تقویت همکاریهای اطلاعاتی بین آمریکا و عربستان بعد از آن صورت میگیرد که حملات هوایی عربستان نهتنها ناکام بوده بلکه خسارتهای زیادی به بار آورده و در عین حال نتوانسته است جلوی حرکت حوثیها را بگیرد.
مقامات آمریکایی میگویند توسعه کمکهای اطلاعاتی و ارتباطی آمریکا شامل بولتنهای اطلاعاتی حساس خواهد بود که به سعودیها اجازه میدهد تا اهداف خود را در یمن بازنگری کرده و به گونهای عمل کنند که خسارتهای جانی کمتری در پی داشته باشد. حملات هوایی عربستان تاکنون صدها نفر را کشته و دهها هزار نفر از مردم یمن را آواره کرده است. یک مقام آمریکایی به رویترز گفت: «ما با شرکای سعودی خود این همکاریها را توسعه میدهیم.» به گفته این منبع، آمریکاییها تلاش میکنند «درک عربستان را از میدان جنگ توسعه دهند و بدانند که حوثیها در چه جاهایی مستقر هستند.»
عربستان سعودی که متحد آمریکاست بشدت نسبت به ادامه خشونتها در یمن بویژه در حاشیه مرزهای خود ابراز نگرانی میکند. این کشور همچنین از نفوذ ایران که دولتی شیعی است وحشت دارد. تسلط حوثیها بر صنعاء پایتخت یمن و سرنگون کردن دولت این کشور به حملات آمریکا در مبارزه با ستیزهجویان القاعده در یمن نیز آسیب رسانده است. به همین دلیل آمریکا مجبور شده است به طور مستقیم در این بحران دخالت کند. مقامات آمریکایی میگویند همکاریهای آمریکا و عربستان هنوز به حدی نرسیده است که بتواند اهداف مشخصی را برای عربستان تعیین کند. با این حال واشنگتن بشدت تحت فشار است که کمکهای بیشتری را به ائتلاف عربستان بکند. به گفته این مقامات همچنین مذاکرات هستهای بین ایران و کشورهای غربی که قرار است در سیام ژوئن به یک توافق نهایی منجر شود بشدت عربستان را نسبت به گسترش نفوذ ایران نگران کرده است.
یک دیپلمات آمریکایی که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفت واشنگتن تلاش میکند در ارسال کمکهای تسلیحاتی خود به ائتلاف به رهبری عربستان شتاب کند. پنتاگون وزارت دفاع آمریکا نیز گفته است سوخترسانی به هواپیماهای ائتلاف به رهبری عربستان را از سر میگیرد. این سوختگیری در هوا انجام میشود.
به گفته مقامات آمریکایی حمایتهای اطلاعاتی آمریکا از عربستان تا همین چند وقت پیش صرفا در زمینه بازنگری مواضعی بود که سعودیها آنها را هدف قرار داده بودند تا مطمئن شوند به این اهداف اصابت کرده است یا خیر و تا چه میزان دقیق بوده است، اما اخیرا نقش آمریکا در جریان جنگ یمن پررنگتر شده است. زیرا علاوه بر اهداف گذشته قرار است آنها اهداف را به نحوی شناسایی کنند که در صورت اصابت، شهروندان عادی کمتر هدف این حملات قرار گیرند. البته در این باره هنوز کاخ سفید به صورت رسمی اظهارنظری نکرده است.
الیستر باسکی، سخنگوی کاخ سفید فقط گفته است: «ایالات متحده اطلاعات لازم را در اختیار شرکایمان قرار میدهد. این اطلاعات شامل دفاع از عربستان سعودی و مکمل تلاشهایی خواهد بود که برای حمایت از دولت قانونی یمن میشود.»
گروههای کمکرسان میگویند حملات عربستان به یمن در سیام مارس که یک اردوگاه پناهندگان را هدف قرار داد 40 کشته به همراه داشت. مقامات عربستانی این کشتار را به حوثیها نسبت دادند. گفته میشود هدف اصلی عربستان از جنگ اخیر یمن باز پس گرفتن مناطق تحت کنترل حوثیها و بازگرداندن عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهور فراری این کشور به صنعاء است.
هر چند آمریکا از ابتدای این جنگ اعلام کرد از عربستان حمایت میکند، اما تاکنون این کمکها اندک بوده است و مقامات آمریکایی دلیل آن را مربوط به محدودیتهای قانونی در کشورشان میدانند. آمریکا در گذشته جنگ سختی را در شبه جزیره عربستان علیه گروههای وابسته به القاعده شروع کرده بود. دولت آمریکا در تحلیل خود نسبت به بحران یمن میگوید همکاری خود را با عربستان صرفا در چارچوب قوانین داخلی و بینالمللی انجام خواهد داد.
با این حال آنتونی بلینکن، معاون وزیر خارجه آمریکا تائید کرده است که این کشور به طور کلی همکاری خود با عربستان را از زمان شروع این جنگ تقویت کرده است. به گفته او «عربستان پیامی قوی به حوثیها داد که با زور نمیتوانند بر یمن مسلط شوند. در همین چارچوب ما نیز در ارسال اسلحه به عربستان تعجیل کردیم و اطلاعات کافی در اختیار سعودیها گذاشتیم. برای تسهیل در این کار ما یک کمیته هماهنگی به وجود آوردیم که بتواند در مرکز عملیات سعودیها فعالیت کرده و هماهنگیهای لازم را صورت دهد.»
به گفته مقامات آمریکایی در همین خصوص یک گروه 20 نفره از کارشناسان آمریکایی فرستاده شده است تا به سرکردگی ژنرال کارل موندی با کشورهای خلیجفارس هماهنگی داشته باشد. به دنبال این همکاریها بود که آمریکا هفته گذشته چند پرواز روزانه را برای سوخترسانی به هواپیماهای اماراتی و سعودی فرستاد. این عملیات خارج از آسمان یمن و در کشورهای دیگر بوده و به همین دلیل دولت مزبور از ائتلاف غرامت دریافت کرد. آمریکاییها هنوز نگفتهاند که چگونه میخواهند بمبها و تجهیزات مشخص نظامی را به نیروهای ائتلاف برسانند. فقط یک نفر که نخواسته نامش فاش شود به رویترز گفت: قرار است کمکهای تسلیحاتی به وسیله کامیون به امارات فرستاده شود تا از آن طریق به عربستان ارسال شود.
منبع: رویترز عربی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: