حسین پاکدامن، اظهار داشت: صرع بیماری سیستم عصبی مرکزی است که به علت اختلالات یا تحریک بیش از اندازه سلولهای عصبی مغز ایجاد میشود. این تحریکات یا اختلالات ممکن است در تمام سلولهای مغزی ایجاد شود یا در قسمتی از آن به وجود آید.
وی افزود: نتیجه این اختلالات مشکلات حرکتی، حسی، هوشیاری و روانی است.
رئیس یازدهمین کنگره بینالمللی صرع اظهار داشت: صرع بیماری شایعی است و در حال حاضر 600 هزار نفر در ایران به این اختلال مبتلا هستند این در حالی است که در میان اختلالات مغز و اعصاب صرع جزو بیماریهای سیستم عصبی است که بیشترین کمک را میتوان به آن کرد.
علل ابتلا به صرع چیست؟
وی ادامه داد: علت صرع در اکثر موارد نامشخص است اما گاهی به علت ضربه، سکته، عفونت و تومورهای مغزی، مصرف الکل و مواد مخدر ایجاد میشود.
انواع صرع را بشناسیم
مدیر گروه بیماریهای مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: صرع انواع مختلفی دارد نوعی از آن موسوم به صرع بزرگ زمانی رخ میدهد که اختلالات سلول عصبی در تمام قشر مغز ظاهر شود و بیمار بدون اینکه علایم خبر کنندهای داشته باشد ممکن است به طور ناگهانی فریاد کشیده یا جیغ بزند و بعد از آن به اختلالات انقباض اندامهای فوقانی و تحتانی مبتلا شود. بعد از این مرحله نیز اختلالات حرکتی یا تشنج رخ میدهد.
این متخصص مغز و اعصاب اظهار داشت: حمله صرع بزرگ 2 تا 3 دقیقه طول میکشد هر چند ممکن است طولانیتر شده که متأسفانه میتواند منجر به اختلالات مغزی شود نتیجه حمله صرع میتواند ایجاد جراحاتی به فرد مبتلا و دیگران مثلاً موقع رانندگی مبتلایان باشد.
پاکدامن تصریح کرد: بعد از حمله بیمار برای مدتی گیج و منگ است و نمیتواند افرادیان را شناسایی کند که این علایم برحسب نوع حمله و دقیقه است. بیمار معمولاً بعد از چند دقیقه بهبود مییابد ولی این زمان به ویژه در افرادی که علت صرع آنها ضایعات مغزی است طولانیتر است و ممکن است چند ساعت یا چند روز طول بکشد.
صرع کوچک در کودکان شایع است
این متخصص مغز و اعصاب اظهار داشت: صرع کوچک نوع دیگری از صرع است که در کودکان شایع است این صرع به علت اختلالات سلولهای عصبی مغزی در ناحیه ساقه مغز ظاهر میشود در حدود چند ثانیه است و به صورت خیره شدن، توأم با پلک زدن، تکرر فراوان در روز است و با نفسهای عمیق تشدید میشود.
وی افزود: نوعی صرع نیز به لوب گیجگاهی معروف است که همراه با علامت خبر کننده رخ میدهد. این علایم بیشتر ممکن است شامل سرگیجه، اختلالات بینایی و شنوایی باشد در این نوع صرع حدود چند دقیقه بیمار ارتباط خود را با محیط از دست میدهد، ممکن است حرکات تکراری و غیرارادی داشته باشد، بعد از آن به مرحلهای که ممکن است برای دقیقهها و ساعتها منگ و گیج بوده و شناسایی کامل نداشته باشد وارد میشود و همراه با تهوع و سردرد است.
رئیس انجمن علوم اعصاب ایران گفت: صرع یک تشخیص بالینی است. بهترین آزمایشی که برای تأیید تشخیص آن به کار میرود الکتروآنسفالوگرافی است که باید توسط متخصص مغز و اعصاب انجام شود.
افراد مصروع داروهای خود را طبق دستور پزشک مصرف کنند
پاکدامن گفت: افراد مبتلا به صرع باید از عواملی که موجب تسریع در ایجاد حمله صرع میشود اجتناب کرده و داروهای خود را طبق نظر پزشک مصرف کنند. بیخوابی و گرسنگی موجب تسریع در ایجاد حمله صرع میشود بنابراین افراد مبتلا به صرع باید به این مهم توجه کنند.
دوچرخهسواری و کوهنوردی ممنوع
وی ادامه داد: همچنین توصیه میشود مبتلایان برای رانندگی از پزشک خود اجازه بگیرند در برخی کشورها افراد مصروع تا 5 سال بعد از آخرین حمله اجازه رانندگی ندارند از طرفی دوچرخهسواری، کوهنوردی و استفاده از موتورسیکلت برای مبتلایان ممنوع است همچنین توصیه میشود مبتلایان به تنهایی شنا نکنند و موقع شنا کردن فردی همراه آنها باشد.
شیوع صرع در زنان و مردان یکسان است
رئیس انجمن علوم اعصاب ایران خاطرنشان کرد: شیوع صرع بین زنان و مردان یکسان است، توصیه میشود مبتلایان به صرع ضمن مصرف داروهای خود زیرنظر پزشک، از فعالیتهایی که موجب تسریع در حملات میشود جلوگیری کنند. ( فارس)
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد