نکته اینجاست که حدود 18 میلیون نفر از سراسر جهان در این همایش جهانی شرکت میکنند، بر همین اساس سازمان حج و زیارت پیش از این سامانهای را برای ثبتنام زائران طراحی کرده بود که حدود200 هزار نفر در این سامانه ثبتنام کرده بودند، اما طرف عراقی به یکباره اعلام کرد ویزای یک دلاری در نقاط مرزی صادر میکند و این اعلام زائران را به سمت مرز کشاند.
این مساله سبب شلوغی مرزها شده و ادامه ناهماهنگیها سبب شده مرز شلمچه بسته شود و درمرزهای مهران و چزابه نیز تراکم جمعیت زیادی به چشم میخورد. به همین دلیل سازمان حج و زیارت به زائران توصیه میکند تا روز دوشنبه به مرزها مراجعه نکنند.استقبال زائران از این مراسم حتی باعث شده تا شورای محلی کربلا به منظور ایجاد آمادگی برای ایام اربعین حسینی، همه مراکز اداری بجز مراکز خدماتی، امنیتی و بانکها را به مدت ۱۲ روز از چهارشنبه دوازدهم تا بیست و سوم آذرماه تعطیل اعلام کند.
با وجود این رئیس سازمان حج و زیارت در گفت و گو با جامجم عنوان میکند:پیش بینی ما این است که از روز سه شنبه از تراکم زائران کاسته شود.
سعید اوحدی خاطر نشان میکند:بعد ظهر روز گذشته حدود 50 هزار زائر در شلمچه داشتیم و با بسته شدن مرز، آنها را به مناطقی مانند اردوگاه شهید باکری منتقل کردیم.رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به اینکه از بعدازظهر پنج شنبه ویزا به طور کامل برای زائران ایرانی به عراق برداشته شده است و زائران فقط با مهر ورود به عراق وارد این کشور میشوند، میگوید: عوارض خروج از کشور و شهرداری نیز برای زائران کربلای معلی حذف شد. همچنین ستاد اربعین برای تمام زائران خدمات درمانی رایگان و بیمه رایگان در نظر گرفته است و هم اکنون روزانه صد هزار وعده ناهار، شام و صبحانه برای زائران طبخ و در اختیار آنها قرار میگیرد و هر شب 25 هزار نفر در قرارگاههای راهیان نور اسکان داده میشوند.
با وجود این زائران اربعین باید آمادگی رو به رو شدن با مشکلات طبیعی را داشته باشند، زیرا براساس پیش بینیها حدود 18 میلیون زائر در مراسم اربعین حضور پیدا میکند و از آنجا که در عراق زیر ساختهای مناسبی وجود ندارد احتمال بروز مشکل زیاد است، برای نمونه چون در کربلا هتلی وجود ندارد، زائران در مدارس، حسینیهها، پارکینگها و خانههای مردم ساکن میشوند.
پوشش امدادی زائران از نجف تا کربلا
استقبال زائران از مراسم اربعین حسینی سبب شده تا سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران تدارکاتی را از مرزها تا شهرهای عراق به زائران ارائه کند.
به گزارش ایلنا،رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه ۲۵ دستگاه آمبولانس به منظور پوشش امدادی زائران عتبات عالیات به عراق اعزام شدند، میگوید: در فاصله بین نجف تا کربلا به فاصله هر پنج کیلومتر یک دستگاه آمبولانس همراه امدادگر و نجاتگر برای پوشش امدادی زائران مستقر خواهند شد.به گفته پیرحسین کولیوند ۶۰ امدادگر و نجاتگر راهی نجف میشوند تا پوشش امدادی زائران عتبات عالیات را در اربعین حسینی بر عهده بگیرند.گفتنی است این برای نخستین بار است که جمعیت هلال احمر در قالب کاروان حسینی در عراق مستقر میشوند و از نجف تا کربلا به فاصله هر ۵ کیلومتر یک دستگاه آمبولانس به همراه امدادگر و نجاتگر و تجهیزات کامل امدادی مستقر خواهند شد و پوشش امدادی زائران حسینی را بر عهده خواهند گرفت.بر این اساس 1500 تخته چادر در قالب کمپهای مختلف و خیمههای سیار و 6000 تخته پتو برای اسکان زائران برپا شده است.
رئیس کمیته گردشگری و میراث فرهنگی شورای استانداری کربلای معلی نیز درباره زائران ایرانی گفته است: زائران ایرانی هم در کربلا بر اساس توافقهای صورت گرفته در داخل استان با اتوبوسهای بزرگ مخصوص انتقال زائران به طور مجانی جابهجا میشوند.
به گزارش فارس، جاسم المالکی میگوید: از جمله خدمات آمادهسازی مدارس و اماکن مسقفه و برپا کردن چادرهایی در داخل شهر کربلا برای استقبال از زائران است که همه این امکانات هم برای ظرفیت بالای زائران
کافی نیست.
مصطفی قاسمی،نماینده سازمان حج و زیارت در عراق هم با محدود خواندن امکانات استان کربلا و سازمان حج تاکید میکند: زائرانی که تصمیم به سفر انفرادی به کربلا دارند، لوازم شخصی و ضروری همراه داشته باشند و اگر میتوانند حتما کیسه خواب، پتو و مقادیری غذای آماده با خود بیاورند. او ادامه میدهد: با توجه به اسکان بسیاری از آوارگان مناطق شمالی و شرقی عراق در اطراف و داخل کمپهای آوارگان در کربلا تنها 15 مدرسه برای اسکان زائران ایرانی اختصاص دارد که در نهایت ظرفیت اسکان حدود 6000 زائر ایرانی را دارد.
به گفته قاسمی زائران ایرانی که امسال قصد شرکت در زیارت اربعین حسینی را دارند حتما باید مشکلات احتمالی را پیش بینی کرده و آمادگی کامل داشته باشند.
پخش زنده مراسم
همزمان با شروع ماه صفر شبکه سه سیما پخش زنده پیاده روی میلیونی اربعین حسینی را از بصره در فاصله ۵۵۰ کیلومتری کربلای معلی آغاز کرده است.
این تصاویر در قالب برنامه «در آستان خورشید» در فواصل بین برنامهها روی آنتن میرود.
شبکه سه سیما پخش زنده پیاده روی اربعین را از سال ۱۳۹۱ از نجف آغاز کرد، سال گذشته مسیر ۳۶۰ کیلومتری سوق الشیوخ تا کربلا پوشش تصویری یافت و امسال مسیر ۵۵۰ کیلومتری بصره تا کربلا برای پخش زنده بزرگترین همایش دینی جهان انتخاب شده است.
میثم آقابیگی و سید احمد کاظم زاده راوی لحظه به لحظه پیاده روی اربعین هستند.
توصیههای سازمان حج و زیارت به زائران اربعین
زائران لباس گرم و دو پتو همراه داشته باشند.
سفر خود را مدیریت کرده و برای حرکت عجله نکنید.
قبل از حرکت به سمت مرزها از وضع مرزها باخبر شوید.
برای پیادهروی کــــــفش راحتی همراه داشته باشید.
از وارد شدن به مسیرهای فرعی جدا پرهیز کنید.
از همراه کردن افراد سالخورده و کودکان خودداری کنید.
چنانچه داروی خاصی مصرف میکنید، حتما آن را همراه داشته باشید.
به اشخاص غریبه اعتماد نکنید و گذرنامه خود را به دیگران ندهید.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛