نگران نباشید او میتواند برای این کار از Robear کمک بگیرد. در حقیقت Robear برخلاف آنچه ممکن است تصور کنید نام پرستاری نیست که مسئولیت نگهداری او را بهعهده دارد، بلکه نام رباتی است که با این هدف و بهعنوان همراهی برای زندگی سالمندان از سوی محققان ژاپنی طراحی و ساخته شده است.
ربات خرسی شکل
ژاپنیها از گذشتههای دور نقش تاثیرگذاری در توسعه صنعت رباتیک در سطح دنیا داشتهاند تا جایی که ژاپن را مهد رباتیک میدانند. محققان ژاپنی تاکنون رباتهای مختلفی را با هدف تسهیل امور زندگی روزمره طراحی کردهاند. این رباتها هرکدام کارکردها و ویژگیهای متفاوتی دارند و امروزه نیز در بسیاری از حوزهها در این کشور میتوان ردپایی از رباتها یافت.
یکی از انواع رباتهایی که در سالهای اخیر از سوی مراکز تحقیقاتی فعال در حوزه رباتیک مورد توجه قرار گرفته رباتهای انساننماست که بودن آنها در کنار انسانها میتواند انجام بسیاری از کارها را تسهیل کند. مرکز تحقیقات Riken- SRK در ناگویا اخیرا رباتی موسوم به Robear طراحی کرده است. همانطور که از نام آن پیداست این ربات از نظر شکل ظاهری شبیه خرس است که با هدف کمک به سالمندان و تسهیل امور روزمره زندگی این گروه از افراد طراحی و ساخته شده است.
این ربات به کمک بازوهای مکانیکی افراد را از روی تختخواب یا صندلی بلند میکند. وزن Robear حدود 140 کیلوگرم است و میتواند فردی به وزن 80 کیلوگرم را به راحتی حمل کند. جالب است بدانید در این ربات حسگرهایی جاسازی شده که میتواند با استفاده از آنها وزن فرد را تشخیص دهد و بر این اساس از مقدار نیروی مناسبی برای بلند کردن این فرد استفاده کند. این ربات به واحدهای فعالکنندهای مجهز شده است که به ربات این امکان را میدهد بتواند براحتی و با دقت بالایی مفاصل را حرکت دهد. این ویژگی موجب تسریع فعالیتهای ربات میشود. این ربات با این هدف به شکل یک خرس طراحی شده که بتواند حس قدرتمندی، تمیزی و مهربانی را در افراد القاء کند. به گفته محققان ژاپنی خرس حیوانی است که بهعنوان نماد قدرت و مهربانی شناخته میشود. آنها میگویند خرسها از تمیزترین حیوانات هستند و براساس این ویژگی این ربات پرستار را از نظر ویژگیهای چهره به شکل یک خرس طراحی کردهاند.
رباتهایی پیشرفته و هوشمند
این مرکز تحقیقاتی که در صنعت رباتیک فعالیت میکند، ده سال پیش با طراحی ربات انساننمایی به اسم Ri Man فعالیت خود را در این زمینه آغاز کرد. در این سالها با گذشت زمان رباتهای پیشرفتهتری در مقایسه با این ربات انساننما در این شرکت طراحی و ساخته شده است. جدیدترین محصول ارائه شده از سوی محققان این شرکت Robear است که رباتی هوشمند و پیشرفته است. این ربات به حسگرهای لمسی مجهز شده است که به کمک آنها میتواند از ویژگیهای مشابه حس لامسه بهرهمند باشد؛ با این تفاوت که در مقایسه با حس لامسه انسانها بسیار حساستر است و واکنش بیشتری از خود نشان میدهد.
مراکز تحقیقاتی متعددی درباره ایده رباتهای انساننمایی که بتواند در آیندهای نزدیک به کمک سالمندان بیاید مطالعاتی را انجام دادهاند.
اکنون رباتهای متعددی با هدف کمک به سالمندان و پرستاری از کودکان و بیماران در سطح دنیا مورد توجه قرار گرفته است، اما تاکنون از هیچ یک از این رباتها در مراکز درمانی استفاده نشده است. البته انتظار میرود صنعت رباتیک بتواند بسیاری از محدودیتهایی را که در این زمینهها وجود دارد از میان بردارد. محققان این مرکز تحقیقاتی نیز امیدوارند در آیندهای نزدیک بتوان این ربات را به مرحله تجاریسازی رساند تا در مراکز درمانی در سطح گستردهای برای انجام کارهایی که میتواند سلامت پرستاران و کادر درمانی را در معرض خطر قرار دهد، از این ربات استفاده کرد. محققان امیدوارند طراحی و ساخت این ربات پرستار بتواند نقش مهمی در ارتقاء و پیشرفت خدمات پرستاری داشته باشد. البته آنها قصد دارند با ادامه این تحقیقات رباتهای پیشرفتهتری را طراحی کنند که از کارایی بیشتری برخوردار باشد و خدمات گستردهتری را در اختیار سالمندان قرار دهد.
در دنیای امروز که در اغلب کشورها جمعیت جوان رو به کاهش و در مقابل جمعیت سالمند در حال افزایش است وجود رباتهایی با این قابلیت در کنار انسانها بیش از پیش مورد توجه است. در بسیاری از مراکز درمانی پرستاران گاهی مجبورند در طول روز بیش از 40 بار بیماران را جابهجا کنند یا به آنها در بلند شدن از تخت کمک کنند. انجام این کار با پیامدهای بسیاری مانند کمر دردهای شدید برای پرستاران وکادر درمانی همراه است. اگرچه این ربات اکنون بهعنوان یک طرح تحقیقاتی مطرح است، اما محققان و دانشمندانی که در این طرح همکاری داشتهاند قصد دارند فناوری طراحی و ساخت این ربات را توسعه دهند، وزن آن را تا حد امکان کاهش دهند و ایمنی بیشتری را برای این ربات در نظر بگیرند تا بتوان با اطمینان بیشتری مراقبت از سالمندان را به آنها واگذار کرد. یکی از این راهکارها در نظر گرفتن امکانی برای افزایش طول دستهای این ربات است که به شما این اطمینان را میدهد که این ربات هرگز با مشکل از دست دادن تعادل مواجه نمیشود.
ژاپنیها پیشتاز در صنعت رباتیک
کشور ژاپن از مراکز مهم تحقیقاتی در حوزه رباتیک است که بویژه در زمینه طراحی و ساخت رباتهای انساننما در سالهای اخیر فعالیت چشمگیری داشته است. البته استفاده از این رباتها فقط به مراکز درمانی محدود نمیشود. برای مثال اپراتور تلفن همراه Softbank در ژاپن برای نظرسنجی از مشتریان از یک ربات کمک گرفته است. به این ترتیب این ربات میتواند ابزار مناسبی برای بازاریابی باشد. بزرگترین بانک کشور ژاپن، گروه مالی میتسوبیشی UFJ، قصد دارد در یک اقدام آزمایشی استفاده از رباتی موسوم به NAO را در شعب این بانک و به منظور ارائه خدمات به مشتریان مورد بررسی قرار دهد. شرکت تویوتا نیز در نمایشگاه امسال از رباتی رونمایی کرد که گفته میشود قرار است از آنها برای کمک به سالمندان و بویژه سالمندان مبتلا به اختلال حافظه و ایجاد ارتباط بین این گروه از بیماران و مراکز درمانی استفاده شود.
بخش قابل توجهی از جمعیت کشور ژاپن را سالمندان تشکیل میدهند و از طرفی نرخ تولد در این کشور بسیار پایین است. بنابراین در ژاپن خلاء بزرگی در زمینه نیروی کار وجود دارد. به همین علت در مراکز درمانی برای تامین نیروی کار مورد نیاز برای مراقبت و نگهداری از بیماران و سالمندان محدودیتهای زیادی وجود دارد، اما ساخت این ربات به منزله دستیابی به راهکاری برای تامین نیروی مورد نیاز در این بخشهاست. این در حالی است که این ربات برای کار در چنین موسساتی هزینه زیادی از شما طلب نمیکند و تنها نیاز او تامین شارژ مورد نیاز برای ساعتهای خدمترسانی است.
Gizmag / مترجم: فرانک فراهانی جم
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد