کارشناسان تغذیه گوشت بوفالو را تائید نمی‌کنند

اگر کاری از پایه و اساس غلط باشد، گذشت زمان آن رویه را به کار درست تبدیل نمی‌کند. در بحبوحه واردات گوشت بوفالو به کشور که از ابتدای هفته تاکنون سر و صدای زیادی به پا کرده است، شب گذشته رئیس سازمان دامپزشکی کشور در برنامه تلویزیونی پایش عنوان کرد که از دهه 70 تاکنون، گوشت منجمد گاومیش از هندوستان وارد کشور شده است.
کد خبر: ۷۹۰۱۲۷
کارشناسان تغذیه گوشت بوفالو را تائید نمی‌کنند

مهدی خلج در این برنامه و در دفاع از واردات گوشت بوفالو از هندوستان، جمله‌ای گفته که به‌زعم بسیاری از کارشناسان، بدون پایه علمی است. این مقام مسئول عنوان کرده که چربی گوشت گاومیش به مراتب کمتر از چربی گوشت گاو است.

دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و استاد دانشگاه تربیت مدرس در گفت‌وگو با جام‌جم تاکید می‌کند: من با این بخش از بحث که آیا این واردات قانونی و سلامت‌محور بوده یا این‌که در چه سردخانه و انباری نگهداری شده است، کاری ندارم، اما از منظر علمی، واضح است گوشت بوفالو که همان گاومیش بومی خودمان است، چربی‌اش بالاتر است.

به گفته این کارشناس، وقتی گوشت بوفالو به سوسیس و کالباس تبدیل شود، مقداری هم روغن به آن اضافه می‌شود. یعنی غیر از چربی خود گوشت بوفالو، روغن هم به آن اضافه خواهد شد.

کشتارگاه‌های هندی ناسالم است

یکی از عمده انتقادهایی که به واردات اخیر گوشت بوفالو ایراد می‌شود، تردید در سلامت کشتارگاه‌ها و محیط پرورش بوفالو است.

رئیس سازمان دامپزشکی کشور در پاسخ به این انتقادها گفته است که در مورد کشور هند، برخی دوستان می‌گویند این کشور از لحاظ پزشکی ضعیف است و شرایط بهداشتی خوبی ندارد؛ از این‌گونه اظهارات در شگفتم. اگر دوستان می‌خواهند استدلالی را مطرح کنند استدلالشان باید مبنای علمی داشته باشد.

به گفته خلج، وقتی وارد سایت سازمان بین‌المللی بهداشت به عنوان عالی‌ترین و معتبرترین مرجع بهداشتی بین‌المللی می‌شوید، می‌بینید هندوستان از نظر وضع جنون گاوی جزو کشورهای گروه «الف» است و کمترین مخاطره را از نظر جنون گاوی دارد.

دکتر آراسب دباغ‌مقدم، نایب رئیس کمیته تخصصی بهداشت و مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی کشور ضمن رد ادعای بهداشتی بودن شرایط پرورش این گاو در هندوستان به جام‌جم می‌گوید: وضع سلامت کشتارگاه‌ها و محیط پرورش این بوفالوها در هندوستان، اصلا خوب و سالم نیست. خود سازمان دامپزشکی کشور هم در بازرسی‌هایی که از کشتارگاه‌های هند داشته است، عنوان کرد که از 800 کشتارگاه بازرسی شده در این کشور، فقط ده کشتارگاه وضع بهداشتی مناسبی داشت.

اگرچه بر اساس اظهارات رئیس سازمان دامپزشکی، انگل گوشت بوفالو «مشکلی برای مصرف‌کننده انسانی ندارد» اما به گفته دباغ مقدم، اغلب این گاومیش‌های وارداتی از هند به دلیل زندگی در فضای غیربهداشتی، آلوده به انگل‌های مختلف است که سلامت مصرف‌کننده را تهدید می‌کند.

نکته دیگری که این کارشناس مطرح می‌کند، احتمال استفاده از این گوشت در رستوران‌هاست. یعنی در شرایطی که سازمان دامپزشکی تاکید دارد گوشت بوفالو را برای تولید سوسیس و کالباس وارد کرده است، اما دباغ‌مقدم می‌گوید که با توجه به سوابق گذشته، چه تضمینی وجود دارد که این گوشت‌های وارداتی، سر از چلوکبابی‌ها درنیاورد؟

موازی‌کاری؛ عامل اصلی واردات گوشت بوفالو

بنا به آمارهای ارائه‌شده از سوی رئیس سازمان دامپزشکی، در سال 1391 معادل 22 هزار تن، در سال 1392 نیز 17.5 هزار تن و در سال گذشته هم 5000 تن گوشت بوفالو وارد کشور شده است.

امسال هم که معلوم نیست تا پایان سال، قرار است چند هزار تن گوشت بوفالوی دیگر به سفره مصرف‌کننده‌ها وارد شود.

واردات این حجم از گوشت‌ بوفالو در حالی اتفاق افتاده است که روز گذشته، رئیس سازمان ملی استاندارد به ایرنا گفت که این سازمان از سه سال قبل مخالفت خود را با ورود گوشت بوفالو به کشور اعلام کرده و بارها نیز خواستار رسیدگی به این موضوع شده است.

رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم ضمن مخالفت با واردات گوشت بوفالو به کشور، موازی‌کاری دو سازمان دامپزشکی و سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت را سبب ورود گوشت بوفالو به کشور دانست و به ایرنا متذکر شد که دو سازمان نقطه‌نظرهای بسیار متفاوتی درباره موضوعات مربوط به مواد غذایی دارند که باید برطرف شود.

البته رفع این موازی‌کاری‌ها به شرطی است که سازمان‌های قضایی نیز به پرونده واردات گوشت بوفالو ورود پیدا کنند و اجازه ندهند که گوشت‌های مساله‌دار سر سفره مردم بیاید.

پرورش صنعتی گاومیش نداریم

در دامداری‌های صنعتی، گاوها به‌منظور شیردهی یا استفاده از گوشت آنها پرورش داده می‌شوند، اما پرورش گاو میش در کشور ما به شکل صنعتی وجود ندارد.

در دو منطقه خوزستان و آذربایجان غربی، گله‌های گاومیش متعلق به بومیان منطقه معمولا به مصرف اهالی همان منطقه می‌رسد و خرید و فروش گاومیش‌ها رواج ندارد.

نایب رئیس کمیته تخصصی بهداشت و مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی کشور می‌گوید که تاکنون ندیده است که گاومیش‌ها در ایران به شکل صنعتی پرورش داده شوند.

به گفته این کارشناس، سرمایه گذار ترجیح می‌دهد اگر می‌خواهد میلیون‌ها تومان هزینه کند و یک گاوداری مجهز و بهداشتی تاسیس کند، این کار اقتصادی را از طریق پرورش گاوهای معمولی انجام دهد؛ نه با پرورش صنعتی گاومیش که سابقه و تجربه‌ای در این کار نداریم.

امین جلالوند‌ - گروه جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها