از طرفی ممکن است عواملی در وقوع تصادف و مرگ سرنشین یا سرنشینان خودرو نقش داشته باشند. بنابراین قانون در این موارد علاوه بر دیه، مسئولیت مدنی را مدنظر قرار داده است.
در برخی موارد قانون آخرین عاملی که به حادثه تصادف رانندگی منجر شده را مقصر اصلی میداند و گاهی نخستین عامل یا چند عامل را در کنار هم، علت حادثه معرفی میکند.
برای مثال، اگر فردی چاهی را بکند و فرد دوم بیاید و سنگی جلوی آن چاه بگذارد که رهگذری هنگام عبور از کنار چاه پایش به آن برخورد کند و دچار حادثه شود، ممکن است آخرین عامل که همان گذارنده سنگ کنار چاه بوده، مقصر حادثه شناخته شود اما ما در رویه قضایی و دیوان عالی کشور در رابطه با مشخص شدن علت حوادث، علت تامه نیز داریم.
یعنی ممکن است چند عامل در بروز یک حادثه رانندگی نقش داشته باشند اما فقط یکی از آنها علت اصلی شناخته شود. در همین رابطه کارشناسان راهور زمانی که در صحنه تصادف حاضر میشوند، علتهای مختلفی را که ممکن است باعث بروزحادثه شده باشد بررسی میکنند.
این علتها میتواند خود راننده، مکان جغرافیایی حادثه، وسیله نقلیه، جاده و... باشد. طبق مجازاتهای قانونی مربوط به تصادفات رانندگی، باید همه علتهای رخ داده در حادثه را بررسی کرد؛ زیرا هر کدام یک مسئولیت کیفری دارند.
دکتر ولی الله حسینی - قاضی دادگستری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
علاءالدین بروجردی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با جام جم آنلاین:
ابوالفضل ظهره وند نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی روزنامه «جامجم» با سجاد سالاروند، نخستین کوهنورد ایرانی دارای معلولیت در مسیر صعود به هفت قله بلند دنیا