حفاطت از حیات وحش
یکی از مهمترین قابلیتهای پهپادها سفر به مکانهایی است که برای بشر بیش از حد دور یا خطرناک است. در چنین موقعیتهایی است که نیروهای نظامی حداکثر استفاده را از پهپادها میبرند. حافظان حیات وحش از پهپادها برای بازرسی و حفاظت از نقاط آسیبپذیر در سیارهمان استفاده میکنند. خارج از آمریکا، گروههایی مانند «صندوق حیاتوحش جهان» با بهرهگیری از یک اسکادران پهپاد تجسس که با بودجه گوگل حمایت میشوند، از فیلها و کرگدنهای بخشهای دورافتاده کنیا و نپال در مقابل قاچاقچیان محافظت میکنند. حتی در آمریکا با تمام قوانین سفت و سختش در این زمینه، موسسه بازرسی زمینشناسی موفق به کسب اجازه برای استفاده از یک پهپاد نظامی قدیمی شد تا با آن به مراقبت از یک دسته باقرقره در کلرادو بپردازد. پهپاد 2 کیلوگرمی ریوین اِی (Raven A) قادر است بدون ایجاد مزاحمت برای این پرندگان اقدام به ثبت تصاویر عادی و حرارتی کند. در بخشهای متعددی از جهان، مانند گرینلند غربی، دریاهای ساحل بلیز، و جنگلهای سوماترا در اندونزی، طرفداران حفظ منابع طبیعی از پهپادها برای ثبت نقشه بخشهای دورافتاده، بررسی سلامت نهنگهای مهاجر، تحت نظر داشتن جمعیت ماهیان و محافظت از اورانگوتانها در مقابل قطع غیرقانونی درختان بهره میگیرند. یک بومشناس در این باره به نشنال جئوگرافیک گفته است: «جنگلی را که در حالت عادی باید طی یک تا 2 هفته بررسی کرد، با کمک پهپاد میتوان 3ـ2 روزه پیمود!»
پیک پهپاد
آمازون، یکی از بزرگترین فروشگاههای اینترنتی جهان، مدتی پیش علاقه خود را برای به خدمت گرفتن پهپادها ابراز کرد. به گفته مدیر آمازون، این شرکت برای ارسال سفارشهای کمتر از دو کیلوگرم خود از پهپادها بهره میگیرد. به این ترتیب زمان ارسال مرسولههای مشتریان به کمتر از نیم ساعت رسیده است که در نوع خود بینظیر است. گفتنی است گوگل در این مورد هم دستی بر آتش داشته و در حال راهاندازی سرویس پیک پهپادی مختص خودش است.
پهپاد بازرس
خط لوله ترانس ـ آلاسکا با طول 1300 کیلومتر از زمینهای نفتخیز منجمد پرودوبِی در آلاسکای شمالی آغاز شده و تا نزدیکترین بندر، یعنی والدِز ادامه دارد. این خط لوله با 2/1 متر ضخامت، یک اعجوبه مهندسی است که نفت خام و گاز را به 48 ایالت آمریکا منتقل کرده و در کل بار 15 درصد کل تولید نفت آمریکا را به دوش میکشد. یک روزنه کوچک در این 1300 متر خط لوله نه تنها ضرر مالی قابل توجهی به مالکاش، بریتیش پترولیوم میزند، محیط زیست را هم از خیراتش بینصیب نمیگذارد. سال 2006، یک شکستگی در خط لوله پرودوبِی، موجب نشت 757 هزار لیتر نفت در مساحت 8000 متر مربع شد. نشتی دیگری در سال 2014 منجر به انتشار لایهای از نفت در مساحت 110 هزار متر مربع شد. بریتیش پترولیوم در حال آزمایش پهپادهایی مجهز به دوربین حرارتی است که قادرند با هزینهای بسیار کمتر از به کارگیری بالگرد، نشتیها و نقاط ضعیف را در طول خط لوله شناسایی و بازرسی کنند. از سوی دیگر پهپادها در حال تبدیل به وسیلهای ضروری برای بررسی تیغه توربینهای مزارع بادی هستند؛ زیرا ارتفاع آنها فاصله زیادی با سطح زمین دارد. تشکیلات بزرگ خورشیدی با هکتارها هکتار صفحه خورشیدی نیز در حال همکاری با پهپادسازان هستند تا صفحههای شکسته و توربینهای ناکارآمد را با استفاده از دوربینهای عمود بر زمین تشخیص بدهند. کاربرد دیگر پهپادها ترساندن و متفرق کردن پرندگان و حیوانات وحشی دیگری است که ممکن است به خود یا تجهیزات صدمه بزنند.
پهپاد کشاورز
شاید دیدن پهپاد در مزارع ساده خانوادگی دور از ذهن باشد، اما بزودی شاهد بهکارگیری گسترده آنها در مزارع بزرگ صنعتی خواهیم بود. در گذشته کشاورزان همه جای زمین را با مقدار کود یکسانی تغذیه میکردند.
با استفاده از پهپادها میتوان مقدار کلروفیل برگها را اندازه گرفت و مقدار کود مصرفی را بر اساس حضور این ماده در بخشهای مختلف مزرعه سهمبندی کرد.
از سوی دیگر، پهپادها میتوانند با بررسی گیاهان، آنهایی را که در معرض آفت هستند با سم بیشتری پوشش بدهند و در مقابل از سمپاشی غیرضروری اجتناب به عمل آورند.
در زمان برداشت محصول نیز انتظار میرود کشاورزان بتوانند با کمک پهپادها، میزان رسیدگی هر بخش از محصول را اندازه گرفته و همواره اقدام به چیدن بهترینها کنند.
مدیریت املاک
در کشور ما چندان معمول نیست، اما در کشورهای غربی که تجارت ریل استیت حسابی رونق دارد، تصاویر منازل را در اینترنت به اشتراک میگذارند. انتظار میرود در آیندهای نزدیک شاهد ویدئوهای جذاب و دیدنی از محیط بیرون و درون منازل باشیم. احتمالا این کاربرد پهپاد برای فعالان این حرفه ایجاد خطر خواهد کرد.
جدای از بخش فروش، پهپادها در تشخیص مشکلات املاک نیز نقش پررنگی بازی خواهند کرد. مدتی پیش شهردار شهر سامرویل (شهری در خارج بوستون آمریکا) از پهپادها برای تشخیص مقدار برف روی ساختمانهای عمومی استفاده کرد تا از سقوط ناگهانی برفها جلوگیری شود.
پهپاد خبرنگار
در آیندهای بسیار نزدیک شاهد حضور پررنگ پهپادها در رسانهها خواهیم بود. پس از تخریب جزیرهنشین وانوئاتو، واقع در جنوب اقیانوس آرام در اثر طوفانهای موسمی در اوایل سال 2015، اخبار ان.بی.سی با کمک یک پهپاد تصاویر داغی از خرابههای حاصل از این طوفان مخابره کرد. قوانین FAA هنوز هم دست خبرنگاران را بسته، اما بعید نیست تا انتهای سال جاری میلادی شاهد گسستن این زنجیر باشیم. اکنون پرواز دادن پهپادهای خبرنگار بر فراز جمعیت ممنوع است. بنابراین پوشش خبری شورشهای خیابانی و راهپیماییها ممکن نیست. اگر امنیت پهپادها ثابت شود، اصلا دور از ذهن نیست که شاهد پوشش تعقیب و گریزهای پلیس، اعتراضات مردمی و اتفاقات ورزشی توسط دستههای پهپاد باشیم. در این بین معضل رعایت حریم خصوصی دوچندان خواهد شد. همین حالا هم پاپاراتزیهای پهپادباز در حال اذیت کردن افراد معروف هستند. انتظار میرود پیشاپیش قوانین مناسبی برای این مورد وضع شود.
پهپاد امدادگر
وقتی یک توفان بزرگ به دل منطقهای مسکونی میزند یا رودخانهای به مدفن دهکدهای دورافتاده تبدیل میشود، یکی از سختترین وظایف تیمهای امداد رسیدن به محل وقوع است. اینجاست که پهپادها به دادمان میرسند. یک پهپاد سبکوزن امدادی مجهز به دوربین حرارتی قادر است در ارتفاع کم بر فراز محل حادثه پرواز کند و دنبال علائم حیات بگردد. در نتیجه امدادگران میتوانند به جای اتلاف وقت بر سر جستجوی بیهدف، مستقیما سراغ علائم حیاتی تشخیص داده شده بروند.
پهپاد عجیب و غریبی که در رقابت «پهپاد برای امداد» در امارات متحده عربی جایزه یک میلیون دلاری را ازآن خود کرد، دارای اسکلتی انعطافپذیر است که شرایط ورود به فضاهای تنگ را برایش فراهم کرده و در صورت تصادم با اطراف، از آسیب دیدنش جلوگیری میکند. قفسه فیبر کربن آن هم از بازماندگان در مقابل پرههای گردانش مراقبت میکند. پهپادهای دوربیندار در حال تبدیل شدن به وسیلهای مناسب برای عملیات جستجو در مناطق دورافتاده هستند. به کار گماشتن تعدادی پهپاد برای پیدا کردن یک مسافر یا کودک گمشده، بسیار منطقیتر و کمخرجتر از اجیر کردن چندین و چند انسان به نظر میرسد.
پهپاد مجری قانون
فرض کنید تعدادی زندانی موفق به فرار شوند. قطعا یورش بردن به سمت آنها با بالگرد، خودرو و... از صدها متر آن طرفتر خبرشان میکند. پهپادها میتوانند با کمترین صدا به پرواز درآمده و با کمک دوربینهای حرارتی خود اقدام به شناسایی فراریها کنند. این پهپادها که خیلی کمتر از بالگرد خرج برمیدارند، در صندوق ماشین پلیس جا شده و در کمترین زمان ممکن سَرِ هَم میشوند. از این پهپادها میتوان در ماموریتهای حساس، مانند گروگانگیری استفادههای خوبی کرد. همین حالا در برخی شهرهای آمریکا پهپادها در عملیات پلیس نقش فعالی بر عهده گرفتهاند. البته مخالفان این عمل با اشاره به پیامدهای منفی احتمالی برای امنیت و حریم خصوصی مردم، از استفاده گسترده از پهپادها ممانعت به عمل آورده و حضورشان فقط محدود به ماموریتهای امداد و نجات یا برداشت تصویر از صحنههای تصادف و جنایت است. یکی دیگر از کاربردهای پهپاد که صدای اعتراض خیلیها را درآورده، کنترل اعتراضات است. یک شرکت در آفریقایجنوبی پهپادی موسوم به «اسکانک» میسازد که به 4 تفنگ پینتبال مجهز است. هر تفنگ میتواند در ثانیه 20 گلوله شلیک کند. امکان این وجود دارد که تفنگهای پینتبال را با گلولههای پلاستیکی یا فشنگهای پر شده از اسپری فلفل جایگزین کنند.
اینترنت هوایی
فیسبوک و Internet.org هدف بزرگی دارند. به گفته زوکربرگ (مالک شبکه اجتماعی فیسبوک) حدود دو سوم جمعیت جهان از اینترنت پرسرعت بیبهره هستند. قرار است وظیفه تجهیز این افراد به اینترنت پرسرعت را Internet.org و پهپادهایش به عهده بگیرند. از سوی دیگر گوگل نیز بدون سر و صدا به ساخت پهپادهای خود به همین منظور ادامه میدهد. اواخر سال 2014، شرکت ایرباس، پهپاد زِفیر را معرفی کرد. این پهپاد فوق سبک به سلولهای بسیار نازک خورشیدی مجهز است که دائم شارژ شده و امکان پرواز نامحدود را برای پهپاد به ارمغان میآورند. فیسبوک نیز تعدادی از سازندههای آن را به استخدام خود درآورد تا پروژه Internet.org را عملی کند.
پهپاد سینماگر
سال 2014 اولین جشنواره فیلمهای پهپادی در نیویورک برگزار شد. پهپادها بسرعت دارند به ابزار محبوب فیلمبرداران جاهطلبی تبدیل میشوند که امکان خرجکردنهای هالیوودی را ندارند. امروزه بسیاری افراد با خرید یک پهپاد 1000 دلاری و داشتن یک دوربین اچ.دی مناسب قادرند تصاویر حیرتانگیزی خلق کنند.
در سال 2014، FAA برای استفاده از پهپادها بهمنظور فیلمبرداری در فضای محدود و ارتفاع کمتر از 122 متر به تعدادی از شرکتهای تولید فیلم هالیوودی مجوز داد. دیری نمیپاید که استودیوهای هالیوودی برای تولیداتشان دسته دسته متخصص پهپاد استخدام کنند.
سیاوش شهبازی
جامجم
منبع: Howstuffworks
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: