سالهای سال برنامه کنترل جمعیت در ایران در شرایطی اجرا شد که جمهوری اسلامی یک جنگ 8 ساله را سپری کرده بود و تعداد زیادی از جوانان کشور به خاطر حضور در جبهههای جنگ به شهادت رسیدند و پس از پایان دوران دفاع مقدس هم نیروی کار متخصص و حتی غیر متخصص، نیاز اصلی و فوری کشور برای جبران ویرانیهای جنگ و عقب ماندگیهای دوران رژیم گذشته و بازسازی کشور بود.
اما این فرصت با اجرای برنامه کنترل جمعیت از ایران گرفته شد و اکنون کشورمان با بحران کاهش جمعیت و پیری و به تبع آن کمبود نیروی جوان روبرو شده است و به گواه کارشناسان، بر شدت این روند در سالهای آینده افزوده خواهد شد.
چنین برنامهها و طرحهایی که در کشورهایی همچون ایران و کشورهای عقب افتاده و در حال توسعه اجرا میشود، در کشورهای دیگر از جمله اروپایی و آمریکا اجرا نمیشود و حتی برنامههای تشویقی برای ازدیاد جمعیت در این کشورها به اجرا گذاشته میشود.
برخی از کشورهای اروپایی به تنهایی از ایران بیشتر جمعیت دارند، در حالی که وسعت و امکانات و منابع آنها بسیار کوچکتر و ناچیزتر از جمهوری اسلامی ایران است. اما اکنون آنها رو به افزایش جمعیت آوردهاند و سیاستهای حمایتی و تشویقی خوبی را برای خانوادههایی که فرزند آوری میکنند در نظر گرفتهاند.
پس از آنکه ایران متوجه شد در حال پیر شدن است و سالهای نه چندان دور، دچار کمبود نیروی جوان خواهد شد، چندی است سیاستهای کنترل جمعیت را کنار گذاشته و رو به تشویق خانوادهها برای فرزندآوری کرده است.
نخستین شخصیتی که در این زمینه اظهار نظر کرد و زنگ خطر را به صدا درآورد، رهبر معظم انقلاب بود. پس از آن مسئولان کشور در حوزههای مرتبط با این موضوع دست به کار شدند تا بتوانند با برنامهها و طرحهای خود بخشی از مشکلاتی را که بر سر راه تشکیل خانواده و فرزند دار شدن جامعه وجود دارد، بردارند.
برچیدن تبلیغ و ترویج کنترل جمعیت در ایران که سالها روی آن کار شده و در ذهن و فکر مردم جامعه رسوخ کرده بود، نخستین گامی بود که میباید برداشته میشد.مراکزی که رایگان دست به عقیم کردن مردان و زنان میزدند، باید روش رایگان بودن را برمیداشتند که اینگونه هم شد.
اما این کافی نبود چون با تشویق فرهنگ کم فرزندی یا حتی بی فرزندی در سالهای متمادی، اجرای کنترل جمعیت در کشور جا افتاده بود و پس از این سالها نمیتوان به آسانی این فرهنگ را تغییر داد مگر آنکه اقدامات سریعتر و اثرگذارتری در این زمینه به اجرا درآید. اقدامات تبلیغی و تشویقی در این زمینه باید افزایش یابد و در کنار آن در حوزه رسانهها هم تلاش بیشتری شود تا زوجها تشویق به بچه دار شدن شوند.
اما اکنون که سیاستهای کنترل جمعیت همانند سابق و بر اساس دستورات و برنامههای کنترل جمعیت سازمان ملل در ایران اجرا نمیشود، دیگر نه تنها از آن تشویق و تعریف و تمجیدهای سازمان ملل و سازمان بهداشت جهانی خبری نیست بلکه آنها به انتقادهای تند از ایران به خاطر برچیدن برنامه کنترل جمعیت برخاسته اند.
به این نکته توجه کنید؛ اسرائیل به عنوان یک رژیم جعلی و جنایتکار که سرزمینهای فلسطین را اشغال کرده، هیچگاه برنامههای کنترل جمعیت سازمان ملل را اجرا نکرده است، بلکه سیاستها و برنامههای ازدیاد جمعیت را در سرزمینهای اشغالی پیاده میکند و حتی با انتقاد سازمان ملل، سازمانهای حقوق بشر و سازمان بهداشت جهانی هم روبرو نمیشود.
اما ایران اسلامی که بر اساس سیاستهای داخلی خود و پس از سالها اجرای برنامه کنترل جمعیت سازمان ملل، اکنون تغییر سیاست داده و میخواهد از کاهش و پیری جمعیت خود جلوگیری کند مورد انتقادات تند سازمانهای بینالمللی و حقوق بشری قرار می گیرد.
در همین زمینه، عفو بین الملل با انتشار گزارشی سیاست ایران برای افزایش جمعیت را که با قطع خدمات و آموزشهای تنظیم خانواده به اجرا در آمده نقض حقوق بشر و افزایش تبعیض و خشونت علیه زنان خوانده است.
عفو بین الملل در انتقاد خود تأکید کرده است ایران از سال ۲۰۱۲ بودجه دولتی تنظیم خانواده و برنامه کنترل جمعیت را قطع کرده؛ برنامهای که به دلیل ارائه خدمات ضروری بهداشت باروری و جنسی به زنان ایرانی در دو دهه گذشته بسیار تحسین شده است.
چنین انتقادی از یک برنامه داخلی کشور علاوه بر این که دخالت آشکار در امور داخلی ایران است، نشان دهنده این موضوع است که عفو بینالملل نگران حقوق بشر در ایران نیست،بلکه نگران آن است برنامهها و در واقع توطئهای که از سوی سازمان ملل علیه ایران چیده شده بود، اکنون برچیده شده است اما حالا آنها در کنار بهانه هایی نظیر وجود «نابرابری، تبعیض، عدم سلامت، انتخابهای محدود و آزادی اندک» از سیاستهای افزایش جمعیت هم در ایران ابراز نگرانی کند.
سیاست ایران برای کاهش جمعیت و تنظیم خانواده به قدری موفق بود که به مدل ایران معروف شده و سازمان بهداشت جهانی بارها با تقدیر از آن، به کشورهای دیگر دنیا توصیه کرده روش ایران را بکار بگیرند، اما این مدل در واقع، خودزنی برای یک ملت بوده است.
اکنون نرخ رشد جمعیت در ایران 1.3 درصد است که اگر این روند ادامه یابد بزودی با بحران کاهش جمعیت روبرو خواهیم شد. سازمانهای بینالملل و عفو بینالملل آیا نگران کاهش جمعیت، پیری جامعه و کمبود شدید نیروی کار جوان در ایران نیستند؟!
محمد صفری - جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم
....
الان شما با این حرفا میخواید چه كاری واسه من جوان 26 ساله كنید ؟ منی كه آرزو میكردم كاش یا به دنیا نمی اومدم یا توی یك كشور دیگه به دنیا می اومدم !
من با مدرك مهندسی بیكارم و هنوز نمیدونم در آینده قراره چه كاری انجام بدم به خاطر به عقلی و بی فكری یك سری مدیر ... كشور
ما هیچوقت نمیتونیم ایران رو با كشوری مثل آلمان مقایسه كنیم كه چرا با وجود وسعت كمتر جمعیت اونها بیشتره پس بهتره با این حرفا نه خودمون رو گول بزنیم نه نسل آینده رو
فكر كنم یه جور بیماری رو كشور ما رو گرفته كه همه فكر میكنن كل دنیا با ما دشمن شدن !
نظراتی كه گذاشهع شده رو خوندم به نظر میاد كه خواننده ها توجه نكردن به نامه عفو بین الملل این یك دخالت آشكار در امرو داخلی یك كشور است ضمن این كه كدام جوانی مهالف تشكیل خوانده هستش اگر مشكلی هست كه باید مطالبه كردذ تا براورده بشه نه این كه واقیعت رو قلب كرد
كی قرار هست اشتباهات رو به گردن بگیرید؟؟؟ كی ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ این دست پخت مسئولان نالایق اون زمان هست نه سازمان ملل. حالا هم با نون 1000 تومن و.... طرف بخواد هم جرات بچه دار شدن رو نداره.
یا حق