علیرضا رهایی با اشاره به اینکه تدوین و اجرای فناوری قطار هوایی با همکاری مشترک مرکز تحقیقات سازه و زلزله دانشگاه امیرکبیر، شهرداری و مجموعه سازمان قطار شهری کرج به اجرا در میآید، افزود: پس از مطالعات ترافیکی، سیستمهای مختلف همچون قطار تکچرخ مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت یک روش بهینه برای استفاده از فناوری قطار هوایی متناسب با طول خط و مشخصات کار طراحی و تدوین شد.
وی یادآور شد: استفاده از قطار شهری در زیرزمین یا روی سطح زمین در شهرهای شلوغ و پر ترافیک امری مرسوم است، اما در برخی جاها احداث خطوط و ایستگاههای مترو هزینههای زیادی دارد یا با مشکلات فراوانی همراه میشود (به دلیل نوع بافت خاک و برخورد با موانعی همچون چاهها و قناتهای زیرزمینی) و در مواقعی نیز کشیدن خطوط مترو روی سطح نیز به دلایل مختلف (برخورد با سطح خیابان و دیگر معابر عمومی، نبود فضا، وجود سازهها و ساختمانهای اداری و مسکونی در مسیر) با محدودیتهایی مواجه است.
به گفته وی با توجه به همین محدودیتها و مشکلات، میتوان با استفاده از یک سطح محدود از باندهای خیابان و با ایجاد پایههای پل، مسیر حرکت قطار را به بالاتر از سطح خیابان برده و در واقع از مسیر هوایی استفاده کرد. (ایرنا)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حجتالاسلام دکتر حسن رضاییمهر، استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم از مهمترین نقش رئیس مکتب جعفری میگوید