براساس نظام برنامه هر دولتی باید طبق واقعیتهای جامعه و با نگاه به آینده سیاستگذاریهایش را دنبال کند به همین خاطر انتظار میرفت در برنامه ششم توسعه که سومین برنامه در جهت رسیدن به سند چشمانداز ایران 1404 است
هیات دولت به مسائل کودکان که از سرمایههای اصلی کشور هستند بیشتر توجه میکرد؛ چراکه یکی از شاخصها برای پیمودن مسیر پیشرفت شاخصهای رفاه در حوزه کودکان است.
حسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی کشور در گفتوگو با جامجم با تائید این نکات از نپرداختن برنامه ششم به مسائل اجتماعی انتقاد میکند و میافزاید: در هیچ جای برنامه ششم یعنی دست کم در لایحهای که دولت در دو مرحله به مجلس برد (لایحهای که به مجلس قبلی ارائه شد و اصلاحیهای که در اختیار مجلس جدید قرار گرفت) به کودکان توجه نشده است.
آن طور که او تصریح میکند در برنامه ششم توسعه هیچ ردپایی از کودکان نمیتوان یافت.
به همین خاطر برخی کارشناسان معتقدند جمعیت زیر 18 سال را در کشورمان باید به نوعی گروه رها شده دانست؛ زیرا نهاد یا وزارتخانهای مسئولیت رسیدگی به آنها را کاملا قبول نمیکند.
در واقع در کشورمان بجز آموزش و پرورش که همواره از نبود اعتبار گله دارد و برنامههایش نیز بدرستی راه به جایی نمیبرد به مسائل کودکان و نوجوان نمیپردازد.
این درحالی است که برخی کارشناسان نیز ازاین میگویند که قانونهای دیگری برای حمایت از کودکان وجود دارد به همین خاطر نباید برنامه ششم را در این حوزه زیر سوال برد.
چلک دراین باره توضیح میدهد: تجربه ثابت میکند که هنگام تخصیص بودجه میپرسند براساس کدام ماده برنامه ششم درخواست اعتبار میشود به همین دلیل نمیتوان به پرداختن به نیازهای کودکان بدون حمایت برنامه ششم امیدوار بود.
فرصت جبران در مجلس
فراموش شدن مسائل اجتماعی در برنامه ششم اتفاقی است که بیشتر کارشناسان نسبت به آن هشدار داده و میگویند نمایندگان مجلس باید برای جبران این کمتوجهی تلاش کنند.
بنابراین باید در کمیسیونهای تخصصی مجلس به مسائل کودکان پرداخته شود؛ یعنی نمایندگان برای ارتقای مسائل آموزش، بهداشت و درمان و امنیت کودکان نکاتی را در برنامه ششم بگنجانند.
در واقع اگر دربرنامه ششم به کودک به معنای عام آن توجه شود میتوان امیدوار بود که مسائل کودکان کار و بدسرپرست نیز جدی گرفته شود.
علی کرد، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در این باره به جامجم میگوید: در برنامه ششم به کودکان کمتوجهی شد به همین خاطر در کمیسیون اجتماعی درصدد جبران برآمدیم و نکاتی را به آن اضافه کرده و در اختیار کمیسیون تلفیق قرار دادیم.
به گفته او، برای بهبود شرایط کودکان در مناطق محروم باید تصمیمهای ویژهای اتخاذ کرد؛ چراکه کودکان زیادی وجود دارند که به حداقلها برای آموزش، بهداشت و درمان و حتی تغذیه مناسب نیز دسترسی ندارند.
هرچند در مناطق محروم مهد کودک و مدارسی برای کودکان وجود دارد، اما آن طور که عضو کمیسیون اجتماعی مجلس تصریح میکند قهر طبیعت دست به دست مشکلات اقتصادی والدین داده و شرایطی را به وجود آورده که در آن خانوادهها قادر به تامین نیازهای اولیه کودکانشان نیستند.
او ادامه میدهد: به همین خاطر باید در مناطق محروم تعداد مهدهای کودک و پیشدبستانیهایی را که خدمات رایگان ارائه میکنند بیشتر کرد تا کودکان در مناطق محروم از سوء تغذیه و نبود آموزش رنج نبرند.
توجه ویژه دستگاههای حمایتی
نبود اعتبار کافی سبب شده دستگاههای حمایتی مانند کمیته امداد و سازمان بهزیستی نیز نتوانند بدرستی نیازهای کودکان را در مناطق محروم برآورده کنند.
علی کرد دراین باره توضیح میدهد:این دستگاههای حمایتی میگویند برای تحت پوشش قرار دادن افراد جدید باید مددجوهای قبلی توانمند شده و از زیر چتر حمایتی آنها خارج شوند به همین خاطر روند حمایت به شکلی مناسب اتفاق نمیافتد.
این درحالی است که کمک سازمانهای حمایتی نیز آنقدر نیست که خانوادهها بتواند نیازهای کودکانشان را پاسخ دهند به همین دلیل برای تامین نیاز نسل آینده این کشور باید تلاشی ویژه کرد.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس تاکید میکند: اگر برنامهای مناسب برای حمایت از کودکان تا سن بلوغ طراحی و اجرا نکنیم در آینده نزدیک کشور صدمات جبرانناپذیری خواهد دید.
برآورده نشدن نیازهای کودکان در برنامه ششم این پیام را به خانوادهها میدهد که سیاستهای حمایت از خانواده از سوی دولت جدی گرفته نمیشود، به همین دلیل تشویق خانوادهها به فرزندآوری نیز به نوعی تحتالشعاع قرار میگیرد. به همین دلیل باید یادآور شد، برای تامین آینده کشور و پرورش نسلی که قرار است در این زمینه تلاش کند حمایتها از مقام حرف فراتر رفته و به قانون بدل شود.
مهدی آیینی - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت