به گزارش شاتا، محمدرضا نعمتزاده در دیدار با وزیر اقتصاد ترکیه اظهار کرد: بعد از تصمیم روسای جمهور دو کشور در جهت ایجاد شورای عالی راهبردی میان دو کشور که به مثابه کابینه مشترک میان ایران و ترکیه است، قرار بر این شد که مناسبتهای اقتصادی ظرف چند سال آینده به ۳۰ میلیارد دلار برسد.
وی افزود: پس از گذشت ۱۱ سال مذاکره موافقتنامه تجارت ترجیحی میان ایران و ترکیه به امضا رسید و از امروز (اول ژانویه ۲۰۱۵) این توافقنامه عملیاتی میشود.
وی تصریح کرد: در این موافقتنامه ۱۲۵ فقره از سوی ایران و ۱۴۰ فقره از سوی ترکیه برای کاهش تعرفه و با اعمال تعرفه ترجیحی مشخص شده است که از سمت ایران محصولات کشاورزی و شیلات و از سوی ترکیه کالاهای صنعتی مشمول این توافقنامه قرار میگیرند.
به گفته نعمتزاده، تعرفه مبادله کالاها باید اقتصادی باشد، ضمن اینکه در رابطه با نقل و انتقالات پول نیز اگرچه از سمت طرف ایرانی هیچگونه محدودیتی وجود نداشت، اما طرف ترک نیز قول داده تا یک بانک دیگر را برای تسهیل در نقل و انتقالات پول معرفی کند. این عضو کابینه یازدهم خاطرنشان کرد: توافقنامه مناسبی میان گمرکات دو کشور به امضا رسیده که در نهایت پنجره واحد تجاری در مرزهای فیمابین دو کشور برای تسهیل در تردد کامیونها ایجاد خواهد شد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به تصویب راهاندازی شهرک مشترک مرزی میان ایران و ترکیه خاطرنشان کرد: به دلیل تفاوت در مقررات دو کشور این شهرک تاکنون عملیاتی نشده که بر این اساس پیشنهاد ایران این بود که در استانهای آذربایجانشرقی و آذربایجانغربی شهرک مناسبی ایجاد شود که البته وزیر اقتصاد ترکیه نیز پیشنهاد داده طرف ایرانی در فرآیند ایجاد شهرک مشترک در خاک این کشور مشارکت داشته باشد.وی خاطرنشان کرد: موافقتنامه تجارت ترجیحی که از امروز عملیاتی خواهد شد، در بخش انرژی نخواهد بود بلکه مذاکرات مستقلی از سوی وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران با مقامات نفتی ترکیه در حال انجام است ولی در کل مبادلات تجاری، انرژی سهم زیادی دارد.
توافق جدید ایران و ترکیه برای حذف دلار
همچنین وزیر اقتصاد ترکیه در دیدار با وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: قرار است در تبادلات دوطرف پول ملی استفاده و دلار حذف شود. به گزارش تسنیم، نیهات زیبکچی به ارائه توضیحاتی از جزئیات مفاد توافق جدید تجارت ترجیحی ایران و ترکیه پرداخت و اظهار کرد: پس از 11 سال مذاکره در نهایت توافق تجارت ترجیحی ایران و ترکیه تصویب شده و از اول ژانویه 2015 آغاز خواهد شد. وی با بیان اینکه از امروز دو دولت فهرست اقلام توافقی خود را با تعرفههای جدید اعلام خواهند کرد، افزود: براساس توافقات حتی توانستهایم تعرفه برخی از کالاها را به صفر نزدیک کنیم.
وزیر اقتصاد ترکیه اظهار کرد: با اجرایی شدن این توافق درصددیم حجم مبادلات تجاری خود با ایران را از 16 میلیارد دلار به 30 میلیارد دلار برسانیم. زیبکچی با اشاره به اینکه کشور ترکیه تمام مقدمات لازم را برای توافق جدید ترجیحی خود با ایران در سه مرز مشترک با این کشور انجام داده است، اظهار کرد: امیدواریم طرف ایرانی نیز در مرزهای مشترک اقدامات را انجام دهد و تا پایان سال 2015 روانسازی مناسبی برای اجرای توافق تجارت ترجیحی ایجاد شود.
وزیر اقتصاد ترکیه در ادامه صحبتهای خود با تاکید بر اینکه کشور ترکیه در مذاکرات ایران با گروه 1+5 همیشه حمایتهای خود را انجام داده است، گفت: امیدواریم با حذف تحریمهای بینالمللی، روابط ایران با دیگر کشورها تسهیل شود، البته با حذف نشدن تحریمهای بینالمللی، ترکیه همچنان در شرایط سخت کنار ایران قرار دارد.
وی اضافه کرد: در توافق تجارت ترجیحی با ایران برای توسعه همکاریهای بانکی نیز اقدامات لازم انجام شده، حتی دو طرف تأکید دارند که تجارت با پول ملی و با حذف دلار انجام شود.
وی با بیان اینکه در توافقات تجارت ترجیحی حتی سرمایهگذاریهای مشترک نیز در کشورهای ثالث از طریق بخش خصوصی پیشبینی شده است، افزود: یک نمایشگاه مشترک بهمن امسال در تهران برگزار میشود که امیدواریم این نمایشگاه بهانهای باشد برای نزدیکی بخش خصوصی دو کشور ایران و ترکیه.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛