در روزهای گذشته، قرار بود «رضا یزدانی» کنسرتی را در آبادان اجرا کند که این برنامه بدون آنکه دلیل مشخصی برایش عنوان شود، لغو شد و حالا هم به برنامه «کامکار»ها در اصفهان مجوز ندادهاند.
کنسرت گروه «کامکارها» که قرار بود نهم مرداد ماه در اصفهان روی صحنه برود، مجوز اجرا دریافت نکرده است. اصفهان که روزگاری به عنوان پایتخت فرهنگی ایران بود، حالا سالهاست از برگزاری کنسرت محروم است، به این بهانه که زنان نمیتوانند حتی به عنوان همخوان و نوازنده هم در این شهر روی صحنه بروند.
دراین میان البته «هوشنگ کامکار» - آهنگساز و سرپرست گروه موسیقی کامکارها- تاکید دارد که این کنسرت لغو نشده؛ چون از ابتدا مجوزی برای اجرا نداشته است: «هنوز مجوز اجرای این برنامه را نداده بودند که حالا بگوییم این کنسرت لغو شد.
این اتفاقِ معمولی در موسیقی ایران است؛ معمولا گروههای مختلف برای اجرای کنسرت، درخواست مجوز میکنند که گاهی این درخواست با موافقت روبهرو میشود و گاهی نیز با مخالفت و ما نیز کاملا از آنچه قانون است، پیروی میکنیم.»
«محمد حسین توتونچیان» مدیر برنامه کامکارها در این باره میگوید: «با وجود پیگیریهای لازم متاسفانه به دلیل حضور بانوان هنرمند این گروه به عنوان نوازنده و خواننده با اعطای مجوز این کنسرت موافقت نشد، بنابراین در حال حاضر کنسرت تهران را برای گروه «کامکارها» در پیش خواهیم داشت.»
این در حالی است که «کامکار»ها به احتمال فراوان امسال به اجرای یک کنسرت در تهران خواهند پرداخت. این در حالی است که او قطعهای برای کردهای ترکیه - منطقه بوتان- ساخته که به زودی آن را به انتشار درخواهد آورد.
در این قطعه، ١٠ خواننده کرد آن منطقه، موسیقی فولک خود را خوانده و کامکار موسیقی را با استفاده از ارکستر سمفونیک و سازهای کردی تنظیم کرده است. خوانندگانی که در این اثر حضور دارند، همگی جزو برترین خوانندگان فولکور کرد هستند که این قطعات را به صورت جداگانه خوانده بودند و من به صورت موسیقی پُلیفونیک آن را ترکیب و آهنگسازی کردم. حال بسیار دوست دارم تا خوانندگان اثر نیز قطعه را بشنوند.
اگرچه ساختار کار با آنچه آنها به اجرا در آوردهاند، بسیار متفاوت شده، یعنی جملاتشان را بسط و گسترش دادهام، بریدهام یا ترکیب کردهام تا ملودی به صورت عمودی (پُلیفونی) درآید.» او همچنین میگوید: در این اثر ارکستر نقش مهمی دارد و توانسته فضای جدیدی را در موسیقی خلق کند.
«هوشنگ کامکار» در این سالها برای بسیاری از رخدادها، به خصوص اتفاقات ناشی از جنگ، به خلق اثر پرداخته که از جمله آنها میتوان به خلق اثر برای مردم حلبچه و همچنین خرمشهر -پوئمسمفونی خرمشهر- اشاره کرد.
برای او موسیقی تنها خلق نغمههای خوش نیست؛ به نوعی رسالتی انسانی و اجتماعی نیز به حساب میآید. برای همین است که توضیح میدهد: «تمامی انسانها برای من عزیز و محترم هستند، بدون آنکه نژاد یا اعتقادشان اهمیت داشته باشد. وقتی فاجعهای- نظیر آنچه هماکنون در عراق و سوریه در جریان است.
رخ میدهد، دل هر انسانی به درد میآید و یک هنرمند نمیتواند نسبت به آن بیتفاوت باشد. لااقل من نمیتوانم این کار را انجام دهم. به همین خاطر است که آثاری در این خصوص از من شنیده میشود.
برای مثال وقتی در جریان زنده به گور شدن بیش از ٢٠٠ نفر از کردهای عراق توسط «صدام حسین» قرار گرفتم، قطعه «انفال» را ساختم که چندی پیش توسط ارکستر «البرز» نیز به اجرا درآمد. البته این کارها را تنها برای خودم میسازم، برای پاسخ به نیاز درونی که احساس میکنم، بیاینکه مساله هیچ سفارشی از جایی مطرح باشد.»(اعتماد)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت