در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
حافظه به عنوان یکی از مولفههای مهم تاثیرگذار روزمره بر رفتار، عواطف، هویت و شخصیتمحور این بخش از پژوهشهای روانشناسی شناختی است. از میان بخشهای مختلف حافظه بلندمدت، حافظه رویدادی محل ثبت، ذخیره و بازخوانی تجربهها و حوادث در زندگی یک فرد است. حافظه رویدادی شامل تجربیات و سوژهها، مردم و حوادث خاص که در یک زمان و مکان مشخص برای فرد رخ داده یا فرد با آن روبهرو بوده است . حافظه شرححال نقش بسیار مهمی در شکلگیری هویت، گسترش روابط بین فردی و تعیین اهداف فرد برای عمل در آینده دارد. هویت، حلقه اتصال تاریخچه شخصی و سرگذشت فرد با تاریخ اجتماع اوست و از این رو باورهای فرهنگی، قومی، مذهبی، تاریخی، آداب و رسوم در یک بافتار فراگیر و کلی، عملکردهای فرد را تحت تاثیر قرار میدهد.
کانوی معتقد است حافظه شرححال از یک ساختار سه سطحی شامل دورههای زندگی، رویدادهای کلی و دانش اختصاصی برخوردار است. حافظه سرگذشتی برخلاف حافظه معنایی تنها حافظه مفهومی نبوده بلکه حافظه وابسته به بافتار ادراکی، حسی، عاطفی و مفهومی است. از آنجا ـ که ماهیت فرهنگ نیز بافتاری و متنی است ـ در رشد و تکوین حافظه سرگذشتی اثر بهسزا خواهد داشت.
اگر بپذیریم که هویت یعنی تداوم فرد در طول زمان و ارتباط دائم میان گذشته، حال و آینده، چنین بافتاری بستر شکلگیری هویت خواهد بود. حافظه سرگذشت شبکهای از اهداف و برنامههای فردی را پوشش میدهد که فرد در آینده آنها را محقق میکند. رسانههای ارتباط جمعی میتواند در برقراری ارتباط درست میان تاریخچه زندگی فرد با تاریخ اجتماعی در پردازش اطلاعات مربوطه نقشی شایسته ایفا کند و از این طریق به تقویت شکلگیری هویت فردی کمک کند.
دکتر علیرضا مرادی
روانشناس بالینی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد