جلیل دوروزی امروز سه شنبه در سمینار ازدواج مناسب و آسان برای جوانان با بیان اینکه ازدواج به یک مشکل حاد اجتماعی تبدیل شده، افزود: طی 10 سال اخیر سن ازدواج در حال افزایش است که مسوولان سیاسی و نظام سلامت کشور باید به آن توجه کنند.
رییس سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: میانگین سن ازدواج در مردان در کشور 28 و در زنان 24.1 سال است.
وی افزود: طبق تحقیق مشترک وزارت بهداشت و وزارت ورزش ، بالاترین میانگین سن ازدواج زنان در کشور به ترتیب مربوط به استان های تهران ، البرز و سمنان با 26، 24.6 و 24.5سال است.
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: همچنین بالاترین میانگین سن ازدواج مردان نیز در کشور به ترتیب مربوط به استان های تهران، البرز و ایلام با میانگین سنی 29.2 ، 28.8 و 28.4 سال است.
دوروزی افزود: همین اتفاق در روستاها نیز افتاده و میانگین سن ازدواج مردان در مناطق روستایی به 26.2 سال رسیده است.
وی گفت: تعداد موارد ثبت ازدواج از سال 70 تا 76 سیرصعودی داشت بطوریکه در سال 76 موارد ازدواج 550 هزار مورد در سال بود که این میزان در سال 89 به 891 هزار مورد، در سال 90 به 872 هزار مورد ، در سال 91 به 822 هزار مورد و آخرین آمار ما در سال گذشته 774 هزار و 513 مورد در سال بوده است.
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: هر سال در کشور یک میلیون و 750 هزار مورد بارداری وجود دارد که 250 هزار مورد آن منجر به سقط و برخی دیگر از کودکان جان خود را از دست می دهند و در نهایت هر سال یک میلیون و یکصد هزار نفر به جمعیت کشور افزوده می شود.
دوروزی با اشاره به اینکه نرخ رشد جمعیت در کشور به 1.7 رسیده و میانگین بسیاری از شهرها از همین رقم هم کمتر است ، اظهار داشت: این رقم هشدار دهنده بوده و باید به بیش از 2.1 برسد.
راهکارهای افزایش نرخ رشد جمعیت کشور
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: اگر می خواهیم نرخ رشد جمعیت افزایش یابد باید روی 12 میلیون جوانی که ازدواج نکرده اند، کار کرده و آنان را به ازدواج و فرزندآوری ترغیب کرد نه آنکه خانواده هایی که 4 یا 5 فرزند دارند را به بارداری مجدد تشویق کنیم.
دوروزی با اشاره به مشکل طلاق در جامعه افزود: یک سوم ازدواج های کمتر از پنج سال به طلاق می انجامد و این مساله در کشور ما از نظر اسلامی و فرهنگی ، مناسب نیست.
وی با اشاره به اینکه یک چهارم طلاق ها در کمتر از یک سال و حتی شش ماه بعد از ازدواج اتفاق می افتد، گفت: 60 درصد طلاق ها در افراد زیر 30 سال اتفاق می افتد که این مساله می تواند معضلاتی برای جامعه ایجاد کند.
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: سن بلوغ جنسی در کشور کاهش یافته است چون کودکان و نوجوانان به راحتی به سایت های غیراخلاقی از طریق اینترنت، ماهواره و موبایل دسترسی داشته و از سوی دیگر نیز سن ازدواج بالا رفته که این دومساله در کنار هم موجب انحرافات اخلاقی می شود.
دوروزی افزود: بسیاری از کودکان تصاویری می ببنند که نباید آنها را ببینند و این کاهش سن بلوغ جنسی، زمینه های انحراف را افزایش داده و شاهد رفتارهای پرخطر جنسی در نوجوانان و جوانان هستیم.
عارضه هم خانگی
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: این مساله موجب شده که برخی از جوانان بدون عقد رسمی و ثبت با هم زندگی کنند و منجر به پدیده شوم هم خانگی شده است.
دوروزی افزود: باید به این مساله حساس باشیم زیرا در سال 1960 در آمریکا کمتر از نیم میلیون جوان ، هم خانه بودند که این آمار اکنون به شش میلیون و 600 هزار نفر رسید و عدم تمایل به ازدواج در کل دنیا در حال رخ دادن است.
وی با اشاره به اینکه پدیده شوم ازدواج سفید یا همان همخانگی در کشور رخ داده، گفت: این مساله ، معضلات و تضییع حقوق و سقط های غیرقانونی فراوانی به همراه خواهد داشت.
فراهم بودن زمینه انحرافات اخلاقی، سن ازدواج را افزایش داده است
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: فراهم بودن زمینه انحرافات اخلاقی، سن ازدواج را افزایش داده است؛ بلوغ جنسی زود رس و افزایش سن ازدواج معمولا با انحرافات اخلاقی همراه است.
وی افزود: برخی پژوهش ها نشان می دهد که روابط آزاد بین دختران و پسران، نیاز به ازدواج را در آنان کاهش و از سوی دیگر بهره گیری جنسی را افزایش می دهد.
راحتی خانه پدری یکی از دلایل افزایش سن ازدواج
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: بسیاری از جوانان در کلینیک های مشاوره به ما مراجعه می کنند و می گویند خانه پدری از همه جا بهتر است و مگر بیکار هستیم که با ازدواج برای خودمان دردسر درست کنیم.
دوروزی افزود: در سال 1981 ، 26 درصد جوانان 20 تا 29 سال آمریکا با خانواده زندگی می کرند که این آمار اکنون به 42 درصد رسیده است.
تحول الگوی رفتاری در ایران یکی دیگر از دلایل افزایش سن ازدواج
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: طی چند سال اخیر، الگوی مصرف در کشور تغییر کرده و قید و بندهایی در نوع زندگی و پوشاک ایجاد و ساده زیستی ها کم شده است.
دوروزی افزود: این رفاه طلبی در حال ایجاد مشکل است درحالیکه قبلا الگوی زندگی ایرانیان ، ساده زیستی بود.
تحصیل ، دلیلی برای ازدواج نکردن
وی گفت: براساس تحقیقات، ادامه تحصیل که در دختران بیشتر است، یکی از دلایل ازدواج نکردن جوانان به شمار می رود.البته خود خانواده ها نیز راغب نیستند فرزندانشان حین تحصیل، ازدواج کنند و از سوی دیگر جوانان گاهی فکر می کنند نمی توانند حین تحصیل مسئولیت خانواده را بپذیرند.
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: ازدواج و فرزند آوری مانعی برای تحصیل و کار نیست.
اعتقاد به داشتن زندگی آزاد یکی از دلایل افزایش سن ازدواج
وی گفت: برخی از جوانان فکر می کنند ازدواج به معنای قید و بند است و به همسالان خود می گویند که اکنون راحت زندگی می کنند.
دوروزی افزود: این جوانان، مجرد بودن را برابر آزاد بودن می دانند و فکر می کنند با ازدواج دچار محدودیت می شوند.
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: برخی دیگر از جوانان نیز تمام امکانات برای ازدواج را دارند اما بحث «تارک دنیا» و «صوفیگری» را دنبال می کنند و فکر می کنند که با ازدواج «تجمل گرا» می شوند.
جوانان در انتخاب همسر بیش از حد وسواس نداشته باشند
وی افزود: وسواس و احتیاط بیش از حد جوانان و گاهی خانواده های آنان در انتخاب همسر یکی دیگر از موانع ازدواج و بالا رفتن سن ازدواج به شمار می رود.
دوروزی گفت: این وسواس ها گاهی تا آن اندازه زیاد است که در شرایطی که قول و قرارها برای ازدواج گذاشته شده، ازدواج ها به هم می خورد.
راهکاری های حل مشکلات مساله حاد اجتماعی ازدواج
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت:با توجه به وضعیت فرهنگی کشور، ازدواج یک مساله حاد اجتماعی برای جوانان است.
دوروزی افزود: والدین در بهینه سازی سن ازدواج و کنترل انحرافات اخلاقی فرزندان خود نقش بسزایی دارند؛ رسم و رسوم و توقعات بیجای خانواده ها درباره ازدواج باید حل شود. بهانه گیری و مانع تراش خانواده ها بر مشکلات جوانان می افزاید.
وی گفت: یکی از علل اصلی طلاق ها در کشور دخالت های درست یا غلط خانواده مرد یا زن بوده درحالیکه والدین باید از اصل ازدواج مراقبت کنند.
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: والدین حتی می توانند نقش آموزش مسائل جنسی و زناشویی به فرزندان را نیز برعهده بگیرند در غیراینصورت گروه های همسان، اینترنت و موبایل به راحتی به فرزندان ، آموزش های اشتباه در این زمینه را می دهند.
دوروزی با اشاره به نقش دولت در تسهیل ازدواج، افزود: لازم است بخشی از بیت المال در زمینه ازدواج هزینه شود.
وی گفت: هرچه سن ازدواج افزایش یابد به همان اندازه رفتارهای پرخطر جنسی، انحرافات اخلاقی و سقط های غیرقانونی و جرم هایی مانند تجاوز به عنف افزایش می یابد.
ارتباط سن ازدواج و خودکشی
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: تحقیقات نشان می دهد طی 20 سال اخیر سن خودکشی در کشور کاهش یافته و بیشترین آمار خودکشی نیز مربوط به دختران و پسران مجرد است.
دوروزی افزود: همچنین فرار کردن از خانه، مشکل حاد اجتماعی دیگری است که در جامعه ایجاد شده است؛ 72 درصد دخترانی که از خانه فرار می کنند بین 16 تا 25 سال سن دارند.
وی اظهارداشت: سن ازدواج با انحرافات اخلاقی مانند خود فروشی ارتباط دارد براساس تحقیق مرکز مداخله بحران قرنطینه بهزیستی، سن اغلب افرادی که این انحرافات اخلاقی را داشته اند بین 16 تا 21 سال بوده است.
آموزش، مهم ترین راهکار معضل حاد اجتماعی ازدواج
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: مهم ترین راهکار ترویج ازدواج در جامعه، آموزش است و باید برای جوانان، خانواده ها و سیاستگذاران، کارگاه های آموزش ازدواج برگزار شود.
دوروزی با اشاره به وجود بیش از 300 سایت همسریابی غیرقانونی در کشور، افزود: برای افرادی که به این سایت ها مراجعه می کنند، مشکلات زیادی ایجاد می شود.
وی برپایی ازدواج های دانشجویی و گروهی را یکی از راهکارهای تسهیل کننده ازدواج برشمرد و گفت: فرهنگ ساده زیستی باید ترویج شود.
اشتغال مناسب راهکاری برای ترویج ازدواج
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: اشتغال جوانان از وظایف دولت و سیاستگذاران است.
دوروزی افزود: تبعیض و رابطه محوری باید در حوزه اشتغال برچیده شود ؛ بسیاری از جوانان دلیل بیکاری خود را نداشتن پارتی عنوان می کنند.
وی تاکید کرد: فرهنگ سازی ترویج ازدواج برعهده رسانه، رهبران مذهبی و اسطوره های ورزشی است.
رییس سلامت جوانان دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه جوانان ما برای زندگی در جامعه فعلی، آموزش ندیده اند، افزود: زندگی در جامعه نیاز به آموزش های بهنگام و مناسب دارد که اگر اکنون غفلت کنیم ، مشکلات مسائل جمعیتی و مشکل حاد اجتماعی افزایش خواهد یافت.(ایرنا)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت
من یه جوونه 31 ساله هستم ، با این هزینه ها جرات ندارم برم خواستگاری ، چه برسه به فرزند آوری . . .
كار نیست , اقتصاد هم خراب است , از غصه موهایم دارد سفید می شود , خیلی ببخشید آقازاده نیستیم