همچنین حسن روحانی، رئیسجمهور در مذاکرات مشترک هیاتهای عالیرتبه ایران و کرواسی، روابط فیمابین را دوستانه و نزدیک دانست و با اشاره به اراده جدی دو دولت ایران و کرواسی برای توسعه، تقویت و تحکیم روابط و همکاریهای دوجانبه، منطقهای و بینالمللی میان دو کشور، بر ضرورت استفاده از ظرفیتها و فرصتهای موجود در این خصوص تاکید کرد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، وی کرواسی را دوست ایران در اتحادیه اروپا توصیف کرد و با اشاره به علاقه مشترک مردم دو کشور به واسطه اشتراکات تاریخی و فرهنگی، خاطرنشان کرد: سوابق مثبت همکاری و فعالیت شرکتهای کروات در ایران، زمینه و بستر بسیار مناسبی برای توسعه مناسبات دو کشور خواهد بود.
روحانی با تأکید بر اینکه باید روابط اقتصادی و تجاری ایران و کرواسی که به واسطه تحریمها کاهش پیدا کرده بود، تقویت شود و توسعه یابد، گفت: امروز شرایط و فرصتهای خوبی برای سرمایهگذاری در ایران فراهم شده که باید از آن برای گسترش همکاریها و بویژه ارتباط هرچه آسانتر و سریع بخشهای خصوصی دو کشور به بهترین شکل استفاده شود.
رئیسجمهور با اشاره به آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای انتقال تجربیات و خدمات فنی و مهندسی به کرواسی، توسعه روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور را نیازمند گسترش مناسبات پولی و بانکی میان دو کشور برشمرد و افزود: ایران و کرواسی باید قوانین و مقررات موجود را برای ایجاد بسترهای لازم در زمینه همکاری هرچه بیشتر و بهتر کارآفرینان و فعالان اقتصادی تسهیل کنند.
وی توسعه روابط علمی و فرهنگی، مناسبات دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی، فعال شدن کرسیهای آموزش زبان دو کشور در دانشگاههای ایران و کرواسی، تقویت روابط در زمینه فناوریهای نو، بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی و آیتی و توسعه گردشگری و ارتباط مردم دو کشور را ضروری خواند و تصریح کرد: ایران و کرواسی باید در مجامع بینالمللی حامی یکدیگر باشند و روابط و رایزنی نزدیکی با هم داشته باشند.
مبارزه با تروریسم به اقدام عملی تبدیل شود
رئیسجمهور با اشاره به ضرورت همکاری و فعالیت دو کشور در جهت مبارزه با تروریسم تأکید کرد: امروز تروریسم بهعنوان خطر و معضلی بزرگ برای جهان محسوب میشود و باید با ریشهیابی عوامل اقتصادی و فرهنگی به وجود آورنده و حامی تروریسم، از گسترش آن جلوگیری و با این معضل مقابله کنیم.
روحانی افزود: ایران و کرواسی میتوانند درخصوص قطعنامه سازمان ملل متحد با عنوان جهان عاری از خشونت و افراطیگری، همکاری و مشارکت داشته باشند.
رئیسجمهور، دخالت برخی کشورهای غربی از جمله آمریکا را ریشه بسیاری از مشکلات منطقه برشمرد و اضافه کرد: باعث تاسف است که برخی کشورها برای دست یافتن به اهداف خود صلح، ثبات و امنیت مردم منطقه را به خطر میاندازند.
وی با اشاره به مشکلاتی که تروریسم در افغانستان به وجود آورده است، گفت: امروزه بخش بزرگی از منابع مالی تروریستها در افغانستان از طریق فروش مواد مخدر حاصل میشود که متأسفانه برای توقف آن نیز هیچ اقدام جدی از سوی غرب مشاهده نمیشود.
رئیسجمهور همچنین با انتقاد از حمایتهای مالی و تسلیحاتی از داعش، عنوان کرد: مبارزه با تروریسم باید از حالت نمایشی خارج و به اقدامی عملی تبدیل شود و اگر بتوانیم جامعه جهانی را برای مبارزه با تروریسم آماده و هماهنگ کنیم، رسیدن به این هدف دشوار، غیرقابل دسترس نخواهد بود. روحانی با اشاره به لزوم رسیدگی به اوضاع آوارگان در کشورهای منطقه بویژه افغانستان و سوریه، بر ضرورت اقدام جدی نهادهای بینالمللی برای کمک به آوارگان و مبارزه با مواد مخدر و همچنین قاچاق نفت به دست گروه تروریستی داعش تأکید کرد و افزود: اتحادیه اروپا امکانات و ظرفیتهای خوبی در اختیار دارد و در صورتی که اراده جدی برای مبارزه با تروریسم وجود داشته باشد، میتوانیم با همکاری مشترک، دستاوردهای خوبی داشته باشیم.
رئیسجمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره به کشورهایی که از ایران در مسیر مبارزه با تروریسم تقاضای مساعدت داشتهاند، کمک کرده است گفت: معتقدیم در کشورهای درگیر با تروریسم، باید دولت آن کشور به عنوان مرکزیت مبارزه به رسمیت شناخته شود.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه شرایط منطقه و جهان بهگونهای است که وحدت و همدلی بیشتر میان ادیان و اقوام مختلف ضروری است، ادامه داد: متأسفانه در دنیای امروز بخش مهمی از توان و انرژی کشورها، صرف ایجاد ناهنجاریهایی میشود که عمدتا از نبود اعتدال در افکار و رفتار نشأت میگیرد.
استقبال کرواسی از همکاریهای ایران و اروپا
کولیندا گرابار کیتاروویچ، رئیسجمهور کرواسی نیز در این نشست با قدردانی از استقبال و مهماننوازی گرم دولت جمهوری اسلامی ایران از هیات عالیرتبه مقامات کرواسی، روابط تهران ـ زاگرب را دوستانه و مثبت ارزیابی کرد و افزود: باید از فضاها و فرصتهای موجود برای توسعه همهجانبه مناسبات بویژه روابط اقتصادی و فرهنگی میان دو کشور استفاده کنیم.
رئیسجمهور کرواسی ضمن ابراز امیدواری برای اینکه قراردادها و توافقاتی که در جریان این سفر به امضای مسئولان دو کشور میرسد، نقطه عطفی در گسترش همکاریها و روابط ایران و کرواسی باشد، گفت: جمهوری اسلامی ایران میتواند به کرواسی به عنوان دوست و شریکی خوب در اتحادیه اروپا نگاه کند.
کیتاروویچ با تأکید بر ضرورت احیای کمیسیون مشترک همکاریهای ایران و کرواسی ادامه داد: مبادلات تجاری دو کشور که سالهای گذشته کاهش یافته است، باید با تلاش مسئولان و برنامهریزی مناسب، ارتقا پیدا کند. رئیسجمهور کرواسی با اشاره به اینکه دستاورد ایران در رسیدن به توافق مذاکرات هستهای نشان داد که دستیابی به دشوارترین مسائل از طریق گفتوگو امکانپذیر است خاطرنشان کرد: این توافق فضای بسیار خوبی را برای توسعه همکاریهای اقتصادی، علمی،فرهنگی و بینالمللی میان دو کشور بهوجود آورده است که باید از آن به بهترین شکل استفاده کنیم.
وی با تاکید بر اینکه مصمم به توسعه روابط با تهران هستیم، افزود: کرواسی از توسعه همکاریها و روابط اتحادیه اروپا با ایران استقبال و از آن حمایت میکند.
کیتاروویچ با اشاره به اهمیت نقش مؤثر ایران در مبارزه با تروریسم و برقراری صلح و ثبات در منطقه و پایان دادن به منازعات منطقهای و بینالمللی، بر ضرورت همکاری دو کشور در زمینه مبارزه با تروریسم و افراطیگری تأکید کرد و افزود: باید با اهتمام و جدیت در مسیر مبارزه با تروریسم، مانع حمایتهای مالی از تروریستها شویم و از ترویج افکار افراطی آنها در میان نسل جوان جلوگیری کنیم.
رئیسجمهور کرواسی با اشاره به یکصدمین سال به رسمیت شناختن اسلام بهعنوان دینی رسمی در کرواسی گفت: افتخار ما این است در دورهای که اسلامهراسی و خشونت در اروپا ترویج میشود، در کرواسی همزیستی مسالمتآمیز میان ادیان مختلف وجود دارد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد