والدین به منظور کمک به پیشرفت فرزندشان لازم است این مهم را بپذیرند که او نابغه نیست و با فشار و زور هم نمیتواند موفق شود. فشار تنها وی را نسبت به یادگیری دلسرد میکند. والدین میتوانند با کمک کردن به فرزندشان در یادگیری و روشهای صحیح درسخواندن، قوت قلب دادن، حمایت کردن، تشویق و تحسین و به دور از هر گونه انتقاد، سرزنش و مقایسه، فرزند دانشآموزشان را یاری کنند تا از بیشترین توانایی و استعداد خود استفاده کند، عملکرد عالی و نهایتا پیشرفت داشته باشد.
به فرزندتان کمک کنید
بسیاری از والدین به خاطر تکالیف فرزند خود دچار مشکلاتی میشوند، زیرا بعضی دانشآموزان از انجام دادن تکالیف درسی امتناع کرده یا تلاش زیادی برای انجام تکالیف نمیکنند و در برخی موارد نیز توجه چندانی به انجام تکالیفشان ندارند و همه چیز را سرهمبندی میکنند. والدین نیز اغلب به خاطر این مسائل از رفتار فرزندشان ایراد میگیرند.
البته پدر و مادرها باید به یاد داشته باشند که معلم فرزندشان نیستند. والدین ممکن است فکر کنند روشی که مثلا برای حل تمرین ریاضیات به فرزندشان یاد دادهاند، روش درستی است، اما معلمان معمولا انتظار دارند که دانشآموزان مسائل را به همان روشی حل کنند که در مدرسه به آنان آموزش دادهاند. توجه به این نکته ضروری است که دانشآموزان در توانایی، استعداد و نیز مدت زمانی که برای فهمیدن مطالب لازم دارند بسیار با یکدیگر متفاوتند. آنان هنگام انجام دادن تکالیف مدرسه نباید تحت فشار روحی و زور قرار گیرند و باید ارتباط خوبی بین والدین و فرزندان در این وضعیت وجود داشته باشد. والدین میتوانند منابع اطلاعاتی خوبی باشند، فرزندشان را تشویق کنند و در این مسیر بهتر است به این راهنماییها توجه کنند:
ـ به دانشآموز کمک کنید، شروع کند. برخی دانشآموزان برای راه افتادن و اجرای یک برنامه درست درسی احتیاج به کمک دارند. کنار او بنشینید و از او سوال کنید به چه کمکی احتیاج دارد.
ـ ساعت مشخصی را برای انجام دادن تکالیف مدرسه فرزندتان تعیین کنید. بهترین زمان ممکن برای انجام دادن تکالیف مدرسه بلافاصله بعد از تمام شدن استراحت آنان است. بعد از انجام تکالیف به او اجازه دهید بازی یا تلویزیون تماشا کند.
ـ از فرزندتان درباره تکالیفش سوال کنید.
ـ محل مناسبی را برای درس خواندن فرزندتان مشخص کنید.
ـ اجازه دهید فرزندتان وقتی از مدرسه برمیگردد کمی استراحت و درباره مسائلی که در مدرسه اتفاق افتاده است، با شما صحبت کند.
ـ هنگامی که فرزندتان مشغول انجام تکالیفش است او را تشویق و تحسین کنید.
ـ هرگز از فرزندتان انتقاد نکنید. انتقاد، بدرفتاری و فحش و ناسزا به فرزند باعث دلسردی و ناامیدی وی میشود بهخصوص اگر این کار بارها تکرار شود.
ـ اگر فرزندتان برای انجام تکالیف مدرسه مشکل دارد، درباره آن مشکل با معلمش صحبت کنید، شاید احتیاج به کمک یا آموزش جبرانی داشته باشد.
همکلاسیهای سرآمد را الگوی خودتان قرار دهید
اگر بهعنوان یک دانشآموز تصمیم دارید ممتاز و سرآمد باشید، باید رفتار آنان را الگو قرار دهید و مانند آنها عمل کنید. آبیشک تاکور در کتاب خود به نام تصویر یک دانشآموز ممتاز به ذکر برخی از این رفتارها پرداخته است:
* خودتان را باور داشته باشید. جمله «تو همانی که میاندیشی» را به خاطر بسپارید. یکی از مهمترین ویژگیهای افراد ممتاز و سرآمد این است که آنها باور دارند که میتوانند و تردید ندارند که موفق میشوند.
* کنجکاو باشید. یکی از مهمترین و قدرتمندترین ابزار یک دانشآموز ممتاز، پرسیدن است واین حس کنجکاوی است که وی را آموزشپذیر و یادگیرنده میسازد.
* از شروع کردن نترسید. قدم اول سختترین قدم است. برای شروع، انرژی زیادی لازم است. اگر تصمیم به ممتاز شدن دارید از همین حالا شروع کنید و ترسی به خود راه ندهید.
* بلندهمت باشید. همت بلند است که به شما انگیزه مطالعه بیشتر و سختکوشی برای رسیدن به هدف را میدهد. همت عالی سوخت اصلی و درونمایه حرکت سرآمدها را به سرمنزل مقصود تامین میکند.
* ضربالمثل معروفی است که میگوید هدف شما رسیدن به ماه باشد؛ حتی اگر به آن نرسید، حداقل به ستارگان خواهید رسید. پس آرزوها و هدفهایتان را مشخص کرده و هدفی را انتخاب کنید که بهترین باشد.
* زیاد مطالعه کنید. مطمئن باشید کتاب بهترین دوست شماست و بهترین کمک و راهنمایی را به شما میکند. مطالعه زمینه کشف استعدادهای علمی و مسیر رشدتان را فراهم میکند. این را هم بهخاطر داشته باشید هر چه بیشتر بدانید، راحتتر یاد میگیرید.
* اگر فکر میکنید نیاز به تغییر دارید، دست به کار شوید. همین حالا بهترین زمان است. اگر خودتان نخواهید تغییر کنید و اصلا در این راه قدم برندارید، حتی بزرگترین قدرت نمیتواند به شما کمک کند.
* از قانون طبیعت پیروی کنید که نتایج پایدار از کارها و فعالیتهای کوتاهمدت به دست نمیآید. پس برنامهریزی داشته باشید، هر روز زمانی را برای مطالعه درسها اختصاص دهید تا شب امتحان دچار نگرانی و تنش نشوید.
* تفریح کردن را به بعد موکول کنید. البته شما به عنوان دانشآموز اجازه دارید تلویزیون تماشا کنید، با دوستانتان بازی کنید و فعالیت تفریحی داشته باشید، اما ابتدا درسهایتان را بخوانید و درس را در اولویت قرار دهید.
* سعی کنید زمان درس خواندن آرامش داشته باشید. در محیطی آرام و با شرایط فیزیکی متعادل مطالعه کنید چرا که آرامش باعث احساس راحتی واقعی میشود و تمرکز را بالا میبرد.
آنچه معلمان باید بدانند
معلمان در پیشرفت دانشآموزان نقش موثرتری دارند و وظایفی مهم بر عهده آنهاست، پس به عنوان یک معلم:
ـ کلاسی خلق کنید که نیاز به تفریح در آن برآورده شود.
ـ به دانشآموزان کمک کنید تصویری ذهنی از یک دانشآموز سختکوش و موفق در خود ایجاد کنند.
ـ محیطی فراهم کنید تا در آن همه دانشآموزان مورد توجه و مراقبت قرار گیرند، چرا که موفقیت تحصیلی با کیفیت روابطی که در کلاس خلق میکنید ارتباط مستقیم دارد.
ـ به دانشآموزانتان کمک کنید تا اخلاق کاری را در خود ارتقا دهند و تاکید کنید وظیفهشان در مدرسه این است که سختکوش باشند و تا جایی که میتوانند، بیاموزند.
ایجاد فضای مناسب برای انجام تکالیف
متیو ساندرز در کتاب خود به نام «برای همه پدر و مادرها» به این نکته اشاره میکند که والدین باید به کودکان خود کمک کنند تا برنامه و عادت مناسبی برای درس خواندن پیدا کنند. آنان میتوانند فضای مناسبی برای فرزند دانشآموزشان آماده کنند که نور کافی برای نوشتن و کار کردن داشته باشد و در ضمن، جاذبههای کمتری داشته باشد تا هنگام انجام دادن تکالیفشان باعث پرت شدن حواس آنان نشود. آنان میتوانند در یافتن منابع و دیگر مطالب نیز به فرزند خود کمک کنند ضمن این که باید مقررات خاصی در رابطه با انجام دادن و به اتمام رساندن تکالیف درسی برای فرزندشان تعیین کنند.
معصومه اسدی
جامجم
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد