهان سلمان از گروه‌های وهابی در افغانستان و بوسنی برداشت.
کد خبر: ۹۷۲۶۰۱

این نشریه فاش کرد که 120میلیون دلار کمک از حساب بانکی شخصی ملک سلمان در فاصله سال‌های 1992-1995 به برخی گروه‌های افراطی فعال در بوسنی پرداخت شده و او با کمک برخی از دیگر شاهزادگان سعودی حدود 20 تا 25 میلیون دلار در دهه 1980 به گروه‌های وهابی در افغانستان کمک کرده‌ است.

کمک مستقیم پادشاه سعودی به گروه‌های افراطی برای تحلیلگران چندان حیرت‌آور نیست. روشن است که آل‌سعود در یک قرن گذشته از آبشخور فکری ایدئولوژی وهابیسم برای پیگیری سیاست‌های منطقه‌ای و جهانی خود استفاده کرده و با به گروگان گرفتن امنیت جهانی در کشورهای غربی و برخی سرزمین‌های اسلامی، عملا آنها را وادار به تبعیت از خود کرده است. پول نفت در این میان کمک‌کننده آل‌سعود بوده است برای آن‌که با گسترش مدارس وهابی در کشورهای مختلف، ماشین تولید تروریست را با قدرت بیشتری فعال نگه دارند و فجایعی چون یازدهم سپتامبر را کلید بزنند تا فرصتی برای آلترناتیوسازی برای دشمنی با لیبرالیسم در نبود رقیب کمونیست به‌وجود آورند.

در چند سال اخیر، آل‌سعود که می‌دید پروژه نخ‌نمای وهابی‌گری‌اش در حال شکست است و کشورهایی چون افغانستان، عراق، مصر، لیبی و... را از دست می‌دهد، با شکل دادن به یک گروه منسجم تروریستی به نام داعش، کوشش کرد تا نقشه خاورمیانه را دستخوش تغییر کند. ریاض که درک کرده بود به‌دلیل قدرت ایران، جایی در نقشه آینده غرب آسیا ندارد، کوشش کرد تا با به هم زدن بازی، فرصت‌های تازه‌ای برای خود به‌وجود آورد. نقش عربستان در توسعه داعشیسم چنان بود که بسیاری عربستان را «داعش سفید» نام نهادند و کم نبودند سیاستمدارانی در غرب و شرق که آل‌سعود را حامی اصلی تروریسم در منطقه خواندند.

هرچند داعش، سهمگین‌ترین پروژه تروریستی وهابیت در منطقه به حساب می‌آید، اما باید آن را پایانی بر استراتژی نخ‌نمای سعودی برای جنگ‌آفرینی منطقه‌ای دانست. پایانی بر اتحاد وهابیت و پول نفت؛ پایان اتحادی شوم که اکنون ناچار به پذیرش قدرت «مردم» در برابر خود است. شکل‌گیری داعش باعث شد تا جهان متوجه خطر وهابی‌گری عربستان شود. خطری که حتی یازدهم سپتامبر هم جهان را نسبت به آن چندان آگاه نکرده بود. با این وجود این روزها حتی سیاستمداران رادیکال آمریکایی هم نگاهی طلبکارانه به عربستان داشته و این دولت یاغی را در فهرست جاستا قرار می‌دهند. وحشی‌گری داعش، چنان چهره واقعی عربستان سعودی را برملا کرد که به‌نظر می‌رسد دیگر شاهزادگان سعودی حتی به لطف پول نفت، شانسی برای اثرگذاری منطقه‌ای و جهانی ندارند. حالا حتی حساب شخصی ملت‌عبدالله نیز نمی‌تواند کمکی به تندروهای تروریست کند، چراکه بسیج مردمی در عراق و سوریه و لیبی و نیجریه و بحرین و مصر و بسیاری دیگر از کشورها علیه داعش سفید به پا خاسته است.

موج تازه شکست تروریست‌ها که با کمک نیروهای مردمی صورت می‌گیرد را باید بهار دیگری در سرزمین‌های عربی دانست. بهاری که با خزان وهابی‌گری همراه است.

مصطفی انتظاری هروی / روزنامه‌نگار

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها