همه ما انسانها گاهی در زندگی روزمره خود دچار فشارهای روانی یا استرس میشویم. رویدادهای ناگواری چون مرگ یکی از نزدیکان، حوادث طبیعی، بیماریهای وخیم، شرکت در یک آزمون یا حتی گم کردن کیف دستی، موجب فشار روانی روی انسان میشود. از طرفی رویدادی که برای سلامت جسم یا روان مخاطره آمیز باشد، را تنش زا یا استرس زا میگویند؛ به طور مثال، قبول نشدن شما در آزمونهای استخدامی و پیدا نکردن کار برای شما به اتفاقی استرس زا تبدیل شده است.
باورهای غلطتان را اصلاح کنید
یکی از واکنشهای روانشناختی به فشارهای روانی، خمودگی و افسردگی است؛ به این معنی که وقتی شرایط تنش زا ادامه پیدا کند و شخص در حل و فصل آن موفقیتی کسب نکرده باشد، خمودگی در او عمیق میشود و به صورت افسردگی در میآید. در حال حاضر و با توجه به اینکه گفتهاید: «امید به زندگیام خیلی پایین آمده است»، به احتمال زیاد شما دچار نوعی افسردگی شدهاید. انسانهایی که در زندگی چند بار شکست را تجربه کردهاند، گاهی به حدی ترس تمام وجودشان را در بر میگیرد که هیچ گونه تلاش دوبارهای را در جهت رسیدن به موفقیت از خود نشان نمیدهند.
توصیه میشود که یک نکته مهم را فراموش نکنید و آن اینکه، هیچ شکستی وجود ندارد و همه اینها نوعی تجربه است. مادامی که شکستی نباشد موفقیتی نصیب انسان نمیشود چه بسا در یک قدمی موفقیت باشیم ولی به خاطر دست برداشتن از کوشش، خود را از یک موفقیت بزرگ محروم کرده باشیم. شما باید باور داشته باشید که توان حرکت و خلاقیت اینکه شرایط را تغییر دهید، دارید و این باور که کاری از شما ساخته نیست، باور غلطی است. اگر شما این باور غلط را تعمیم دهید و به این نتیجه برسید که مهارتهای لازم برای حل مسائل زندگیتان را ندارید، ممکن است به افسردگی شدیدتری مبتلا شوید. با این حال، در ادامه راهکارهایی برای غلبه بر احساس درماندگی مطرح میشود.
خلاقیت به خرج دهید
گام اول برای رهایی از درماندگی، این است که کارهای خود را به مراحل کوچک تری تقسیم کنید تا عظمت و سختی کار در چشم انداز ذهن شما ساده جلوه کند، به عنوان مثال، خواندن یک کتاب ۴۰۰ صفحهای ممکن است کار بسیار سختی باشد، اما اگر کتاب را به ۱۰ یا ۲۰ قسمت تقسیم کنید و سپس هر قسمت را مطالعه کنید، انجام کار راحتتر خواهد شد.
یادتان نرود که کمال گرایی به خرج ندهید و توقع زیادی از خود نداشته باشید. برای شما که احساس درماندگی میکنید، مطالعه ۲۰ صفحه از کتاب، کار ارزشمندی است که ارزش آن را داردکه به خاطر آن به خودتان پاداش بدهید؛ بنابراین برای شروع میتوانید کمی خلاقیت به خرج دهید و از یک کار ساده شروع کنید. همچنین در این مرحله بد نیست از پدر، برادر یا یکی از بزرگان فامیل هم کمک بگیرید.
موفقیتتان را به پشتکارتان ربط دهید
موفقیتهایی را که به دست میآورید، به توانایی و پشتکار خود ربط دهید. سعی کنید این تفکر را در خودتان دائمی کنید؛ زیرا پس از مدتی میتوانید چشم اندازی واقع بینانه از مشکلات و موفقیتهای زندگیتان داشته باشید. با این حال و اگر با انجام این کارها باز هم نتوانستید از شر درماندگی رها شوید، میتوانید به مراکز مشاوره مراجعه کنید و از متخصصان کمک بگیرید. (نسیم احمدی-کارشناس ارشد روانشناسی بالینی/خراسان)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد
گیتی خامنه از دغدغههای محیطزیستیاش میگوید
علی داوودی و پدرش در تحریریه روزنامه «جامجم»:
این بیچاره داره میگه وضع جامعه چقدر خرابه! چقدر داره حقش خورده میشه! بعد شما چی جوابشو دادی ی ی ی ی؟؟!!