تسهیلات رفاهی کارکنان دولت ضابطه مند می شود

معاون بانک و بیمه وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد : نرخ و سقف تسهیلات رفاهی کارکنان دولت ضابطه مند می شود.
کد خبر: ۹۱۸۴۹۳
تسهیلات رفاهی کارکنان دولت ضابطه مند می شود

به گزارش جام جم آنلاین،حسین قضاوی در گفتگو با بخش خبری 14 سیما با اشاره به بخشنامه اخیر وزیر امور اقتصادی و دارایی مبنی بر ممنوعیت پرداخت تسهیلات بانکی به مدیران و کارکنان 15 شرکت ، سازمان و بانک اعلام کرد : این بخشنامه در چارچوب ضوابط سال 95 است که به تازگی ابلاغ شده است.

وی افزود: ضوابط جدید شامل فوق العاده های خاص و موارد غیر از حقوق است که تحت عنوان پرداخت رفاهی انجام می شد که بعد از دریافت مجوز باید به تصویب شورای عالی حقوق و دستمزد و شورای پول و اعتبار نیز برسد.

قضاوی گفت : براساس این بخشنامه سقف تسهیلات رفاهی و وام هایی که به کارکنان بانکهاو بیمه وسایر شرکتهای دولتی پرداخت می شد از این پس باید در کارگروهی مرکب از وزیر امور اقتصادی و دارایی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و رئیس کل بانک مرکزی برسد همچین نرخ این تسهیلات نیز باید از سوی شورای پول و اعتبار تعیین شود.

معاون بانک و بیمه وزارت امور اقتصادی و دارایی افزود : با توجه به اینکه تصمیم این کارگروه در خصوص پرداخت تسهیلات رفاهی کارکنان هنوز نهایی نشده است ، وزیر امور اقتصادی و دارایی در بخشنامه ای پرداخت تسهیلات را منوط به نهایی شدن تصمیم این گروه در خصوص سقف و نرخ این تسیهلات کرده است.

وی خاطرنشان کرد : هفته گذشته شورای حقوق و دستمزد در مورد میزان پرداخت های رفاهی کارکنان تصمیم گیری کرده و هیچ تغییر در میزان پرداخت تسهیلات رفاهی به کارکنان بانکها، اعضای هیات مدیره و مدیرعامل ایجاد نشده است.

قضاوی افزود : به این ترتیب طبق مصوبه شورای حقوق و دستمزد تغییر در پرداخت فوق العاده خاص ایجاد نشده است و به محض اینکه این ابلاغیه به وزارت امور اقتصادی و دارایی برسد به نهادهای ذیربط منعکس خواهد شد.

وی گفت : انچه که هنوز در مورد ان تصمیم گیری نشده در مورد نرخ تسهیلات رفاهی است اما به طور کلی می توان گفت شرایط جدید ، تغییری در سقف پرداختی به 98 درصد کارکنان بانکها و بیمه ها ایجاد نخواهد کرد و انچه بیشتر مورد نظر بوده محدود کردن وام های غیر متعارف است.

قضاوی ؛ وام ها ضروری ، خودرو و مسکن را عمده وام هایی عنوان کرد که به کارکنان دولت پرداخت می شود و گفت : در خصوص نرخ این تسهیلات هفته گذشته در حاشیه جلسه شورای پول و اعتبار پیشنهادی تهیه و رایزنی های اولیه انجام شد اما هنوز تصمیمی گرفته نشده است ولی می توان گفت برای 98 درصد کارکنان مشکلی به وجود نخواهد امد.

وزیر امور اقتصادی و دارایی اخیرا در قالب بخشنامه ای به مدیران و کارکنان 15 شرکت ، سازمان و بانک اعلام کرد ، اعطای هر گونه تسهیلات رفاهی به مدیران و کارکنان این دستگاه های دولتی پس از تاریخ ابلاغ ضوابط اجرایی بودجه سال 95 غیرمجاز و مقررات قبلی در این زمینه فاقد اعتبار است.

دستگاه های یاد شده همچنین موظفند برای برقراری حقوق و فوق العاده شغل مدیران و کارکنان -موضوع ماده 31 قانون بودجه سال 1395- مصوبه شورای حقوق و دستمزد را اخذ کنند.

سازمان های خصوصی سازی، حسابرسی و فروش املاک تملیکی، شرکت سهامی چاپخانه دولتی ایران، شرکت سرمایه گذاری های خارجی ایران و بانک های سپه، صنعت و معدن، کشاورزی، مسکن، توسعه صادرات ایران، رفاه کارگران، توسعه تعاون و پست بانک و نیز بیمه مرکزی ایران و شرکت سهامی بیمه ایران مشمول رعایت ابلاغیه جدید وزیر امور اقتصادی و دارایی هستند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۴
محمود
-
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۲
۰
۰
بانكها باید ضابطه مند بشن وگرنه سوء استفاده از اموال مردم تو بانكها همیشه وجود داشته .
امین
-
۱۷:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۲
۰
۰
یك فرد نظامی جونش رو كف دستش گرفته نمیتونه وامی كه از حقوقش كم كردند بگیره یك خونه بگیره یك ماشین كاملا معمولی با كلی قسط بگیره كه میشه پراید ...میگن بودجه نیس ...
بعد اقایانی میلیونی حقوق میگیرن و چند صد میلیونی وام قرض الحسنه میگیرن هر وقت دوست داشتن پس بدن یا نه
رویا
-
۰۰:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۳
۰
۰
من كه كارمند دولت هستم دوتا بچه دارم با 17 سال سابقه بزحمت تونستم پول رهن یه خونه جمع كنم و یه ماشین ایرانی قسطی بخرم یك عده مدیر هم حقوق نجومی می گیرن آخه كجای دنیا این همه فاصله بین حقوق یك مدیر و یك كارمند است؟؟؟ البته آنها خوب بلدن قانون رو دور بزنن این حقوق های نجومی را به عناوین مختلف برای خود جفت و و جور می كنن.
یلدا
-
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۳
۰
۰
آقای دكترنوبخت شما را به خدا فكری به حال نیروهای قراردادی دستگاههای دولتی بكنید شما را به خدا اگر امكان تبدیل به پیمانی وجود نداردماهایی را كه سابقه كاری قرارداد معین بیش از هفت سال را داریم قراردادهایمان را پنج ساله یا ده ساله تمدید كنید تا دلمان هر روز نلرزد كه ای وای سر سال هست ممكن است از نان خوردن بیفتیم بخدا ما هر كدام نان آور خانه هستیم چه زن چه مرد نان آور خانه خود هستیم و روی حقوقمان حساب باز كرده ایم شمارا به خدا قراردادهایمان یك ساله هست امنیت شغلی نداریم تدبیری به حالمان بیندیشید هر ساله موقع بستن قرارداد جدید تن و بدنمان باید بلرزد چشمان زن و بچه مان باید گریان شود تا قراردادمان تمدید شود بس نیست این همه استرس برای نیروهای قراردادی كه دستگاهها ایجاد میكنند نمونه بارز كارمند قراردادی دانشگاه گیلان به دلیل اینكه 4 ماه از سال گذشته و تمدید قرارداد نشده سكته قلبی كرده هر بار تماس گرفته كه چرا حكمم نیامده بعد از این همه سال یه یك باره دانشگاه گیلان تصمیم گرفته گزینش كند نیرو صرف قراردادی بودن هر ساله تن و بدنش باید بلرزد یك كارمند بدبخت بینوا كه هشت ساعت عمر مفیدش را در محیط كار میگذراند بعد از وقت اداری مثل یك جنازه میرود شیفت بعدی كارش را در محیط خانه با همسر و فرزندانش آغاز كند چه گزینشی نیاز دارد آن هم یك خانم پرسنل حراست صرف خوش نیامدن از چهره كسی باید در كار اوخلل ایجاد كنند چه كسی باید پاسخگوی این زن و خانواده اش باشد

نیازمندی ها