به گزارش جامجم ، مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران با اعلام این خبر، از اجرای روش نوین در مبارزه فیزیکی و تخریب زیستگاههای این جانوران خبر میدهد.
روشی که سالهاست در پنج کشور اروپایی مورد استفاده قرار میگیرد و حالا مدتی است پایش به شهرداری تهران هم باز شده راه حلی که به نظر میرسد بزودی به کلانشهرهای دیگر کشورمان هم سرایت کند. روشی که یک محصول شیمیایی جدید را مقابل جوندههایی قرار داده که خیلیها از دستشان عاصی شدهاند محصولی به نام فوم سخت پلی اورتان.
جزئیات بیشتری از این روش اگر بخواهید باید سراغ رضا قدیمی برویم. قدیمی در توضیح بیشتر میگوید: هدف از اجرای این طرح از بین بردن منافذ ایجاد شده توسط موشها، تخریب زیستگاه آنها در حاشیه خیابانها و نهرها درسطح معابر عمومی است.
پیشبینی مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران، کنترل جمعیت این جانوران شهری، حفظ بهداشت و سلامت شهروندان در آیندهای نزدیک است؛ البته در صورت استفاده مستمر و یکپارچه از فومهای پلی اورتان.
قدیمی در ادامه میافزاید: نزدیک به 9 ماه است که روی این روش درحال مطالعه هستیم. سال گذشته هم، در یکی دو خیابان به همراه کارشناسان و مهمانان خارجی، از این روش به صورت پایلوت استفاده شد. این کارشناسان خودشان لباس کار پوشیدند و کار تزریق فومها را انجام دادند.
فوم سخت مشکل محیطزیستی ندارد
میتل دی فنیل دی ایزوسیانات؛ موشهای شهرمان حالا با این ترکیب شیمیایی طرف هستند. ترکیبی که فوم پلی اورتان برپایه آن قرار گرفته و در تماس با آب، آن را به مادهای بسیار سخت تبدیل میکند. روشی که هم موشها را از بین میبرد و هم چهره شهرها را از آلودگیهای زیست محیطی این موجودات پاک میکند.
با تمام این تفاسیر، برای دوستداران محیط زیست، استفاده از مادههای شیمیایی همیشه با سوال همراه بوده است؛سوالی که در وهله اول به میزان آسیبی برمیگردد که از طریق این ماده شیمیایی به محیطزیست زده میشود. موضوعی که البته به گفته مدیرعامل سازمان ساماندهی و مشاغل شهر تهران، بارها مورد بررسی قرار گرفته و همه آزمایشها نشان از سازگاری این ماده با آب و خاک دارد.
قدیمی با اعلام این موضوع تاکید میکند: فوم پلی اورتان هیچ مشکل زیست محیطیای ندارد، چرا که با توجه به نامحلول بودند دی ایزوسیاناتها در آب، امکان ورود آنها به آبهای زیرزمینی و منابع آب و غذا بسیار ناچیز است. ادعایی که اعضای کمیسیون سلامت شورای شهر تهران یعنی رحمتالله حافظی و محمد حقانی، با حضورشان در این همایش به گونهای تائید میکنند.
مقابله با موشها نیازمند مشارکت همه مردم
آب، غذا و محل زندگی. جان موشها برای ادامه بقا به این سه عامل وابسته است. عواملی که دست و پای مبارزه شیمیایی و مکانیکی با افزایش جمعیت موشها را حسابی میبندند؛ دقیقا به همین دلیل است که متولیان امر مبارزه با جانوران موذی، علاوه بر استفاده از روشهای مختلف شیمیایی و مکانیکی، روی کاهش غذا، آب و نابودی پناهگاههای این جانوران هم تاکید دارند.
اتفاقی که ریشه در مشارکت همهجانبه شهروندانی دارد که صدای گله و شکایتشان از ازدیاد جمعیت موشها و جولان بیرویهشان در سطح شهر، مدتهاست بلند شده؛ در ابتدای این صف، اصناف زباله ساز قرار گرفتهاند؛ فست فودها، رستورانها و میوهفروشیها، مشاغلی که ماحصل کارشان زبالههای غذایی است.
اتفاقی که باعث شده قدیمی بگوید: اگر ما تمام شهر را هم با طعمههای مسموم طعمهگذاری کنیم، با این میزان مواد غذایی که برای موشها وجود دارد، به جایی نمیرسیم.
غذا اما یک ضلع چرخه زندگی موشهاست، در گوشه دیگر، عامل پناهگاه قرار دارد؛ قدیمی با اشاره به این موضوع میگوید: در روش قبلی از ترکیب سیمان و خرده شیشه برای بستن منافذ موشها استفاده میکردند. روشی که خیلی مناسب نبود چون ماده حاصله فقط تا عمق 30 تا 40 سانتی متری منافذ زندگی موشها نفوذ میکرد. این درحالی است که فوم تمام روزنهها را در زیر زمین پر میکند.
کاهش هزینهها با کاهش جمعیت موش
استفاده از روش نوین مبارزه فیزیکی و تخریب زیستگاه موشها، فعلا از جنوب شهر تهران شروع شده و اپراتورهای آموزش دیده شهرداری مدتی است با دستگاههای ویژه پمپاژ فوم، به نبرد با موشها رفتهاند. نبردی که تا به حال شاید چندان موفقیتآمیز نبوده، اما به نظر میرسد این بار نتیجه بهتری داشته باشد.
این را دکتر رحمتالله حافظی، رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر هم تائید میکند. حافظی به جامجم میگوید: درحال حاضر اتفاقات خوبی در این زمینه رخ داده است، به طوری که از یک میلیون و 800 هزار موش به یک میلیون و 400هزار موش رسیدهایم و امیدواریم تابستان سال آینده در سرشماریها شاهد کاهش چشمگیرتری باشیم.
حافظی میگوید: قاعدتا بامبارزه با این جانور موذی میتوانیم هزینهها را هم تا حد قابل توجهی کاهش دهیم.
بهرهبرداری از کلینیکهای سیار حیوانات شهری
با این که از بین انواع و اقسام مهمانان ناخوانده شهر، دیروز تمرکز روی موشها بود، اما مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران بجز استفاده از روشهای جدید کاهش جمعیت موشها، خبرهای دیگری هم دارد.
مخصوصا وقتی از راهاندازی کلینیکهای سیار حیوانات شهری خبر میدهد. کلینیکهای سیاری برای درمان، واکسیناسیون، عقیمسازی و.... رضا قدیمی با اشاره به این موضوع میگوید: ما در اطراف تهران بوستانهایی داریم که پر از حیوانهایی است که شاید شرایط درمانی مناسبی نداشته باشند، به همین منظور، درحال حاضر دو کلینیک سیار آماده کردهایم. در این کلینیکها یک دامپزشک حضور دارد و همراه با تیم زندهگیر ما عازم نقاط مختلف حاشیه شهر میشود. بعد از زندهگیری حیوانات کار درمانی هم در همین کلینیک انجام میشود.
مینا مولایی - جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با محسن بهرامی، گوینده کتاب «مسیح بازمصلوب»
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم: